BEST Bucureşti au organizat între 10 şi 14 martie, cea de-a cincea ediţie a 360 Career Event, un eveniment de carieră dedicat studenţilor şi tinerilor absolvenţi cu profit tehnic.
Ce este acest eveniment de carieră? Un modul mixt de pregătire profesională dat pe fast-forward şi livrat tuturor sub motto-ul „Your career from every angle”.
În cele cinci zile ale evenimentului, echipa din spatele 360 Career Events a pregătit un program intensiv pentru ca participanţii să poată alege între diferite sesiuni teoretice şi practice specializate pe activitatea companiilor din domeniul IT. Astfel, aveai la dispoziţie prezentări de companie (CP) şi vizitele (CV) la sediile acestora pentru o imagine de ansamblu asupra activităţii acestora, workshopuri (W) pentru familiarizarea cu procesul intern de lucru, traininguri pentru cizelarea C.V.-ului şi discuţii directe, one on one, cu reprezentanţii companiilor implicate. Tot ce mai rămânea de făcut pentru tine, ca participant, fiind să lucrezi la a-ţi compune propriul mix de activităţi.
360 s-a dovedit a fi un „spaţiu” care s-a evidenţiat prin deschiderea pe care au avut-o participanţii faţă de companii şi viceversa. Teoria aceasta a fost susţinută de workshopul celor de la Cegeka. Sub motto-ul „In close cooperation”, s-a vorbit cât mai transparent despre metodologia internă a companiei – Agile.
Agile are ca scop obţinerea unui proces de lucru productiv prin self-organization (flexibilitatea dată de auto-asumarea responsabilităţii). Workshopul a început prin detalii „tehnice” ca funcţiile existente, componenţa pe care o echipă o are în timpul unui proiect, responsabilităţi, metoda de lucru, evalurea zilnică a statutului proiectului şi a impedimentelor întâlnite ş.a.m.d. Toate acestea pentru ca mai apoi să trecem la un exerciţiu practic, să retrăim experienţa unei echipe de-a lungul unui proiect fictiv. Cu o combinaţie de task-uri, întrebări din public, poker planning şi daily status meetings, ne-am jucat de-a „Cegeka”.
De la început, 360 mi-a confirmat ceea ce am presupus încă după primele rânduri citite în descriere – că este un eveniment de care aveau nevoie atât studenţii, cât şi companiile. Ambele părţi realizaseră acest lucru, de aceea nu au ezitat să se folosească de fiecare minut al întâlnirilor pentru a interacţiona cât mai direct, sau pentru a explica sau întreba, după caz.
Vineri, în ultima zi a evenimentului de carieră, au avut loc interviuri, discuţii despre posturi şi C.V.-uri în cadrul Employers’ Lounge, alături de reprezentanţi de la Misys, Luxoft şi BRD. Pentru mine, a fost pretextul perfect să mă pierd printre participanţi şi să văd cum li s-a părut un astfel de eveniment şi cum anume a reuşit acesta să le îmbogăţească „portofoliul” de experienţă profesională.
După discuţiile pe care le-am avut cu câţiva dintre participanţi, am aflat că evenimentul a prins tocmai datorită perspectivei noi, practice pe care o aduce în sfera celor ce se specializează tehnic. Participanţii s-au bucurat de oportunitatea de a discuta direct cu reprezentanţii companiilor, pentru a li se explica în ce anume se bagă atunci când decid să aplice pentru un job cu un titlu general de IT-ist.
Rareş, unul dintre participanţi, a spus că a fost o experienţă reconfortantă, tocmai pentru că „realizezi că te aşteaptă ceva după ce termini facultatea”. Cu ajutorul informaţiilor despre structura internă şi ponturile despre aşteptările pe care companiile le au de la ei, viitori angajaţi, el a acumulat inside-urile necesare nu doar de la una, ci de la mai multe dintre companiile din domeniu.
Cristinei, studentă în anul al III-lea de facultate, i s-a părut o ocazie bună pentru a te interesa de domeniu în sine, în cadrul unui eveniment organizat şi complex prin diversitatea activităţilor propuse.
Marius mi-a povestit despre vizita de companie pe care a făcut-o la Endava. „Ne-au bombardat cu informaţii!”. Toate utile, pentru că Marius era mai mult decât plin de entuziasm când îmi spunea cum s-au desfăşurat lucrurile. Cei aproximativ 40 de participanţi din acea zi au văzut birourile companiei, au cunoscut persoane care lucrează din fiecare departament, au făcut jocuri, au avut parte un workshop, de prezentări de companie pentru a înţelege mai bine politica internă a firmei etc.
În cealaltă tabără, reprezentanţii companiilor au fost la fel de entuziasmaţi de eveniment. Mai mult, nu au ezitat să îmi ofere câteva ponturi pentru a le da mai departe celor care caută un job în industrie.
De la Luxoft, au fost Dana Meleghi şi Petruţ Cârstea. Dana a vorbit mult despre nevoia urgentă de o colaborare între mediul de afaceri şi cel academic. Ea a subliniat că problema este în grădina angajatorului, mai ales din punct de vedere legal – legea internshipurilor. De aceea, e nevoie de o reglementare pentru a mai şterge un pic din bariera asta blurată dintre sfera teoretică şi cea practică.
Tot Dana mi-a mărturisit că un impas în cariera unui viitor programator, de exemplu, este C.V.-ul mult prea general care poate să ascundă o persoană cu potenţial. De aceea, ea propune conturarea unei mentalităţi ce porneşte de la întrebarea: „Ce vrei să faci?”, iar mai apoi să perfecţionezi acel ceva care te pasionează prin proiecte personale sau activităţi extraşcolare care îţi pot personaliza C.V.-ul.
În ceea ce priveşte domeniul în sine, Petruţ a spus puţin amuzat că, din punct de vedere al pieţei, „avem un lag”. Suntem în urmă, dar el se aşteaptă la un boom al tehnologiei de embedding deoarece devenim tot mai dependenţi de nevoia de a fi interconectaţi. Dana l-a susţinut. Java se caută acum, dar trebuie să fim cu ochii în patru şi spre zona mobile.
De la Misys am vorbit cu Camelia Deaconu. Ei i-au plăcut întrebările puse în cadrul discuţiilor din Employers’ Lounge – pertinente, concise, proactive. Tot ea mi-a mărturisit cât de important este background-ul teoretic dobândit, dar şi capacitatea de a fi autodidact pentru a te specializa. Mai mult, evenimentul a fost pentru ea, pentru compania Misys, o modalitate de a te poziţiona, să îţi faci o idee şi să ştii la ce să te aştepţi.
La final, după ce am discutat cu ambele părţi (studenţii şi reprezentaţii companiilor) am realizat ce impact poate avea un astfel de eveniment de carieră asupra ambelor părţi prin refresh-ul pe care îl dă modului în care aceştia sunt obişnuiţi să interacţioneze – interviul. Studenţii învaţă să facă faţă emoţiilor de a merge la un interviu, de a avea instrumentele necesare pentru a convinge, iar companiile pot vedea gradul de interes al viitorilor profesionişti din domeniu, dar şi cum le pot încuraja acestora cultivarea pasiunii lor, prin oferirea de informaţii de pregătire.
Sursa foto: 360 Career Events