Un congres al PPE şi un meeting al USL au zguduit ieri Bucureştiul, la propriu. După ce că e plin de mini şantiere locale, preponderent în centru, că na, în esenţă primarul e tot USL-ist şi s-a dat startul la campanie aşa că prinde bine să facem nişte lucrări publice chiar dacă afară stă să vină iarna şi există riscul ca lucrările de infrastructură/construcţii să fie blocate. Nu mai contează beneficiile, capital politic să avem că aşa ajungem să gestionăm bani publici. În concluzie, pe langă trotuare şi şosele sparte, ieri ne-am confruntat şi cu un ambuteiaj malefic provocat de autocarele care aduceau activişti din toată ţara către Arena Naţională.
Acestea sunt doar câteva aspecte pe care am vrut sa le evidenţiez, revenind la ce ne interesează…cele 2 evenimente de pe planul politic. Să nu credeţi că acestea au fost organizate ca urmare a unei necesităţi. Nimeni nu avea nevoie de bâlci la Casa poporului şi nici de circ pe stadion.
Având în vedere că am ajuns să vedem mişcări politice aşa de mari pe plan naţional nu mă duce cu gândul decât la ideea că la mijloc este o miză prea importantă şi noi nu o ştim. Evenimentele astea ne arată, sincer vă spun, cât de implicat este factorul politic în toate segmentele culturale, sociale şi instituţionale ale României. La partide nu sunt oameni profesionişti, sunt doar activişti lacomi.
Am spus Lupta pentru mass-media pentru că evenimentele de ieri nu reprezintă nimic altceva decât acaparerea mijloacelor de comunicare în masă. Păi să ne facem multă publicitate gratuită. Cum? Le dăm subiect de discuţie ziariştilor, redactorilor, prezentatorilor, criticilor, analiştilor, moderatorilor etc. Cum? Aducem un partid european la noi acasă sau mutăm populaţia rurală pe fostul Lia Manoliu. Ca o paranteză, vă dezvălui că am fost prezent pe stadion şi am văzut o mulţime de oameni care, în ciuda faptului că nu aveau capacitatea să lege două cuvinte, îşi luaseră şi popcorn cu cola ca să se uite la aia cum vorbesc de binefacerea naţională. Mai rău ca la film.
România este o ţară cu multe posturi de televiziune, multe posturi de radio, multe ziare şi reviste conduse politic, aşadar asistăm azi, dacă îmi este permis la o concurenţă aprigă cu reacţii vehemente după cum profesorul Porter o descria în cărţile sale de specialitate despre companii… parcă m-aş uita la reacţia din domeniul militar, cand o ţară face o bombă atomică şi vecinul face două.
Se bat pentru mass-media pentru că de acolo vine grosul de voturi. Aşadar, dragi cetăţeni cu drept de vot, vă invit sa evitaţi tratarea ca atare a subiectelor de tip politic care vor apărea în perioada dinaintea acestei campanii şi să judecaţi la rece. Haideţi să privim întreaga padure, nu doar copacii.
Televizorul este gumă de mestecat pentru creier.
Va urma . . . până la sfârşitul campaniei!
Mihai Lazăr
Sursa foto: wikimedia.org
Chiar asa. Ai dreptate. Nu mai are rost sa se mediatizeze evenimente politice si alte cele. Ce ma intereseaza pe mine, alegatorul, ce are de spus candidatul sau detinatorul puterii sau orice actor politic eligibil pentru obtinere de voturi. Deja cred ca ai observat ca vorbesc sarcastic si articolul tau mi se pare doar o opinie cu care nu pot fi de acord(sunt diplomat). Tin sa mentionez ca nu sunt sustinator USL. Defapt nu am nici o culoare politica(ca ma crezi sau nu, nu ma intereseaza foarte mult). In sfarsit se exprima opinii politice in arene, fara concerte si nu mai stiu eu ce alt skepsis care sa atraga populatia. In sfarsit exista competitie politica de amploare aici in Romania. Si da mass-media trebuie sa acopere astfel de evenimente de amploare. Si da, redactorii, editorii, etc. trebuie sa scrie despre asta. La sfarsitul zilei ne aflam in pre-campanie si este numai normal ca astfel de lucruri sa se intample. Si ce daca USL-ul a vrut sa le vorbeasca sustinatorilor? Si ce daca PPE-ul a avut congres in acelasi timp, si accept, ca replica la meeting-ul USL? Fratele meu competitie politica! Asa arata, asa trebuie sa arate! Pana la urma te plangi dar nu oferi o solutie. Cum vezi tu ca ar trebui sa arate competitia politica defapt in era informatiei?
