Bicicleta cu ochelari de cal

Distribuie!

de Mihai Lazăr

OK. Am auzit că au fost peste 4200 de biciclişti care au mers la protest împotriva deciziei primarului capitalei de a nu muta pistele de biciclişti pe şosea. Adica, ieri, sâmbătă 23.03.2013, aproximativ 8400 de roţi au mărşăluit pe Splaiul Independenţei de la parcul Izvor până la Primăria Capitalei şi înapoi. De aici nu văd decât un semnal de solidaritate al bicicliştilor.

Scriu acest articol pentru a atrage atenţia asupra modalitaţii de protestare, pentru că îmi amintesc protestele din piaţa constituţiei cand se dansa „pinguinul” sau cânta CRBL – Românul n-are noroc. Şi mi se pare oarecum penibilă fiecare modalitate de protest pe care o văd, pentru că de obicei se scapă din vedere scopul protestului.

Protestul de ieri, până la urmă a avut şi o tentă huligănească pentru că traficul a fost blocat, şoferii erau nervoşi şi agresivi, bicliştii au scandat mesaje vulgare, chiar injurii şi astfel mesajul central al protestului a fost înecat. În opinia mea nu poţi să ceri mai multă civilizaţie şi ordine în trafic, în condiţiile în care tu mergi să scandezi şi să arunci vorbe acide.

Nu vreau să se înţeleagă că am ceva împotriva bicicliştilor, ba chiar şi eu sunt unul dintre ei şi scriu aici din postura de pieton, posesor de permis auto şi biciclist nemulţumit de condiţiile în care ma pot deplasa prin Bucureşti. Dar să privim subiectul şi din altă perspectivă, mai exact –  stilul agresiv pe care îl au o mare parte din şoferii din capitală, rata de accidente auto, infrastructura (străzi înguste, înghesuite, lipsa locurilor de parcare), numărul mare de maşini care circulă prin Bucureşti, facilitarea transportului public ş.a.

În opinia mea, soluţia pentru facilitarea deplasării cu bicicleta nu este mutarea pistelor pe carosabil şi astfel îi dau dreptate domnului Sorin Oprescu. Eu dacă aş fi fost în postura de primar general, aş fi luat aceeaşi decizie pentru că protecţia asupra bicicliştilor ar fi scăzut odată cu mutarea lor pe stradă. Dar, totodată nu pot să nu amendez faptul că e greu şi incomod să pedalezi pe trotuar.

Una peste alta, până să ne mutăm pe străzile împuşcate cu gropi şi guri de canale, aglomerate de bolizi conduşi de oameni fără simţul responsabilităţii, cred că o soluţie ar fi îmbunătăţirea pistelor de pe trotuare, semnalizarea acestora ca atare, finisarea bordurilor (pentru că m-am plictisit să îndrept jante).

Să nu mai spun că numărul bicicliştilor e redus, că bicicletele au termen limitat de folosinţă (vezi vremea friguroasă, ploioasă, extrem de călduroasă) deci nu putem spune: biciclete în detrimentul maşinilor. Deşi am văzut astfel de mesaje, care, după cum spuneam, ratează scopul protestului, ceea ce mi se pare mai problematic decât pistele în sine: să protestezi, dar să nu ştii pentru ce şi cum.

În final, vreau să îi felicit pe organizatori, inclusiv poliţia şi jandarmeria pentru că marşul s-a desfăşurat fără incidente majore, pe biciclişti, că au dat dovadă de solidaritate, pe primarul capitalei pentru decizia luată şi vreau să încurajez în continuare dezbaterea acestei idei dar cu menţiunea că pistele nu se pot muta pe carosabil de azi pe maine şi asta ar trebui să înţeleagă toată lumea.

