Scopul acestui articol este, așa cum am precizat în titlu, atât acela de a familiariza studenții de la SNSPA cu noul sediu, cât și de a le crea o privire de ansamblu viitorilor studenți. Acest articol este, de fapt, o notiță mai cuprinzătoare asupra a ce o să fim nevoiți să învățăm. După ce am văzut sediul împreună cu alți colegi jurnaliști, am descoperit parcă o altă față a SNSPA-ului. Cu toții eram obișnuiți cu săli mici, neaerisite, care te făceau să înțelegi sentimentele de claustrare ale simboliștilor, o organizare defectuoasă și oameni mult prea grăbiți pentru a te ajuta. Ei bine, lucrurile s-au schimbat. Sălile sunt mari, aerisite și te energizează. Totul este atât de nou, încât simți mirosul lemnului (nu al prafului ca în cazurile precedente). Și etajele sunt foarte bine organizate; practic, dacă știi cum funcționează un etaj, știi cum funcționează toate.
O să încep cu o descriere a exteriorului. Aș putea spune că avem ceva de mers: de la Romexpo, încă puțin, în funcție de cât ești obișnuit să mergi. Nu prea sunt linii de RATB, iar de metrou nici nu mai vorbim. Poți ajunge cu autobuzul 105: cobori la Bulevardul Expoziției și mai mergi cam 3-4 minute. Există și niște linii de tramvai pe acolo, dar nu am văzut tramvaiele, încă.
Să presupunem că ajungi la intersecția dintre Bulevardul Expoziției și Strada Parcului și vezi cum se ridică din pustietate un sediu de 8 etaje – ai găsit facultatea. Designul este unul modern, curat și luminat, plăcut pentru studiu, iar parcarea este destul de încăpătoare. Zona pare îndeajuns de liniștită.
În continuarea articolului, o să vă spun ce puteți găsi la fiecare etaj, ce este terminat și ce nu. Încă din parcare (am intrat prin față și nu am văzut nicio curte), puteți vedea două rânduri de scări exterioare care duc până la etajul 3. Construcția este simetrică (ce găsești pe stânga, găsești și pe dreapta). Pe lângă scările exterioare mai sunt două rânduri de scări, pe partea stângă și partea dreaptă, în interiorul clădirii, precum și două rânduri de lifturi în partea centrală, la care se adaugă liftul „cu panoramă” spre Piața Presei.
La nivelul subsolului 2 există un adăpost ALA, spații tehnice, administrative și magazii, nivel finalizat. La nivelul subsolului 1 se află depozitul de carte cu mont charge (lift pentru cărți) pentru transportul cărților de la nivelul inferior la biblioteca de la parter, cantina și sala de mese cu o capacitate de aproximativ 150 de locuri (încă nemobilate)
La nivelul parterului se află biblioteca, sala de lectură, sala de lucru pentru studenți și sala multifuncțională (pentru diferite evenimente mai restrânse). Acestea sunt sălile terminate. La mezanin se află cafeteria și anexele, care încă nu au fost mobilate.
La etajul 1 avem 3 amfiteatre, 2 laboratoare de IT și 2 săli de seminar (toate mobilate). La mezanin este o suprafață de birouri.
La etajele 2 și 3 sunt 8 săli de seminar/etaj a câte 30 de locuri fiecare, 2 săli de curs/etaj a câte 90 de locuri fiecare și 8 cabinete ale profesorilor/etaj (toate terminate).
Facultățile din cadrul SNSPA au fost repartizate pe etaje în felul următor:
- Etajul 4 – Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană – Facultatea de Management
- Etajul 5 – Facultatea de Comunicare și Relații Publice
- Etajul 6 – Facultatea de Administrație Publică
- Etajul 7 – Facultatea de Științe Politice
La etajul 8 se află rectoratul, sala de consiliu, secretariatul și serviciile administrative (mobilate, dar fără calculatoare).
Așadar, sediul îndeplinește cererile necesare pentru ținerea cursurilor iar schimbarea este una pozitivă. De îndată ce voi afla și numerotarea sălilor, am să scriu o listă pentru a vă fi mai ușor.
Sursa foto: Bogdan Firănescu
[…] articolul trecut am vorbit despre noul sediul SNSPA și am lansat ipoteza oarecum riscantă că facultatea nu are […]