Nu cred ca ai cu ce sa fii in acord sau in dezacord referitor la articolul meu. Poti fi de acrod cu o anumita strategie politica sau nu, eu doar le-am subliniat.
Competitia politica trebuie dusa pe alte paliere, nu sa ne zbatem sa fim doar popularizati prin media ci cum sa fim popularizati in media, cum sa ne vada lumea. Iar dincolo de cum sa ne vada lumea ar trebui o competitie pe realizari pure.
Competitia politica in Romania se poarta pe promisiuni pentru ca publicul este inert si asta confera un model simplu de pozitionare al factiunilor politice oricare ar fi ele.
Sunt curios cand am sa vad un politician care va veni si va spune: “Vreau sa ma votati pentru ca am facut urmatoarele lucruri in cariera mea si am urmatorul plan pentru viitor, iar experienta mea de pana acum ma recomanda si imi da incredere ca pot respecta si indeplini planul pe care il am.”. Si la sfarsit de mandat sa vina cu analiza proprie a realizarilor si esecurilor de pe durata mandatului.
Aici se joaca bambilici, nici macar barbut.
Nu ma plang de nimic si daca aveam solutii eram politician, nu e datoria mea sa am solutii. Datoria mea este sa incredintez de buna voie un mandat unui om care ma convinge ca are solutii, dar nu ma convinge nimeni.
Oricum discutia cu solutiile cade in derizoriu pentru ca in actualul contex economic nu exista solutii viabile pentru o crestere a gradului de buna stare, iar contextul economic nu va fi schimbat pentru ca este sustinut de interese.
Dupa cum a spus un anumit politician prin anul 2009: “Romania va trece peste criza economica din inertie” , nu cu solutii aplicabile ca urmare a schimbarii contextului economic.
Domnule Lazar (sunteti generatia 90 sau 80?) caci scrieti ca adult tipic din Romania, bun analist plangdandu-va dar refuzand sa cautati solutii si sa actionati. Atunci cine sa schimbe lucrurile? Chiar dvs. tinerii educati si buni observatori puteti/ TREBUIE sa va implicati, ajutati. Cel putin cei nelinistiti/ingijorati ca dvs si nu numai doritor de mai bine in surdina, dar parind ca stiti si ce TREBUIE facut. De ex., cum ati sugerat,ce ar trebui facut de catre candidati (care toti ar trebui invatati sa se prezinte….cu ceva..Si, desigur, nu ca la un show caraghios. Sau daca el se face la acest mod, nu trebuia sa fie dat la TV decit ca stire si cu citeva secvente bune dintre care poate sa fie si una buclucasa, dar nu mai mult pt ca devine partinic Ca in Romania comentariile media au mers de la an la an tot mai mult spre insulta e ceva f.grav si ma intristeaza sa vad ca atita lume nemultumita nu a format inca vreun grup de atitudine/protest.sau oaote o fi? Dar ca Agentia Nationala a Audio Vizualului nu-si face datoria sau o face numai cu unii si nu cu toti..e distructiv pt chiar natiunea romana. Cu atita mai mult cind cei de la putere, unii, unul, au adus mahalaua pe ecranele romanesti si de atunci de la metafore insultatoare s-a ajuns la atacurile grave dintre care au devenit model sau au intarit tendintele negative..si pe care unii romani migranti le-au dus si in afara tarii contand pe ideea lor despre “libertate” )
Sigur, puteti scrie si cere partidelor . A va exprima dorintele si credinta ca e nevoie de mai buna organizare obsteasca si politica e un semn bun pt dvoastra, e mare nevoie de scriitori civici..
