de Bianca Radu
În a doua zi de Power of Words, cei de la AEGEE ne-au adus 3 invitați care în câteva ore ne-au ajutat să înțelegem mai bine lumea bloggingului, advertisingului și PR-ului. Am trecut prin câteva concepte și inside-uri din aceste trei domenii alături de bloggerul Cristian China Birta, consultantul în marketing online Daniela Irimia și PR-ul ArtHub Laura Mihăilescu.
Nu știu câți din cei prezenți cunoșteau deja stilul de a vorbi al lui Chinezu, însă ne-a lăsat impresia încă de la început că poate fi omul cu care poți să ieși la o bere și să discuți despre business, fără niciun fel de limite ale convențiilor sociale. Partea lui de discuție s-a axat pe o conversație informală, cu întrebări din partea participanților și răspunsuri date de el în cel mai colegial mod cu putință, cu sfaturi și povestiri din experiența sa de blogger ca să ne dăm seama de ce unii au bloguri și cu ce îi ajută.
De ce să îți faci blog? Nu mai vorbești singur, mai ales într-un context în care nevoia de a fi auzit este din ce în ce mai importantă și începi să îți faci cunoștințe de la prieteni, relații la parteneri de business. Un blog te poate ajuta sau te poate trage în jos, de asemenea; la angajare, există companii care au specificat în contract ce înseamnă comportament adecvat pe rețele sociale și pe bloguri. Pe scurt, cu blogul te vinzi și îți creezi un brand personal.
Când te dedici unui blog, este necesar să te gândești ce vrei să expui și ce nu din viața personală, însă trebuie să îți asumi faptul că fiecare postare este liberă la comentarii pozitive sau negative din partea cititorilor. În privința asta, este importantă comunitatea pe care o creezi în jurul blogului.
Construirea unei comunități durează, iar Chinezu ne-a dat un sfat: pornim de la categoriile de oameni pe care vrem să îi atragem și căutăm ce subiecte îi interesează tocmai ca să îi păstram pe blog. La început, postările de blog trebuie să fie dese și să acopere cât mai multe teme. Ca să ai cititori fideli, trebuie să scrii periodic. Spre exemplu, media de postări a lui Chinezu pe anul trecut a fost de 3.7 pe zi.
O altă parte importantă în blogging este partea tehnică din spate. Să știi să scrii, să ai un stil care să prindă la targetul tău este vital, însă trebuie să ai și cunoștințe tehnice ca să livrezi informațiile într-o formă potrivită. Iar când ajungi blogger profesionist și devine un job pentru tine, ai nevoie de partea tehnică a altor specialiști ca să îți protejezi blogul, iar pentru asta trebuie să investești și bani.
În a doua parte a evenimentului, Daniela Irimia, consultant marketing online în agenția de online advertising Limonade, ne-a vorbit despre puterea cuvintelor în campaniile Google Adwords. Beneficiile pe care le are o asemenea campanie sunt: campania Google Adwords funcționează cât timp plătești, publicitatea plătită pe Google este perfect targetată, anunțurile fiind afișate doar persoanelor interesate de domeniu (cuvinte-cheie), advertiserul plătește doar pentru utilizatorii care dau click pe anunț și îi accesează site-ul, iar clientul știe exact câți vizitatori va avea pe site în urma companiei și poate calcula inclusiv o rată de conversie. Așa că este o situație de câștig pentru toată lumea, mai ales pentru clientul al cărui target se găsește în special în mediul online.
Dar de ce să ne promovăm în mediul online? Putem atinge peste 8,7 milioane de potențiali clienți – cifra pe interval de o lună în România, putem măsura rezultatele, putem interacționa cu potențialii clienți și putem obține informații importante pentru optimizarea business-ului, nu doar a campaniilor de promovare.
Cuvintele potrivite adresate cui trebuie în mediul online pot influența un business. Cuvintele transmit un mesaj clar, sunt relevante pentru căutări, transmit mesajul brandului și poate ce e mai important, cuvintele vând. Și ca să vândă bine, este important să folosim același mesaj în fiecare mediu de comunicare. Iar pentru rețelele sociale este aceeași situație. Cuvintele spuse într-un mod natural, personal sunt cele care au mai mare impact decât imaginile postate pe Facebook.
În a treia parte a Power of Words, am vorbit cu Laura Mihăilescu, PR la ArtHub despre o campanie de comunicare de la A la Z, de la brand, cuvinte-cheie ale brandului, public-țintă, profilul consumatorului, obiective, strategie, tactici și tot ce mai cuprinde o asemenea campanie. În desfășurarea unei campanii de comunicare este necesar să avem și cunoștințe de project management. Orice deadline nerespectat poate conduce la pierderi financiare, iar time is money așa că Laura Mihăilescu ne-a spus și despre un software util pentru organizarea activităților și anume www.asana.com.
Pentru un student la comunicare pot să spun că cele 3 ore de la evenimentul organizat de AEGEE au fost mai utile ca un curs la facultate. Speakerii au fost dinamici, interactivi în conversații, ne-au îndemnat să punem întrebări pe tot parcursul prezentărilor, iar experiența îndelungată pe piață cu siguranță s-a văzut în răspunsurile date participanților.
Mulțumim celor de la AEGEE pentru invitație și ne mai vedem și la următoarele evenimente!
Sursa foto: Alexandra Bogza