de Adina-Mihaela Brișcă
În urmă cu două săptămâni m-am alăturat grupului de pe Facebook„Mămici.”Nu vă închipuiţi că vreau să devin mămică, intenţia mea a fost să postez un articol ce făcea referire în mod special la părinţi. În fiecare zi, în news feed, îmi apar cel puţin trei postări ale acestui grup. Unele mi-au atras atenţia, unele mi-au stârnit curiozitatea, altele m-au amuzat, aşa că, din lipsă de ocupaţie, m-am apucat de citit.
Prima mea concluzie este că şi mămicile se ceartă între ele. Credeam că doar pe grupul facultăţii mele se iau la ceartă colegii pentru că au pus două persoane diferite aceeaşi întrebare sau că cineva a preferat sa întrebe detalii pe grup în loc să caute pe site-ul facultăţii informaţia dorită. Deci, în grupul mămicilor, cele mai multe certuri apar atunci când cea care postează, întâmpină dificultăţi în a scrie corect. De aici se naşte o întreagă altercaţie, din care reies alte postări şi tot aşa.
Alte mămici îşi împărtăşesc problemele cu care s-au confruntat. Pe lângă sfaturile pe care le cer pentru bebeluşii lor, se pare că unele mămici au probleme destul de grave. Într-una din zile, o mămică poveşte că a fost bătută, trasă de păr și jignită. Spune că soţul ei nu iubeşte copilul, iar ea nu ştie cum să procedeze. Mai spune că soţul şi-a cerut iertare, s-a pus în genunchi. Acum mă întreb, de ce se complac cu situaţia aceasta? Cred ele în drepturile femeilor şi în non-violenţă? Am citit că foarte multe dintre ele au pus piciorul în prag şi şi-au continuat viaţa fără soţ, luând copilul în grijă. Dar sunt şi câteva care speră că lucrurile se vor remedia, deşi au fost agresate fizic şi verbal de nenumărate ori.
Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) explică anumite aspecte ale violenţei(Legea nr.217/2003, Legea nr.211/2004), cum poate fi aceasta combătută şi care sunt măsurile existente.
Violenţa în familie reprezintã orice acţiune fizicã sau verbală săvârşită cuintenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizicã, psihică, sexuală sau un prejudiciu material.Violenţa în familie este consideratăşi împiedicarea femeii de a-şi exercitadrepturile şi libertăţile fundamentale.
Măsurile de protecţie în cazul femeilor victime ale violenţei domestice constau în faptul că organele de poliţie intervin la sesizarea victimei. De asemenea,victimele vor beneficia de programe de recuperare a sănătăţii, protecţie împotriva agresorului, hrană, cazare, asistenţă psihologică, consiliere juridică, reabilitare şi reinserţie socială.
Confidenţialitatea identităţii victimelor va fi păstrată, este important de precizat.
Agresorii vor beneficia şi ei de tratamente de dezalcoolizare, dezintoxicare, tratamente psihologice şi psihiatrice.
Atunci când victima aduce dovezi, probe şi fapte ale agresorului, referitoare la faptul că acesta a săvârşit un act de violenţă, cauzator de suferinţe fizice sau psihice asupra altui membru de familie, instanţa juridică poate include măsura interzicerii agresorului de a reveni în locuinţa familiei.
În cazul în care femeile devin victime ale violenţei în familie, acestea trebuie să se adreseze secţiei de poliţe în a cărei rază teritorială locuiesc, tribunalului în a cărui razã teritorială au domiciliul,compartimentului de la nivelul fiecãrui judeţşi al municipiului Bucureşti, cu atribuţii încombaterea violenţei în familie, aflat în coordonarea metodologicã a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
Trecând peste acest aspect, care mi s-a părut destul de important, mămicile împart între ele trucuri pentru frumuseţe, slăbire, îngrijire corporală, idei pentru casă.
Sursa foto: www.weheartit.com