de Diana Broșiu
Cuvintele, vrei, nu vrei, sunt peste tot în jurul nostru, iar societatea actuală nu ar putea exista fără ele. (Închipuie-ţi o lume fără bileţelele schimbate cu colega din faţă… yuck, groaznic!) Probabil că la asta s-au gândit şi cei de la AEGEE Bucureşti cand au organizat Power of Words, ţinut la casa hipsterească de pe Dianei nr. 4.
Primul de pe lista invitaţilor a fost Vlad Dumitrescu de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), un om cunoscut de aproape oricine din mediul ONG-ist. El şi-a început prezentarea cu un exerciţiul în care am fost împărţiţi în grupe de 3-4 oameni, astfel încât să nu ne cunoaştem între noi. Fiecare echipă trebuia să găsească 3 cuvinte care să definească educaţia nonformală, însă fără a vorbi între ei. Sună greu? Nu chiar, în final toată lumea şi-a găsit propria metodă şi a fost fericită cu alegerile făcute. În acest fel, Vlad Dumitrescu ne-a arătat practic ce e educaţia nonformală. După, printr-o prezentare destul de formală, ne-a vorbit despre „teoria” care stă în spatele acestui tip de educaţie.
Conferinţa a continuat cu discursul lui Paul Olteanu care a început prin a ne întreba care sunt aşteptările noastre, ce vrem noi să aflăm şi am fost cu adevărat inspiraţi; atât de inspiraţi încât ar fi fost nevoie de 2 zile, pe puţin, ca sa tratăm fiecare subiect în parte. Atunci, speakerul ne-a prezentat cum a ajuns el să fie trainer specializat pe personal branding şi public speaking, astfel încât să putem să recreăm paşii lui. Când ne alegem meseria trebuie să o facem ca noi să fim fericiţi pe termen lung (nu doar ca să avem un venit). Pentru aceasta ai nevoie doar de o discuţie extrem de personală cu tine ca să afli punctul în care se intersectează talentele, pasiunile, motivaţiile şi valorile tale. Pe scurt, să faci ceea ce îţi place şi îţi oferă, în acelaşi timp, recompensele pe care ţi le doresti. Altfel, există riscul să te urci în „maşina” şi să pleci în viaţa, dar să nu ştii încotro să o apuci.
Paul Olteanu a mai pus mare accent pe potenţialul de influenţă a internetului în ziua de azi. Chiar nu e un secret că anagajatorii se uită pe profilurile de Facebook ale candidaţilor înainte de a-i angaja, aşa că sfatul lui a fost ca noi sa folosim cu mai multă grija şi, din când în când, cu interes profesional. Un video pe care l-am vizionat în timpul acestei prezentări şi pe care, în opinia mea, ar trebui să îl vadă toata lumea se numeşte „What if money was no object?” de Alan Watts http://www.youtube.com/watch?v=LHsLw2ge-S8
Invitatul surpriză a fost Corneliu Ionescu care a vorbit despre puterea cuvintelor în vânzări, dar păstrand valorile intacte şi neapelând la tehnici de persuasiune, deoarece pe termen lung acestea nu vor fi de mare ajutor. În timpul discursului, speakerul a facut comparaţia între şcoala americană de vânzări şi cea australiană (Dr. Michael Hewitt-Gleeson http://www.schoolofthinking.org), el fiind adeptul celei din urmă. În primul rând, trebuie să fii sincer cu potenţialul cumpărător şi să nu îi oferi un produs pe care tu în locul lui nu l-ai consuma. În acest mod, îl poti fideliza pe termen lung, fiindcă îi mulţumeşti pentru încrederea acordată de către client prin onestitatea şi autenticitatea ta/a vânzptorului. Loialitatea cumpărătorilor este extrem de importantă în special datorită diferenţei mari dintre costul de achiziţionare a unui client nou şi cel al unuia vechi.
Tot el a ţinut şi un workshop după prezentare, în care am intrat în detalii practice despre comunicarea în vânzări. Două idei care merită cu adevărat subliniate sunt că: 1. ascultând deţii controlul şi capeţi o nouă perspectivă asupra lucrurilor; 2. vânzătorul are rolul să facă achiziţia cât mai plăcută şi uşoara pentru cumpărător, aşa că el trebuie să ofere răspunsuri pentru toate întrebările celui din urmă chiar şi pentru cele nepuse. Un pericol în vânzări este oversell-ul; dacă un om a spus poate/da, nu trebuie să continui în a-l convinge să cumpere (şi nici să îi demonstrezi că ştii toate tehnicile de vânzare din manual). Bineînţeles că există şi în vânzări cuvinte magice: numele cumpărătorului, „vă/te rog”, „mulţumesc”, „pentru că”, „acum”, „nu ştiu, dar întreb”.
Pe scurt ne-a placut tare mult la The Power of Words şi le mulţumim voluntarilor de la AEGEE pentru un eveniment atât de fain.