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva

2 Comments

  1. March 25

    Acum 7-8 ani aveam putina experienta in mersul cu bicicleta. Stiam sa merg, dar nu aveam instinctul necesar evitarii obstacolelor bruste si restul reflexelor pe care le obtii odata cu experienta. Apoi am inceput sa fiu sigur pe mine si sa merg cu o viteza relativ mica pentru deplasarea pe bicicleta (17-20km/h) si sa ocolesc pietonii chiar imi facea placere. Insa in decurs de un an era sa lovesc 3 copii mici iesiti neprevazut de dupa masini sau din boscheti. La 2 dintre ei a trebuit sa intru intr’o masina, respectiv o bordura pentru a-i evita, iar eu m-am ales cu accidentari si schimbatoare rupte. Odata am intrat grav intr’un caine lup pe trotuar. Acum 2 ani, o fetita de 7 ani de la mine din bloc a murit dupa ce a incercat sa evite un bebelus pe trotuar, a cazut, iar ghidolul i’a intrat in abdomen si i’a provocat o hemoragie puternica.

    In conditiile astea, ca sa intelegi de unde limbajul vulgar, crede’ma ca imi vine din tot sufletul sa te intreb CUM PULA MEA SA MERGI PE TROTUAR? ESTI PROST, IN PULA MEA!!! Si crede-ma ca nu ma caracterizeaza limbajul asta. Dar cand vad cat de gresit gandesc unii, cam asa imi vine sa ma exprim.

    Ai fost vreodata in strainatate? Ai fost vreodata in Sibiu sau in alte orase cu piste cum trebuie? In Olanda, Danemarca, Norvegia, etc, (tari in care am fost) este mult mai frig, mai vant si mai ploaie decat la noi.
    Dar ghici ce! Ei, desi au mai multi bani decat noi, desi ar putea sa aibe masini mai multe si mai scumpe decat noi, desi sunt femei in varsta sau barbati in costum care merg la servici, folosesc BICICLETA !!! Pe piste care NU SUNT PE TROTUAR !!! Pentru ca asa e normal, prietene!
    Crezi ca ei sunt mai saraci? Mai prosti? Mai inapoiati in vreun fel? Sau cumva asta denota civilizatie?! Civilizatie pe care evident tu nu o intelegi, pentru ca se vede ca nu intelegi ca mesajul tuturor protestelor biciclistilor si motociclistilor este in primul rand de a EDUCA ! Deci faptul ca romanii sunt tarani la volan nu este o scuza. Taranii trebuiesc educati. Eu ii mai educ si cu diverse obiecte de metal pe cei care o cer neaparat in trafic…chestia e ca aceste campanii trebuiesc continuate si cine stie, intr’o zi, poate vom reusi!

    Nimic personal, numa’ bine !

    • Mihai
      March 27

      Prima parte a comentariului tau isi gasea locul dar din pacate nu mi-ai spus nimic nou. In partea a doua mi-ai spus exact ce am spus eu in articol, si anume: “Strig fara sa stiu ce si cum”. Eu sustin facilitarea conditiilor de a pedala prin Bucuresti, dar mai spun o data ca strada e mai periculoasa decat trotuarul. Nu e problema mea ca tu nu stii sa mergi pe bicicleta sau ca altii nu au grija de copii lor(strada si trotuarul nu sunt parcuri).
      Daca tu crezi ca educi pe cineva de azi pe maine, prietene te inseli si ar trebui sa te educi pe tine(la fel de nimic personal).
      Nu poti sa compari situatia din tarile si orasul mentionate de tine cu situatia din Bucuresti(vezi diferentele de infrastructura). Este ca si cand ai spune ca branza poate sa aiba gust de cascaval sau de parmezan – total eronat. Teoria formei fara fond.
      Cand vad comparatii d’astea puerile: “la aia de ce e asa bine si la noi nu e” intreb de fiecare data “la somalezi de ce e asa rau si la noi nu e?” – sper ca ai prins macar o mica parte din idee.
      Inainte de incheiere as vrea sa iti spun ca am am participat la un eveniment unde a fost invitata Oana Marinescu care a afirmat urmatorul lucru: “In Romania nu avem o cultura a dialogului si a protestului”.
      Exact despre asta este vorba. Dupa ce ca nu stii sa protestezi, nu stii nici cum sa o faci si nici nu intelegi ca aia care te claxonau cand protestai legal, cu politia langa tine, te vor calca daca maine le vei “fura” o banda din strazile inguste ale acestui oras aglomerat. Si cu asta am incheiat. Sunt deschis la dezbateri daca mai ai neclaritati 🙂 dar te rog fara injuraturi, ca te injuri singur.

Comments are closed.