Pentru cei care nu știu, azi a început AdRev8, eveniment marca Advice. A fost și Gen90 acolo pentru că am auzit că-i pe advertising în social media și ne-am zis că niciodată nu poți ști destule despre domeniul în cauză. Evenimentul s-a ținut (și se va ține încă patru zile de acum) în Control Club. A fost o atmosferă faină, relaxantă, în semi-întuneric, sala plină de tineri… ai fi zis că ești în club, nu alta.
Ziua 1 – 8 Friend requests. Add advertising to Friends. – n-a fost chiar ce mă așteptam. Am ascultat speakerii spunându-ne povești de viață (de blogger), dându-ne sfaturi de gestionare a „fanilor” de pe Facebook sau pur și simplu lăudându-se cu campaniile lor reușite în social media. Spun că n-a fost ce mă așteptam pentru că eu merg pe principiul „Sunt două reguli pentru succes: 1. Nu spune niciodată tot ce știi”. Ei bine, azi am aflat de la niște oameni de succes că există și o continuare a primei reguli – „Nu spune niciodată tot ce știi… Dar ce spui, să spui neapărat și pe social media!”
Primul speaker a fost Chinezu (Cristian China-Birta), un blogger plin de viață. Am înțeles de la el că, dacă vrei să te placă oamenii „pe net”, ideal ar fi să nu afișezi o imagine falsă, ci să pui suflet în imaginea pe care ți-o construiești online. Adică să fie cât se poate de tu.
Am aflat că „a social media campaign is like a marriage”, adică o campanie social media este ca o căsnicie. Chinezu ne-a informat că încă din cele mai vechi timpuri social media era importantă. Bine, să nu exagerăm, deşi marele Socrate parcă prevedea un viitor plin de medii sociale avansate.
În caz că nu eram deja doldora de informaţii despre branding, ni s-a comunicat faptul că dacă brandul vinde, atunci şi social media se vinde. De altfel, omul e ca un blog vorbitor, așa că a fost cât se poate de amuzant să-l ascultăm şi mai ales să urmărim slideurile prezentate de el ca un album foto personal cu mesaje motivaţionale.
Ne-a vorbit și Monica Jitariuc – head of social media la The Practice – despre ce-i de făcut după ce obții numărul dorit de like-uri pe Facebook.
Ne-a explicat şi care este diferenţa dintre „marketing” şi „relaţii publice” în cazul în care nu eram familiarizaţi cu asta (dar eram). „În marketing produsul se vinde, iar în PR produsul îşi face prieteni”.
În ciuda faptului că nu poți să le vinzi oamenilor nimic efectiv, ai multe de câștigat dacă știi cum să gestionezi relația cu ei: „likeiștii” de la Facebook sunt o sursă bună de insight, informații, chiar advocacy (în situații de criză).
Am aflat mai multe și despre o campanie de promovare a Piraeus Bank în social media – poate ai auzit de „Curaj, România!”? Ei bine, cu toate că această campanie a atins apogeul likeurilor și tweeturilor înaintea și în perioada Jocurilor Olimpice, conceptul a fost dus mai departe și au știut să se folosească de el până în prezent. Mai exact, din „Sunt suporter al echipei României” a rămas nucleul „Sunt mândru că sunt român”, pe care l-au ornat frumos și l-au livrat în continuare pe toate canalele social media.
Spre final ne-a vorbit Cosmin Popan, editor la Das Cloud. Ne-a spus lucruri pe care, de altfel, cu toții le știm – cum ar fi faptul că în America bubuie iphone-urile de comenzi pe Internet în timp ce românii se joacă liniștiți numai pe aplicații gratuite. O fi neapărat nevoie să „evoluăm” și noi?… Eu zic că nu.
Cam atât pentru azi. Nu am putut să-ți dezvălui chiar tot ce-am aflat în seara asta pentru că, vorba aia, „Sunt două reguli pentru succes..”, iar pe a doua n-o să ți-o spună nimeni. Însă – vorba Monicăi Jitariuc – tu trebuie să nu încetezi să te-ntrebi „De ce? De ce? De ce?” în orice situație, până când vei ajunge singur la toate răspunsurile. Simple as that.
Text: Diana Poleac & Ana-Maria Gheorghe
Foto: Diana Barbu & Ana-Maria Gheorghe
[…] * Ziua 1 […]