Când văd adolescenţi şi pre-adolescenţi în aceste zile, aflaţi la vârsta descoperirii propriei identităţi, a formării de sine, mă întreb uneori: „Unde a dispărut creativitatea?”.
Nu mă refer la creativitatea ca temelie a talentului, a unui spirit sclipitor şi genial. Nu vorbesc despre creativitatea artiştilor, ci mai degrabă despre capacitatea de a ne asuma individualitatea şi de a îndrăzni un lucru aparent banal – să fim noi înşine.
Dar e tot mai greu, cu atâtea „trenduri”, atâtea lucruri la modă pe care, dacă nu le placi, nu te integrezi în mulţime. Şi ce e mai important la vârsta adolescenţei decât nevoia de a aparţine unui grup? Iar cei care nu se conformează, parcă o fac tot pentru că aşa e la modă, să ieşi din tiparele stabilite de societate.
Unul dintre motivele pentru care creativitatea – la generaţia care ne urmează şi, de ce nu, chiar şi la noi – este reprimată cumva e triumful tehnologiei asupra relaţiilor interumane. Jocurile în aer liber sunt tot mai des înlocuite de către pre-adolescenţii de doisprezece-treisprezece ani cu jocurile pe mobile, tablete, etc. Am observat cum această atracţie către gadgeturi se dezvoltă începând cu vârste tot mai mici. Or, ludicul acesta tehnologic nu se compară cu ludicul sănătos, experimentat în natură, în care avem ocazia să interacţionăm cu semenii noştri cu adevărat şi să ne descătuşăm creativitatea.
Televizorul este un alt fel de cutie care închide creativitatea în interiorul ei şi care promovează conformismul, iar reţelele sociale transformă dorinţa de a ne celebra individualitatea şi a îndrăzni să găsim o pasiune prin care să ne exprimăm sinele şi să oferim lumii tot ce avem mai bun, în dorinţa de a plăcea şi de a fi conectaţi. E bine să fim conectaţi cu evenimentele din jurul nostru, dar momentele de creativitate nu se pot naşte decât în clipele de „deconectare”, în solitudine şi mai ales, nu vizează lumea, ci pe noi înşine.
Nu e de mirare că, în aceste vremuri, creativitatea este adeseori închisă într-o cuşcă de lux a mondenului. Şi nu mai pare un lucru atât de ieşit din comun când privim pre-adolescenţii care parcă au uitat să mai fie creativi, când ei nu se mai bucură de jocuri de-a v-aţi ascunselea şi cărţi preferate, ci de mobile performante şi de Harlem Shake. Ceea ce e trist.
Sursa foto: Wikimedia.org
[…] http://gen90.net/inchisoarea-creativitatii/#more-5001 […]