Foto: Simina Cernat
Aseară, 19 martie 2013, a avut loc o altă lansare de carte în ”al 9-lea cer” la librăria Bastilia. S-a început la timp, a fost o atmosferă plăcută și relaxantă, iar invitații au avut parte chiar și de o surpriză, și anume autorul, Dominique Wolton, a dorit să vorbească exclusiv în limba lui natală, dat fiind ca luna martie este luna francofoniei. Așadar conferința s-a ținut, jumătate în română și jumătate în franceză, spre deliciul unora și supliciul altora probabil; totuși, franceza este o limbă melodioasă, asemănătoare pe alocuri cu limba noastră și orice român are o ureche fin formată la auzul și înțelegerea acesteia, plus că savoarea autorului și prezența lui de spirit ne-au făcut curând să uităm de orice impediment și să încercăm să înțelegem mai bine ce avea să spună despre noile sale cărți.
Două cărți au fost aduse în fața publicului aseară la Bastilia. Una care se intitulează ”Despre comunicare” și a doua ”Internetul. O teorie critică a noilor media”. Înainte de a merge în librării să cumpărăm aceste cărți, care vă garantez că nu se adresează numai studenților de la comunicare și relații publice, sau marketing&media, etc, trebuie să aflăm câte ceva despre autorul lor. Dominique Wolton aduce în plină ” revoluție a informației și comunicării” două analize ale unui aspect social care nu are nicio legătura, paradoxal, cu ceea ce are la bază de fapt dezvoltarea comunicării și propagarea informațiilor la nivel mondial.
Unul dintre cei trei invitați de seamă care ne-au încântat aseară, Lucian Pricop, Dominique Wolton și Radu Toma, cel din urmă fiind profesor la catedra de literatură franceză, în cadrul Universității din București, și-a început discursul cu o concepție mai veche asupra comunicării, și anume una care pornește de la Aristotel. Pentru a dovedi continuitatea rasei umane la nivel de intelect, profesorul Radu Toma ne-a amintit de ceea ce spunea Aristotel, și anume că ”omul este un animal politic,iar diferența dintre om și albine ( care comunică codat și transmit direcții precise cu privire la munca lor) este că omul poate vorbi despre rău sau despre bine, despre cum ar trebui să fie lumea, în concluzie prin capacitatea sa de a comunica, omul dă dovadă că e capabil să reflecte.” Pornind de la această idee, Dominique Wolton a scris cartea sa ” Despre comunicare” în care prevede un soi de ideal al comunicării dintre oameni, o utopie socială, bazată pe analiza raporturilor care se extrage din felul în care comunică oamenii și rezultatele la care ajung ei.
În nenumărate rânduri, autorul a subliniat că ”e complicat să comunici într-o lume plină de informații”. În ziua de azi cu cât comunicăm mai mult, cu atât ne înțelegem mai puțin. În ciuda dezvoltării tehnologice, comunicarea a intrat într-un soi de război rece, în care cu toții riscăm în fiecare zi să ne adâncim din ce în ce mai mult latura umană în codurile înscrise tehnologic ale aparatelor pe care le folosim. Autorul nu dezminte utilitatea tehnologiei și a internetului, însă precizează că îi este indiferentă, că ,de fapt, oamenii sunt aceia care-l interesează, căci oamenii sunt cei care comunică, nu tehnologia. Tehnologia înseamnă progres, dar nu la nivel uman, ceea ce ține de oameni este tot societatea și felul în care aceștia o rânduiesc. Cam despre asta este vorba în cea de-a doua carte lansată de Dominique Wolton, lansată aseară la librăria Bastilia, intitulată ”Internetul. O teorie critică a noilor media.”
Așadar, Dominique Wolton reușește să readucă în plină eră tehnologistă a secolului XXI, în atenția oamenilor ceva ce ei încep să uite: să comunice, să se înțeleagă, să se tolereze.
Datorită cercetărilor sale și pregătirii specializate în domeniu, autorului Dominique Wolton îi va fi acordată astăzi disctincția de Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative; deci putem arunca măcar un ochi ( fie el și sceptic) pe aceste cărți atât de interesant și savuros realizate de un om care a avut ocazia să urmărească atât de bine evoluția tehnologică, dar și cea umană a societății noastre.
Cărțile pot fi achiziționate de pe www.editura.comunicare.ro.