Meriam Ibrahim – noul simbol neobișnuit al drepturilor omului

Distribuie!

de  Alexandra Nadane

„În numele tuturor femeilor africane, îţi mulţumesc, Meriam Ibrahim, pentru că ai arătat întregii lumi curajul neclintit ascuns în miezul adevăratei feminităţi. Spun asta pentru că durerile şi persecuţia pe care le-ai îndurat au fost indisolubil legate de feminitatea ta.

Eşti cu adevărat o întrupare a credinţei şi virtuţii, un real simbol de putere şi rezistenţă. După umila mea părere, eşti o femeie de caracter, iar povestea ta îmi umple inima de curaj. Îmi dă îndrăzneală pentru a-mi continua vocaţia de apărare a culturii noastre africane a vieţii, căsătoriei, maternităţii, credinţei şi familiei, oricât de greu, de ruşinos şi chiar dureros ar deveni aceasta pentru mine.”

Așa începe scrisoarea de mulțumire a unei femei africane adresată lui Meriam Ibrahim, tânăra mamă sudaneză de 27 de ani al cărei nume a fost pomenit în toate colțurile lumii în ultimele luni. Nu sunt sigură că ați auzit de Meriam, pentru că lupta ei este oarecum neobișnuită pentru media care caută subiecte legate de drepturile omului.

Cine este Meriam?

Meriam Yahia Ibrahim s-a născut în 1987 într-un mic oraș din vestul Sudanului. Tatăl ei este musulman, iar mama este creștină. Tatăl a abandonat-o pe mama sa, iar Meriam a fost crescută doar de mamă. Educația religioasă a fost cea creștină. Și-a finalizat studiile la Universitatea Khartoum, a devenit medic și s-a căsătorit cu un creștin, Daniel Wani, din Sudanul de Sud, care, datorită distrofiei musculare, se deplasează doar în scaunul cu rotile, fiind dependent de soția sa în viața de zi cu zi.

Cu toate că era însărcinată și avea un fiu în vârstă de câteva luni, Meriam a fost arestată pe 15 mai 2014 și condamnată la 100 de lovituri cu biciul pentru adulter și, mai apoi, la moarte pentru apostazie. În acel moment, Meriam Ibrahim era însărcinată în luna a opta. Biciuirea urma să aibă loc la două luni de la naștere, iar moartea prin spânzurare doi ani mai târziu.

În apărarea sa, Meriam Ibrahim a argumentat că nu a avut relații trupești decât cu soțul ei, iar creștină a fost de mică. Cu toate acestea, argumentele sale nu au fost luate în considerare căci, conform legii sudaneze, tânăra aparține religiei musulmane încă de la naștere datorită tatălui; căsătoria unei musulmane cu un creștin este și ea interzisă, astfel că viața lor împreună a fost catalogată de către autorități drept adulter.

Cu ea a fost închis și fiul de aproape doi ani, Martin Wani. Detenția a fost dificilă pentru amândoi atât din cauza atitudinii negative a personalului închisorii și a celorlalte femei aflate în detenție, cât și datorită faptului că autoritățile sudaneze i-au anulat pașaportul lui Daniel Wani, interzicându-i, practic, contactul cu soția și primul copil.

La mai puțin de o săptămână de la momentul arestării, Meriam Ibrahim a născut o fetiță în condiții de detenție. Ca și cum acestea nu ar fi constituit deja o mare provocare, autoritățile din cadrul închisorii au refuzat să-i dea jos lanțurile de la mâini și de la picioare în timpul nașterii, Meriam declarând mai apoi într-un interviu pentru CNN că din cauza acestui lucru fetița ei, Maya, s-a născut cu dizabilități.

Meriam și familia ei au trăit momente de suferință și durere, dar acum este liberă, în primul rând pentru că nu și-a pierdut credința și curajul, iar în al doilea rând pentru că mai multe personalități și organizații pentru protejarea drepturilor omului i-au oferit sprijinul necesar.

Au fost însă și personalități și organizații care nu au reacționat, deși era de așteptat să o facă. Întrucât soțul lui Meriam era și cetățean american, președintele Barack Obama a fost criticat pentru decizia sa de a nu lua o poziție corespunzătoare în această problemă.

De puține ori sunt prezente în media proteste față de încălcarea dreptului la libertate religioasă când este vorba de un creștin ori proteste față de încălcarea dreptului unui copil nenăscut de a se naște în condiții decente. Unii nici nu le consideră drepturi. Cazul lui Meriam Ibrahim a avut de la început caracteristicile necesare unei vizibilități maxime, dar persecuția ei pentru credință și pentru familie a fost neobișnuită și extrem de crudă.

Scrisă tot de o femeie africană, scrisoarea din care am citat la început cred că este cea mai aproape de sufletul lui Meriam Ibrahim. Obianuju Ekeocha, autoarea scrisorii, are marele merit de a fi descifrat vocația pe care Meriam a înțeles-o și și-a asumat-o, cu riscuri majore: familia și credința ca împlinire a vieții.

Taguri

Arhiva

One Comment

Comments are closed.