Ce facem de Halloween?

Distribuie!

de Manuela Dospina

Nici nu cred că ar trebui să căutați filme potrivite pentru Halloween, căci le aveți în fața voastră proaspăt apărute, mai exact în premieră la Festivalul Filmelor de la Cannes; dacă mai aveți noroc, poate mai prindeți mâine, ori pe la Elvira Popescu, Studio sau Cinema Pro, ultimul film al lui Jim Jarmusch: Only lovers left alive, cu Tilda Swinton și  Tom Hiddleston.

Only lovers left alive urmărește iubirea unor vampiri, nestinsă și fluidă, de-a lungul mai multor secole. Dar nu orice fel de vampiri/zombie, ci unii emancipați, culți, cu un background cultural și istoric vast, presărat de prietenii strânse cu nume sonore. Vampiri ce își înfrânează instinctele și-și procură sângele din laboratoarele medicilor, dar, în orice caz, condiția lor îi obligă să-și desfășoare activitățile doar noaptea sau cel puțin pe înserat.

E un film cu mult umor, mai ales spre final, dar poate să confere și o droaie de fiori plăcuți sau mai puțin plăcuți, în ceea ce privește atmosfera.

O altă grozăvie pe care o puteți vedea de Halloween este Noaptea devoratorilor fără publicitate, în cadrul Cinematecii Eforie. Va fi un maraton horror, ce se va întinde până la 5 dimineața.

Filmele ce vor rula sunt:

  1. Nosferatu – O simfonie a groazei, Germania (1922) / un film mut cu acompaniament muzical / Horror, adaptare după Bram Stoker, în regia lui F.W. Murnau.
    Povestea sângerosului vampir devine pretext al unui extrem de subtil eseu cinematografic despre neştiutele profunzimi ale personalităţii umane.” (Petre Rado, „Labirintul umbrelor”)
  2. Dracula (1931) adaptare după romanul omonim al lui Bram Stoker, regia Tod Browning. „Emfatic şi hipnotic, Lugosi exercită o fascinaţie faţă de care istoria cinematografiei nu l-ar mai fi avut nici pe Frankenstein şi nici seria vampirilor.” (Tudor Caranfil, „Dicţionar universal de filme”)
  3. DRACULA (HORROR OF DRACULA)
    1958 / color / Horror, adaptare după Bram Stoker, regia: Terence Fisher
    Probabil cel mai bun shocker produs de Hammer Films, o reabordare frumos orchestrată a poveştii lui Stoker, cu elemente fantastice dezaccentuate.” („Leonard Maltin’s Movie Guide”)
  4.  SÂNGE PENTRU DRACULA / BLOOD FOR DRACULA (ANDY WARHOL’S DRACULA), regia: Paul Morrissey

În producţia legendarului Andy Warhol, Udo Kier este, fără îndoială, cea mai bizară întrupare a contelui transilvan. Dracula ştie că, dacă nu reuşeşte să bea cantitatea necesară de sânge pur, al unor virgine, va fi nevoit să se mute definitiv în coşciug. Însă comuniştii i-au pregătit o ţeapă…

Iar ca o ultimă activitate, puteți opta pentru piesa de teatru „Nostalgia” – adaptare după proza lui M.Cărtărescu, la Carol 53.

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva