Ligia Pop este autoarea a patru cărţi despre raw-food, raw food chef, câştigătoare a programului Youtube Next Chef, gazda show-ului TV online Ligia’s Kitchen®, fondatoarea şi organizatoarea (din fonduri proprii) târgurilor raw food naţionale Raw Generation® şi a mişcării Romania Goes Raw.
Denumirea „raw-food” sau „raw-vegan” înseamnă alimentaţie vegană fără foc (vegan=fără ingrediente de origine animală), în care alimentele de bază sunt legumele, germenii şi vlăstarii, seminţele şi nucile, fructele şi algele. Stilul raw de viaţă nu este extremist, ci promovează consumarea unor cantităţi cât mai mari de mâncare în stare naturală. Majoritatea „raw-food-iştilor” consumă un procent de 60-80% mâncare crudă şi restul de 20-40% mâncare gătită vegetariană/vegană, deşi fiecare este liber să-şi aleagă proporţia dintre mâncarea raw vegană şi cea vegană/vegetariană.
În cadrul ultimului eveniment Raw Generation Expo m-am întâlnit cu Ligia Pop şi i-am răpit câteva minute pentru a o chestiona în legătură cu modul în care alimentaţia raw-vegană poate fi adaptată la stilul de viaţă al studenţilor. În cadrul acestei expoziţii, dumneaei a relansat cartea „Reţete Vegane fără foc”, ce conţine în această ediţie 80 de reţete.
Gen90: Dintre reţetele care figurează în cartea dumneavoastră, care au în general cel mai mare succes?
Ligia Pop: Cred că deserturile. Ele au trecere în general şi cu asta cuceresc de obicei mămicile, copiii, soţii, rudele şi prietenii, fiindcă sunt extrem de bune şi, în plus, arată extraordinar de bine. Când vezi iniţial un tort raw-vegan, lumea se uită la el şi zice: „Acesta nu este raw-vegan, ăsta-i gătit!” Ei bine, nu, nu este gătit! Eu le îndemn [n.r. pe doamne] să nu le spună invitaţilor ce mănâncă prima dată. Să guste, să vadă cum este şi după aceea să se întrebe „Dar ce e? E ceva nemaipomenit, e foarte gustos!”
Gen90: Dintre sutele de persoane cu care aţi interacţionat, aţi spune că tinerii se regăsesc şi ei în publicul ţintă al acestui tip de alimentaţie?
Ligia Pop: Tinerii în special! Am fost uimiţi de faptul că nu neapărat studenţii, dar tinerii în general, şi chiar liceenii, sau elevii de 12-14 ani interacţionau cu noi şi ne spuneau: „Consum de 6 luni raw-food!” Un procent mare din cei care iau o decizie importantă sunt tinerii, ceea ce este extraordinar. Responsabilitatea asta, care este mult mai activă la tineri, copii şi adolescenţi chiar ne impresionează. Mulţi povestesc din experienţa lor, ce li se întâmplă, şi sunt foarte impresionaţi spunând: „Uite, am rezultate pe propria piele, mă simt foarte bine, chiar excepţional comparat cu momentele când mâncam produse animale!”
Gen90: Ce le raspundeţi tinerilor care argumentează că nu au timp să gătească sau să lase produsele peste noapte, şi preferă să îşi prepare mâncare instant din economie de timp?
Ligia Pop: Preparatele raw-food se prepară foarte rapid mai ales dacă avem la dispoziţie tehnologia modernă: roboţi, blendere, storcătoare de fructe etc. Însă poţi realiza foarte multe chiar si cu un cuţit şi un tocător, asta dacă vrei cu adevărat să te hrăneşti mai sănătos. În 10-15 minute poţi avea un preparat rapid, foarte bun şi nutritiv.
Gen90: Cum programul unui student este rareori unul echilibrat, însumând mai mult nopţi nedormite şi oboseală pe lângă orele întregi petrecute la facultate fără pauză de masă, tinerii simt nevoia carbohidraţilor pentru energie, cât şi datorită faptului că aceştia le dau o senzaţie de saţietate pe moment. Ce metodă din alimentaţia raw ar putea utiliza pentru a înlocui acest prost obicei?
Ligia Pop: Sunt foarte multe preparate rapide care se pot pregati de acasa si care ar putea înlocui patiseriile sau vestitele sandwichuri. Spre exemplu, bombonelele din seminţe şi fructe uscate sunt foarte săţioase, şi dacă mănânci una-două te-ai săturat. De asemenea în orice situaţie putem apela la seminţe si nuci care sunt mult mai nutritive din toate punctele de vedere. Acestea conţin nutrienţi complexi şi nu se pot compara cu un produs de patiserie, oferindu-ţi energia necesară.
Gen90: Din câte am înţeles, alimentele raw necesită o suită de ustensile de bucătarie electrice, cât şi un frigider foarte bun. Cunoscând situaţia din bucătăriile de cămin, cât şi funcţionalitatea frigiderelor aferente, ce preparate raw aţi sugera studenţilor cât mai hrănitoare şi de care pot beneficia cât mai mult timp?
Ligia Pop: Simplu, ţi le prepari imediat, şi le mănânci cât poţi de repede. La cămine e mai dificil, mai ales vara insa există lăzi frigorifice sau chiar cate un frigider rătăcit. Sunt diverse supe, salate săţioase, chiftele, batoane din seminţe şi nuci uscate pe care şi le pot face, fie dacă au posibilitatea să le usuce sau nu. [n.r. pe site-ul dumneaei scrie că seminţele se pot usca la soare, vara, sau pe calorifer, iarna, cu tifon pe deasupra, pentru a le feri de insecte sau praf (pentru cei care nu au posibilitatea de a achiziţiona un uscător de fructe)]. În general mâncarea raw este săţioasa, cantităţile mici satură imediat fiindcă sunt foarte nutritive!
Şi chiar dacă ar fi doar legume şi fructe simple, tot ne oferă energie. Eu spre exemplu în studenţie mâncam o cantitate mare de salate de verdeţuri sau rădăcinoase, legume crude sau preparate sub formă de supe, nuci şi seminţe, mere sau alte fructe locale! Mergeam la facultate cu felii de ardei la pachet, cu seminţe şi fructe uscate şi nu îmi era ruşine de nimeni şi nimic atâta timp cât îmi plăceau. Aşa simţeam nevoia şi chiar eram energizată, nu mă simţeam niciodată slăbită. Mă simţeam mai degrabă slăbită de puteri atunci când cumpăram un preparat de patiserie, care poate era bun la gust dar care nu îmi oferea decât energia goală şi trecătoare a zahărului.
Gen90: Am înţeles că vă pregătiţi pentru naşterea unui copil. Felicitări! Cum reacţionează cei mici (sub 5 ani) la alimentaţia raw? Nu preferă dulciurile care figurează pe toate tarabele în jurul lor, zilnic?
Ligia Pop: Ei bine, depinde foarte mult de exemplul părinţilor. Dacă începi să educi gusturile unui copil de mic, atunci este mult mai uşor să-l ajuţi să facă decizii corecte chiar şi la o vârstă fragedă. Până la 4-5 ani, copiii mănâncă în mare parte ce consumă părinţii şi adulţii din viaţa lor, aşadar exemplul din familie este cel mai important. E foarte interesant că au o capacitate extraordinară de a învăţa şi a aplica lucruri noi, şi dacă părinţii şi-ar lua timp să “gătească” cu ei, să le explice, aceştia ar fi mult mai deschişi şi mai înţelegători când vine vorba de dulciurile din comerţ. Părinţii ar putea face cu ei bombonele gen Raffaello sau ciocolată raw, pe care adoră sa le faca şi să le mănânce.
De multe ori ne gândim la copii ca la nişte fiinţe care nu pot discerne binele de rău foarte bine sau care nu pot să înţeleagă complet ce li se explică. Copiii sunt foarte inteligenţi şi de multe ori uimesc adultii prin remarcile lor. Un copil de 3 ani spunea: „Mami, de ce nouă copiilor ni se oferă tot timpul junk-food? Gen acadele sau altele? De ce adulţii vor să ne ofere nouă lucruri care ştiu că nu sunt bune şi sănătoase?” Rămâi fara glas…
Gen90: Mulţumesc foarte mult pentru timpul acordat. O zi bună!
Una din reţetele Ligiei Pop de pe canalul dânsei de youtube este aceasta:
Interviu realizat de Laura Bisericanu
Sursa foto: http://ligiapop.files.wordpress.com/2012/03/ligia-raw-expo-spring-2012.jpg