Text&Foto de Miruna Tătaru
Vara a venit mai repede decât ne-am așteptat și, cu siguranță, cu toții visăm deja la o vacanță prelungită. Dar și vacanța de primăvară ne dă șansa să plecăm într-o excursie extraordinară. În funcție de buget și preferințe, fiecare dintre noi își alege o destinație mai apropiată sau mai depărtată de casă. În opinia mea, Grecia este cea mai potrivită țară pentru vizitat, în orice anotimp. Până acum, am fost în două insule și pe litoral, iar de curând – la Atena, unde am fost plăcut surprinsă.
De la aeroport până în centru există metrou și e cam imposibil să te rătăcești. Ce mi-a plăcut cel mai mult este că stațiile se anunță atât în greacă, cât și în engleză. Ceea ce nu îmi pot scoate din minte nici până acum este: „next station Syntagma”, pentru că treceam prin acea stație în fiecare zi, chiar de două ori.
Orașul este frumos, vechi în mare parte. Ce mi-a plăcut cel mai mult: Acropolele imense ce tronează deasupra orașului. Nu ai cum să le ratezi și este imposibil să nu te impresioneze. De acolo, de sus, se poate vedea întreaga capitală a Greciei. Este o senzație uimitoare!
Prin centru circulă un tren al turiștilor, pe alocuri mai poți găsi vreun grec care cântă la chitară sau la un alt instrument, există piață de legume și fructe iar, la Atena, acestea chiar au culoare!
Am parcurs într-o zi o mare parte din Atena, pe jos, cu majoritatea obiectivelor turistice bifate. Am dansat Sirtaki, am descoperit acel pantof tradițional, am fotografiat măslini și portocali (în martie!), am învățat cuvinte grecești și cum se prepară Mousaka.
Mâncarea tradițională este bună și multă. Sosul acela de iaurt cu castraveți, tzatziki, este delicios, dar ce nu mi-a plăcut este că nu au fost prea multe dulciuri. Am mâncat halva, dar avea gust de gumă. În rest, erau portocale în copaci, cât și în magazine; ciocolată, dar nu foarte bună; rahat și delicii turcești, pâine de mai multe feluri și produse de patiserie. Delicios! Băutura tradițională este Ouzo. Un fel de țuică de-a lor – o băutură bună dacă îți plac cele tari. Multora nu le place această băutură, însă grecii se mândresc cu ea. Se poate cumpăra de la orice magazin, în sticle care mai de care mai ingenioase şi se poate face cadou sau păstra ca suvenir din Grecia.
Am fost și la Meteora. Acele biserici încărcate de istorie, rocile acelea imense, cu călugări care se urcau pe frânghii ca să transporte mâncare și cele necesare construcției. Se spune că dura în jur de 60 ani construcția unei mănăstiri și că, din cauza condițiilor vitrege, unii călugări și-au pierdut viața. Am fost la Mănăstirea Marele Meteor, cea mai mare și cea mai cunoscută, de pe terasa căreia puteai admira întreg complexul monahal. Aici erau și diverse magazine cu suveniruri: icoane, magneți, brățări. Mi-au plăcut pietrele pe care erau desenate câte o mănăstire. Erau micuţe, perfecte pentru a fi date cadou, făcute cu mult drag şi trudă de măicuţe de acolo. Am putut vedea pe viu cum se fac. Ingenios!
La partea de distracție, cluburile sunt de toate tipurile, cu toate felurile de muzică. Prețurile acolo nu sunt extraordinar de mari – cam ca la noi. În aeroport însă, prețurile sunt puțin mai mari.
Brânza feta este excelentă, clima este extraordinară, grecii sunt fără cuvinte de primitori și de amabili! M-am îndrăgostit în Grecia și de Grecia și am rămas cu amintiri cât pentru o viață!