Dar, pt ca subiectul dvs e media si campania politica de acum..
Scrieti mass-mediei cerind sa le ceara sa se prezinte..TV-urile sa-i aduca sa se prezinte. Si pe altii sa-I prinda pe unde sunt sau sa dea clipuri, dar nu de zeflemea cum se face prea mult ci de data asta SERIOS si echilibrat..Desi cind e campania, atacurile sunt cit de cit scuzabile si au si un folos – acela de a educa publicul asupra lipsurilor cuiva, inclusiv de character, capacitate critica interpretativa serioasa sau derizorie, de a sti cum sa trateze un subiect negativ sau nu, de calitate a limbajului, etc. pina nu e prea tirziu…
Deja se incearca (chiar ieri am vazut prin internet..unde, dupa stresanta vara si lipsurile organizatorice si chiar de cunoastere, nu m-am mai uitat si acum eram curioasa si voi fi s avad daca va aparea mai multa si adecvata organizare. ) , dar sub forma de talk showuri cu candidati care spun cite ceva despre gandurile, ideile si dorintele lor politice. Mai nimic din ceea ce au facut..daca au facut.Si nici chiar despre educatia lor si experienta adunaat de la serviciile avute..Multi cred ca daca au luat atitudine sau au ceva articole sau au organizta ceva intilniri sau au o slujba la stat si stiu cite ceva din ce ar trebui facut pe un domeniu sau stiu ce cer unii oameni sau altii caci au avut mi multe contacte.. sau au aparut la TV inainte..asta e sufficient..
Puteti sa formati un grup anume pt a face recomandari sau cereri catre media.. si chiar sa formati un grup de presiune (nu farsa va familairezati bine, monotirzati si axato pe niste probleme pe care sa le cereti; e bine sa aveti exemple comparative, macar la indemana daca nu in scrisoarea initiala)…
La Realitatea s-a dat un fel de anunt ca s-a format un site cu date despre candidati.
Altfel, va rugam sa va uitati la http://www.romanianculture.us programul de Internship de la siteul nostru si anuntul “cautam colaboratori voluntari si platiti” si sa ne scrieti (repede)
Doamna/domnisoara Romanian Museum – ati postat un comentariu aici pentru a face publicitate gratuita unui site, deci voi trata ca atare interventia dumneavoastra.
1. Daca aveti de gand sa discutati pe un spatiu public(internetul este spatiu public) ar trebui sa va faceti numele vizibil pentru a sti cu cine discuta lumea.
2. Daca tot luati decizia de a scrie, macar scrieti corect gramatical.
3. Nu este Angentia Nationala a Audiovizualului. Numele corect este CNA – Consilul National al Audiovizualului.
4. Problema pe care eu am evidentiat-o nu are absolut nicio legatura cu organizatiile de mass-media sau CNA, ci cu strategia politica practicata de partidele politice. Cum sa ma duc eu la posturile de TV sa le spun ce anume sa difuzeze? Mai de graba v-as spune dumneavoastra sa nu va mai faceti publicitate gratuita p-aici si sa va recomandati ca persoana fizica, reprezentant al unei institutii.
5. Eu nu am solutii politice pentru ca altfel as fi facut politica, dar este imposibil sa nu sesizez circul astora care sunt veri, nasi, cumetri intre ei si care practica traseismul politic la fiecare rascruce generata de perceptia opiniei publice.
6. Va rog sa incetati sa mai scrieti sub numele unei entitati juridice, doar dumneavoastra ca persoana fizica puteti emite pareri in calitate de reprezentant.
7. Aici nu se face nici politica si nici publicitate gratuita, cel putin nu in articolele mele. Asadar nu vad comentariul dumneavoastra decat ca pe un spam.
Mult succes va doresc cu programul de…!