Precis mulți dintre voi circulați des cu metroul, mai ales în zona centrală, respectiv stația de metrou Piața Victoriei în cauză, fără să observați ceva ce vă înconjoară și vă privesc trecând nepăsători de fiecare dată: pereții. Aproximativ 70% din spațiul acestei stații de metrou este tapetat cu un soi de bibliotecă virtuală.
Acesta a fost spațiul neconvențional pe care cei de la Advice, o asociație tânără de studenți care promovează și explorează creativitatea, în parteneriat cu compania de telefonie Vodafone l-au ales pentru a instiga oamenii la cultură, respectiv literatură. E imposibil să nu observi cum în ultima vreme, generația tânără își dorește cu voracitate să scape de cătușele ignoranței şi să curețe dintre rândurile ei, petele de culoare închisă pe care un sistem deficitar educațional le-a imprimat în mințile lor. Noul val de tineri încearcă din răsputeri, prin creativitate și energie tipică vârstei să trezească dorința și plăcerea de a citi, în acele suflete încă rătăcite ale vremurilor noastre. Dacă tentativa de a aduce cărțile la cititor (în metrou) nu a funcționat și s-a observat că românul încă nu știe să aprecieze ceea ce i se oferă, Advice împreună cu cei de la Vodafone au demarat aceasta campanie intitulată Reţeaua celor care citesc cărţi în metrou. Ca să fim și mai pregnanți și să ne putem face văzuți, după ce ne-am adunat cu mic cu mare în fața unei mari biblioteci pe tapet, am descărcat fiecare ce titluri ni s-au părut mai interesante și am plecat cu metroul de la Piaţa Victoriei către staţia Berceni, aproximativ 30 de oameni, cu cărțile electronice la purtător citind printre călătorii care au fost uimiţi de acest exod al cititorilor.
Această bibliotecă are marele avantaj de a se afla într-un loc public, accesibil, pentru care nu trebuie să îți faci abonament sau să plătești ceva. În plus, pentru generația noastră crescută în sânul unei tehnologii înfloritoare, scanarea codurilor QR scan code, care se obține cu ajutorul unei aplicații descărcate de pe site-ul bibliotecapemobil.ro, reprezintă o noutate și o curiozitate pe care tinerii vor dori să o încerce ca pe o jucărie nouă. Faptul că stârnește curiozitate este un lucru excelent, căci numai așa putem convinge pe cineva de foloasele unui anumit tip de activitate; citit cu sila nu se poate.
Și dacă nu v-am intrigat destul în legătură cu această metodă nouă de citit la metrou, vă sfătuiesc ca atunci când aveți drum pe la Piața Victoriei să aruncați un ochi pe acel perete plin cu cărți, să downloadați aplicația și să citiți, citiți, citiți, ”cu mintea și cu sufletul” așa cum ne-a sfătuit ieri o tânără studentă care ne-a făcut plăcerea de a ne citi din Niște băieți de gașcă de Dan Lungu.
Și asa, ca un mic teasing la final, am să vă dezvălui titlurile care mi-au atras mie atenția complet aleatoriu: Alex Leo Șerban ”De ce vedem filme”, Cristian Tudor Popescu ”Luxul morții” , James Joyce ”Oameni din Dublin”, Iacob Negruzzi ”Amintiri din Junimea” și nu în ultimul rând I.L Caragiale ”Despre lume, artă și neamul românesc”. În concluzie, nu vă mai rămâne nimic de făcut decât să vă convingeți cu proprii ochi de diversitatea acestei biblioteci, de numeroasele titluri pe care le conține, adunate de prin toate domeniile, menite să satisfacă gusturile domniilor voastre.
Cititul in metrou este o ineptie, o fita, un snobism. Cititul unei carti presupune detasarea fata de exterior, sentimentul ca nu poti fi intrerupt de nimeni si de nimic. Asta, daca, intr-adevar citesti ceva important, care sa merite citit, altfel…Instinctul de conservare ar trebui sa ne faca sa ne pese de siguranta noastra :oricand poate aparea ceva neprevazut in mersul metroului, o frana brusca.. care trebuie sa ne prinda pregatiti.. Cititul unui ziar, vizionarea pe un smartmob, care presupun o atentie mai slaba asupra a ce citim, vedem, mi se pare mai potrivit.
Eu apelez des la aceasta “ineptie”. Am citit zeci de carti in metrou, am citit si repetat cu succes cursuri pentru facultate si masterat, si nu de fite. Merg zilnic aproape o ora cu metroul si, daca nu as citi, as simti ca pierd timp pretios, util. Cred ca tine de fiecare daca reuseste sa se coordoneze eficient. Eu nu imi permit mereu “luxul” temporar de a citi acasa, “ca la carte”, linistita, detasata, neintrerupta. Asa ca profit de timpii morti din timpul zilei sa citesc. In concluzie, consider ca nu trebuie sa generalizezi, unii reusesc sa se concentreze si sa aiba o lectura de calitate in metrou, altii, pur si simplu, nu!