Halloween fara trick-or-treat

Distribuie!

de Daniela  Lupașcu

N-aş putea să recomand lecturi potrivite serii de Halloween ocolindu-l pe Stephen King, cel supranumit un maestru al genului. Care gen? Horror, desigur. Căci ce s-ar potrivi mai bine cu o seara de Halloween petrecută fără trick-or-treat?

De la Stephen King aveţi de unde alege. Însă, pentru că deja colegul nostru Cosmin Acatrinei v-a familiarizat cu tema hotelurilor bântuite în ultimul MacGuffin publicat, vă recomand „Shining”. Veţi găsi aici pagini numai bune de citit pe o vreme ploioasă şi friguroasă, aşa cum sperăm că va fi noaptea de Halloween. Cu atât mai bine dacă noaptea spiritelor venite din adâncuri ca să vă înfierbânte sângele vă va prinde într-un hotel!

Despre subiect doar atât: hotelul Overlook – bineînţeles, unul bântuit, precum vă aşteptaţi – îi găzduieşte pe Danny, Jack şi Wendy, o familie în care fiul de numai cinci ani, Danny, devine elementul cheie dintre bine şi rău. Poate sună banal, dar probabil că ştiţi, mai ales cei familiarizaţi cu stilul lui Stephen King, că elementul care dă un plus poveştilor acestuia este tensiunea pe care Stephen King reuşeşte să o redea foarte bine.  Aşa că intraţi într-un hotel în care veţi cunoaşte iadul fiecarei camere. Dacă puteţi.

Cartea o găsiţi la editura Nemira, însă pentru cei care nu vor să se „tortureze” toată noaptea cu ea, există filmul din 1980 în regia lui Stanley Kubrick. Vechi, dar bun! Acest horror este o alternativă perfectă filmelor cu monştri, crime, sânge şi alte elemente asemănătoare aşa-zise înfricoşătoare.

Îndepărtându-ne cu mult de maestrul genului, ne putem petrece noaptea de Haloween la fel de bine, sau poate chiar mai bine, cu Edgar Allan Poe, „maestrul fantasticului”, l-aş numi eu.   „Prăbuşirea Casei Usher” este o alegere foarte bună.

Povestea începe cu descrierea casei lui Roderick Usher văzută prin ochii naratorului, cel care, de altfel, se pricepe foarte bine să ne provoace fiori.  Personal, cred ca Poe este alegerea cea mai bună pentru că, așa cum foarte bine o spune  jurnalistul şi criticul român Marius Chivu cu ocazia lansării audiobook-ului (care, de asemenea, poate fi alternativa la lectură şi pe care îl găsiţi la Humanitas în colecţia Audiofiction) – Nu există nici o metaforă, nici un truc, nici un efect care te poate speria şi care îţi poate produce fiori în arta de astăzi care să nu se regăsească sau care să nu pornească într-un fel sau altul de la Edgar Allan Poe.

Crimele din Rue Morgue” vă pot înspăimânta de asemenea seara de Haloween, mai ales dacă vreţi să cunoaşteţi ce a fost înaintea lui Sherlock Holmes. Pentru că da, a fost ceva înaintea lui Sherlock Holmes!

Există şi ecranizări dupa E. A. Poe, aşa cum probabil că vă aşteptaţi, însă eu cred că nu poate fi egalată cu o ecranizare descoperirea lui Poe prin cuvintele pe care le-a lăsat să ne înspăimânte atât de frumos!

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva