de Bianca Radu
Despre prima zi al evenimentului organizat de PRIME România, singura asociaţie studenţească pentru studenţii la relaţii publice, am povestit în primul articol.
A doua zi a fost la fel de utilă şi interesantă pentru cei care vor să înveţe cum se creează experienţele de brand, de această dată conversaţia fiind axată pe brand experience în mediul online.
La prima conferinţă a zilei, i-am avut pe Ionuţ Andrei, Head of Digital la Propaganda, Anca Preduş, Brand Communication Director la iLeo şi pe Dragoş Muşat, Digital Director la Propaganda.
Ionuţ Andrei a început cu o poveste despre evoluţia noţiunii de brand şi cum se lega produsul de comunicarea sa în trecut, dar şi în prezent. De asemenea, ne-a spus faptul că astăzi, dacă un produs nu spune o poveste, un brand nu are nicio şansă pe piaţă.
Despre brand experience, el a afirmat că tot ce înseamnă experienţă de brand, porneşte de la ce vrem să comunicăm, spre exemplu dacă vrem să creştem vânzările, comunicăm preţul. Despre tactici şi strategii în mediul online, am aflat că în 2013, digitalul trebuie să fie prezent (digital însemnând orice are ecran, nu numai mediul online), pentru că lumea în care trăim are permanent un mediu de comunicare, de la un telefon mobil atunci când merge la cumpărături, la o tabletă sau un laptop acasă sau la serviciu. La nivel de touchpoint, atâta timp cât targetul trece printr-unul dintre canalele tale, este o oportunitate. Astăzi, pe un km te întâlneşti cu 600 de mesaje, iar ca advertiser, trebuie să faci cumva ca al tău să iasă în evidenţă, iar dacă vorbim de outdoor, localizarea devine uneori o problemă. În online, însă, este mai uşor să ajungi la target, dar experienţa nu este atât de puternică precum în offline.
Succesul unui experienţe de brand depinde de strategie, mixul canalelor şi investiţia în media. O cale de succes în crearea unei experienţe în 2013, este utilizarea emoţionalului în comunicarea brandului. Dacă funcţionalul rezolvă ceva, emoţionalul face vânzarea, iar scopul oricărei companii este profitul.
Anca Preduş, Brand Communication la iLeo, a venit cu o întrebare: ce e dincolo de interacţiune? Ca să ne dăm seama ce e dincolo de interacţiune, a propus câteva etape în crearea unei experienţe cu brandul preferat: cauţi, interacţionezi, empatizezi şi simţi, adăugând că pe viitor este posibil să apară şi alte etape. Ea a spus că brand experience poate să aducă în online valenţele unui brand bine stabilit în offline, însă „fall în love online but don’t miss the offline kiss”, adică tot este necesară partea de offline pentru întreaga experienţă de brand, chiar dacă online-ul a devenit o parte tot mai semnificativă în relaţia dintre consumator şi brand. Însă există un brand care merge bine online, fără să aibă integrată şi partea de offline, iar acela este Facebook.
Dragoş Muşat, Digital Director la Propaganda, a propus 8 legi pentru 2013 pentru ca brandul să aibă o experienţă bună în offline şi câteva exemple de branduri care au pus în practică excelent aceste legi: 1. Fă ce spui (NikeFuel), 2. Keep it simple (IKEA, Apple), 3. Cunoaşte-ţi audienţa (Adidas Franţa şi trecerea către arte marţiale), 4. Fii contextual (aplicaţia de la Toyota în care copiii conduc împreună cu părinţii), 5. Fii transparent (Instagram), 6. Inovează (Google), 7. Social media (KLM), 8. Let’s have some fun.
Tot el ne-a povestit despre o campanie realizată de Propaganda pentru mynameisbrand.ro, în care au folosit o clonă a lui Tommy Lee Jones pentru a atrage atenţia presei, ajungând să aibă costuri zero pentru media datorită preluării pozelor şi ştirii de către presa din România. Pe net veţi găsi mai multe detalii despre întreaga campanie şi revealingul de la Radio Guerilla.
Tot la Congresul Naţional al Studenţilor la Comunicare a venit şi Alex Manda, Sales Manager şi co-fondator Pegas. Surpriza pentru noi a fost unul dintre modelele de biciclete ce vor fi lansate. Modelul Pegas a revenit pe piaţă de ceva timp, iar cei din spatele relansării s-au ocupat şi de partea de online, printr-o campanie făcută de cei de la Publicis, câştigătoare la Internetics, dar şi offline, prin plasarea bicicletelor în diferite spaţii neconvenţionale, dar şi colaborarea cu diferite branduri, Adidas, Avon şi apariţia bicicletelor în videoclipurile Alexandrei Stan şi Sector 7. Iar planurile şi călătoria bicicletei Pegas nu se vor opri aici. Alex Manda ne-a arătat modelele pentru anul acesta şi are multe idei pentru încurajarea românilor să folosească bicicleta în defavoarea maşinii personale sau transportului în comun, însă nu putem să vi le spunem deocamdată, dar puteţi să le vizitaţi pagina de Facebook să aflaţi din timp.
Asta a fost cea de-a doua a Congresului Naţional al Studenţilor la Comunicare. Le mulţumim organizatorilor pentru invitaţie şi ne bucurăm că am participat. Suntem curioşi ce mai pregătesc cei de la PRIME pentru anul viitor, după aşa o ediţie aniversară, însă până atunci vă invităm să participaţi la următoarele evenimente, luna aprilie este luna PRIME!