Problema omului modern: grijile multe şi inutile

Distribuie!

Mai mult ca sigur aţi auzit în cursul acestei săptămâni pe cineva plângându-se de ceva. De părinţi, de partener, de căldură, insecte, culoarea părului, găini sau maimuţe spaţiale. 

La televizor – aceeaşi poveste. Nouă din zece emisiuni nu fac altceva decât să arate problemele unor persoane. Canalele de ştiri sunt principalii vânători ai problemelor populaţiei. Însă nici posturile sportive nu se lasă mai prejos, prezentând cu lux de amănunte cum un fotbalist de care n-a auzit nimeni s-a ciondănit cu partenera pentru câteva ore. Apoi s-a ascuns în dulap şi n-a mai ştiut nimeni de el.

Probabil că vă gândiţi că singurul mod de a vedea o emisiune care să nu aibă niciun fel de legătură cu frustrările şi anxietatea oamenilor ar fi să vă uitaţi pe canalele pentru copii. Dar nu. De când serialele au luat locul desenelor animate şi frumos colorate, copiii de cinci-şase ani urmăresc cu sufletul la gură poveşti despre grijile adolescenţilor americani, care nu prea au legătură cu lumea reală.

Într-adevăr, copiii din vecini au ajuns să nu mai pălăvrăgească despre unicorni, prinţese şi vrăjitoare, alegând în schimb teme precum sarcinile la 12 anişori.

Aşa că, natural, aici intervine o întrebare: cum se face că problemele au devenit o constantă în viaţa noastră? Desigur, de-a lungul istoriei, omul s-a confruntat cu animale sălbatice, molime, războaie, Hitler, şi mai multe boli, şi mai multe războaie.

Totuşi, mulţumită evoluţiei medicinei, ştiinţei şi lui Churchill, oamenii au scăpat de marile ameninţări. Însă, după câteva milioane de ani de existenţă într-o permanentă stare de nesiguranţă, omul a devenit dependent de astfel de temeri.

Dar de ce le-a mai rămas să se teamă? Păi, de nu prea multe. Medicii au rezolvat cu ciuma, inginerii – cu dependenţa de tehnologie, iar Churchill – cu naziştii. Aşa că omul modern a început să caute disperat noi ameninţări şi, spre norocul lui, a dat de câteva.

Nici nu ne-am revenit bine după Războiul Rece, că ne-a şi cuprins grija de încălzirea globală, criza petrolului şi căderea părului. Luate separat, oricare dintre ele este mai letală decât bombardamentele nord-americanilor, ebola şi gripa aviară la un loc.

Ne facem griji din pricina celulitei şi părului prea des de pe picioare cu aceeaşi intensitate cu care omul preistoric se temea de tigri cu dinţi cât sabia. Astăzi soarele străluceşte, cerul e de un albastru zglobiu şi vântul adie suficient de tare încât să ne răcorească. Cu toate astea, stau închis în casă, făcându-mi griji că, în jurul pământului orbitează aproximativ 100.000 de resturi de la Neil Armstrong şi urmaşii lui în d-ale zborului spaţial. În plus, un studiu recent arată că orice navetă spaţială care se va lansa în viitor poate să lovească o sticlă de votcă uitată de ruşii care au plutit prin spaţiu în 1969.

În acelaşi timp, îmi fac griji din pricina fustei mult prea scurte pe care o s-o poarte prietena mea la petrecerea de diseară la care suntem invitaţi şi mă îngrozesc la ideea că toată cola pe care o consum zilnic o să mă facă să mă trezesc într-o zi cu cancer dentar.

Dar există o soluţie! Cu toate grijile pe care le poţi avea într-o zi, dacă mergi pe stradă şi vezi un om fericit, care fredonează melodia în timp ce aceasta îi zbârnâie în căşti, înseamnă că grijile tale sunt neîntemeiate. Pentru că mâine vei fi acelaşi om, vei vedea lumea în acelaşi fel şi nu-ţi vor creşte ciuperci ucigaşe din măsele.

Ciprian Radu

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

5 Comments

 1. Carnifex
  June 29

  Voi sunteti Antiamericani? Nu de alta, dar tot vad prin articole motivul americaniilor care ne saboteaza populatia.

 2. Ciprian
  June 29

  Pai, cam asta si fac, nu? Direct sau indirect.
  Adica, aproape toate posturile TV copiaza emisiuni americane. Serialele, la fel – inafara de telenovele si cele koreene, toate sunt americane. Ca sa nu mai zic de fast-food-uri si trendurile care se schimba la fiecare trei secunde.
  Nu am nimic personal cu ei, dar americanii se pricep de minune la doar doua lucruri: facut burgeri si afaceri. Atat. Oricat de mult ar vrea ei sa creda ca le stiu pe toate.

 3. Carnifex
  June 29

  Anti-americanismul face parte dintr-o mare psihoza internationala. Crezul conform caruia americanii nu vor decat sa isi demonstreze superioritatea fata de toate celelalte tari se trage dintr-un cult al paranoiei si al invidiei.

  Fiecare cultura are minusurile si plusurile ei. Productiile americane variaza calitativ dupa cum este si normal. Nicio tara nu a adus pe lume numai creatii de valoare. Daca ei si-ar fi impus cultura asupra noastra printr-o propaganda manifestata intr-un mod abuziv asupra cetateniilor romani si a guvernului nostru am fi putut spune ca influenta americana a fost una nedemocratica dar populatia a vrut sa se inspire din ce aveau ei de oferit si le-a acceptat cultura.

  Oamenii au ales sa consume mancare de la Fast Food din cauza ca este mai practic sa mananci asa ceva atunci cand esti pe fuga. Faptul ca o dieta bazata pe acest timp de mancare este nesanatoasa si poate sa provoace multe neplaceri pe viitor este un lucru cunoscut de populatie.

  Daca nu iti place sa le vezi serialele sau sa le mananci mancarea atunci e alegerea ta sa nu le consumi. Fiecare individ este liber sa faca ce vrea atata timp cat nu e un fapt penal 😛 .

 4. admin
  June 29

  Revista Gen90 nu este partizana vreunui regim anume. Fiecare opinie a fiecarui autor ii apartine numai acestuia, ea nu este opinia colectiva a revistei. Gen90 sustine exprimarea tuturor gandurilor, chiar si daca ele sunt opuse. Se incurajeaza dezbaterea.

 5. lictor
  July 16

  Oricum americanii si-au demonstrat superioritarea in unele domenii pe tot parcursul istoriei SUA. Eu personal prefer sa fiu sabotat de americani, decat de rusi sau de alte specii.

Comments are closed.