Interviu. Ana, studenta care face bani din Facebook: „Social media îi face pe oameni mai pasivi în lumea reală”

Distribuie!

de Greta Bogdan

Ne place sau nu să recunoaștem, social media reprezintă mai mult decât un mediu virtual, care ne conectează la noutățile postate de prieteni, la aplicațiile preferate, dar și la alte inovații. Majoritatea timpului nostru ni-l petrecem cu gadgeturile în mână. Și, totuși, nu e nimic anormal. Suntem în anul 2014, în plin progres al tehnologiei. Suntem mai comozi și mai informați, dar…parcă lipsește ceva.  Legătura noastră cu adevărata realitate are noduri mari și asta nu pare să ne afecteze. Nu ne interesează prea multe lucruri din spatele ecranelor. Cu toate astea…

Ana este una dintre acele persoane pentru care comunicarea pare a fi vitală. Își petrece mult timp pe site-urile de socializare, dar NU inutil. Și-a făcut mulți prieteni și, mai nou, are și-un job online. Deși internetul i-a schimbat oarecum viața (în bine), nu a uitat de jocurile copilăriei care nu se compară cu nicio aplicație din lume. Am fost curioasă să aflu cum poate îmbina un tânăr, astfel, utilul cu plăcutul.

Cum ai făcut din statul pe Facebook un job?
Nu pot să spun că am făcut un job din asta, însă treaba de la job trebuie să mi-o fac pe Facebook. Am fost contactată de un prieten tocmai pentru că am mulți prieteni în listă pe Facebook și mulți followeri și trei bloguri și, mna, cică mă știu oamenii.

Povestește-ne puțin în ce constă munca ta.
Munca mea constă în a face promovare la o campanie publicitară tip concurs. Cum adică tip concurs? Adică, după campania asta… nu știu exact ce să-ți spun că se va întâmpla.  Însă, în timpul ei, vor avea loc niște concursuri pe Facebook, cu premii pe bune. Mai exact, în fiecare săptămână a lunii august, prin intermediul unui selfie, poți câștiga o pereche de căști Sony. Iar în septembrie, prin aceleași selfie-uri, poți participa la un treasure hunt și poți câștiga un iPhone 5s. Cum să nu vrei să participi la un concurs atât de simplu? Și nu cred că stă cuiva rău în buzunar cu un aifon. Pentru mai multe detalii, oamenii să rămână cu ochii pe www.facebook.com/ducadu.official. Și ce fac eu exact e promovare a concursului.

E greu pentru un student să își găsească de lucru în timpul facultății?
Sincer, da, e greu. Nu prea te poți împărți și cu facultatea, și cu job-ul, în mod egal. Plus că mulți nu te bagă în seamă sau îți spun că te bagă în stagiul de practică. Asta, mai ales, dacă ești în primul an. Ești păcălit ușor cu treaba cu practica, pentru că, oricum, ai nevoie de practică pe timpul facultății și ai nevoie de un CV cât mai bogat, ca să-i spun așa. Însă, sunt și job-uri de la care poți cere o adeverință pentru practică, dacă le vorbești frumos, haha.

Social media îi face pe oameni mai pasivi sau, dimpotrivă, îi pregătește pentru o viață activă în online?
Social media face oamenii să dezvolte o altă personalitate, să fie diferiți față de cum sunt în realitate. Îi face mai pasivi în realitate, și mai activi în online. Exact ce-am zis mai înainte, ajung să aibă dublă personalitate. Cel puțin dublă. Și mai pe înțeles, cu cât comunicăm mai mult în online, cu atât ne putem deconecta de realitate. Nu e general valabil, ce-i drept.

Faci parte din generația90. Cum s-a schimbat viața ta, odată cu internetul?
Fac parte din generația care ieșea în fața blocului și sărea șotronul sau se juca de-a v-ați ascunselea. Viața nu mi s-a schimbat neapărat odată cu internetul, ci, pur și simplu, nu ar fi prea ok, la vârsta de 20 ani, să ies în parc și să mă dau în tobogan sau să mă joc cu prietenii prinselea. Nu ar fi ok, dar nu am spus că nu fac asta. Sufletul mi-e de copil. Și, ca să mă întorc la treaba cu internetul… băi, nu știu cum aș fi fost fără internet. Tocmai pentru că fac parte din generația 90, toți din generația asta am făcut multe teme cu ajutorul internetului, am cunoscut oameni pe net. Pot spune că am prieteni în toate colțurile țării; fără net, nu cred că i-aș fi cunoscut pe oamenii ăia. Știi cum combini copilăria cu prezentul? Faci un event pe Facebook cu ieșit în parc să ne jucăm de-a v-ați ascunselea, hahaha.

Crezi că imaginea oamenilor de pe Facebook este aceeași cu cea din viața reală?
Sunt oameni care au altă imagine pe net față de viața reală. Pot să spun, cu ușurință, că nu sunt unul din acei oameni. Bine, în online nu se poate vedea ori de câte ori sunt supărată, însă ce spun pe net, pot spune și în viața reală, cu diferența că, până să ajungă pe net, pot să schimb sau să șterg cuvinte.

Pe viitor, vei fi la fel de activă pe rețelele de socializare ca și până acum?
Având în vedere că sunt studentă la o facultate de jurnalism, zic că o să fiu cam la fel de activă. Nu numai pe rețelele de socializare, ci și pe internet. Suntem în secolul XXI, unde există jurnaliști doar pe online. Plus că rețelele de socializare îți pot alunga plictiseala uneori.

Cum ar arăta lumea fără social media?
Lumea ar arăta exact ca până să apară internetul. M-aș juca Mario și Bomberman și nu mi-aș mai face atât de multe selfie-uri. M-aș aprecia mai mult, probabil, dar nu știu dacă aș fi în stare să scriu pe un caiet ce scriu pe blog. Și, cu siguranță, oamenii nu ar fi atât de răi cu ceilalți pe cât sunt pe internet.

Așadar, înainte de a spune că social media ne-a afectat relațiile interpersonale, să ne gândim că și mediul online, ca și experiențele din viața de zi cu zi, are părți bune și părți rele. Noi suntem singurii capabili să alegem în ce mod vom lăsa acest mediu să ne schimbe percepțiile.

Să nu uităm că, în afara internetului, există o lume minunată de care trebuie să ne bucurăm în fiecare zi, căci, după cum bine afirmat și Octavian Paler la un moment dat, Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată.

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. Gicuta
    August 3

    cuiva ii plac foarte tare virgulele.

Comments are closed.