Generaţia YouTube

Distribuie!

de Anca Oancea

Aţi auzit vreodată de The Cinnamon Challenge? Dacă nu, vă spun că este încercarea de a înghiţi o lingură de praf de scorţişoară, rezultând adesea un eşec. Dar de Chubby Bunny Challenge: încercarea de a zice „Chubby Bunny” cu cât mai multe bezele în gură? Tot nimic? Asta pentru că nu ştiu câţi dintre voi sunt super-fani YouTube, pentru că nu-i un website aşa popular în România, dar eu mă număr printre cei care petrec ore în şir urmărind videoclipuri pe YouTube.

Dacă la început tot ce făceam era să caut melodii, să urmăresc fragmente din The Ellen DeGeneres Show sau să caut interviuri ale vedetelor de pe la varii emisiuni nocturne difuzate în State, totul a luat amploare prin 2011 când l-am descoperit pe Charlie McDonnell (aka charlieissocoollike). Nu ţin minte care a fost primul video pe care l-am văzut, dar ştiu că mi-a plăcut: un puşti britanic, amuzant, care face tot felul de tâmpenii pentru a amuza internetul. Între timp, puştiul a strâns 273,466,147 de vizualizări şi 1,838,221 de abonaţi, iar pentru acest succes YouTube l-a răsplătit: Charlie are un parteneriat cu YouTube şi ceea ce era un hobby a devenit slujbă. Aşa cum spune chiar el, „odată am făcut un video despre ceai şi acum YouTube este slujba mea sau ceva”.

Prin Charlie l-am descoperit pe Alex Day (nerimon), alt britanic căruia îi place să-şi împartă opiniile pe internet şi care a lansat în anul 2011, fără casă de discuri, single-ul „Forever Yours”. Conform Official Charts Company, „este cel mai de succes single lansat independent”, cu 50.000 de copii vândute în prima săptămână de la lansare. Un simplu exemplu pentru a demonstra cum un puşti poate realiza ceva extraordinar numai cu ajutorul fanilor şi al siteurilor de socializare.

Au urmat pe lista mea Jenna Marbles şi Kingsley (ItsKingsleyBitch), de data asta americani. Dar cum Regatul Unit este o plăcere vinovată, am fost încântată de descoperirea lui Jim Chapman acum câteva luni, iar prin el o întreagă „armată” de YouTuberi britanici:

-          Marcus Butler (MarcusButlerTV) şi Alfie Deyes (PointlessBlog), care fac comedy vlogs.

-          Zoe Sugg (zoella280390), Sprinkleofglitter (Sprinkleofglitter) şi Tanya Burr, beauty gurus of the Internet.

-          Joe Sugg (ThatcherJoe), fratele lui Zoe, cu apariţii aleatorii în videoclipurile surorii sale, a fost „cerut” de internet: existau persoane care-i spuneau, prin Twitter sau prin comentarii la videoclipurile surorii sale, că ar trebui să se apuce chiar el de filmat! Şi a făcut-o.

-          Jack şi Finn Harries (JacksGap), gemenii celebri ai internetului. Canalul de YouTube era, de fapt, pentru ca Jack să-şi documenteze pauza de un an de la studii pentru a călători (gap year, de aici şi numele canalului), însă n-a mers chiar aşa bine de la început: „Am crezut că nu va urmări nimeni un copil oarecare făcând filme şi, pentru patru luni, nimeni nu a făcut-o. Apoi l-am inclus pe Finn într-un video, iar numărul vizualizărilor au crescut în mod uimitor.”

-          Phil Lester (AmazingPhil) şi, preferatul meu, Dan Howell (danisnotonfire) – random british kids, care-şi împărtăşesc opiniile pe Internet, bazându-se foarte mult pe comunicarea cu fanii. Din 2010, cei doi au primit şansa de a face emisiuni la BBC Radio 1 UK. Dacă primele ediţii s-au desfăşurat numai în seara de Crăciun, din ianuarie 2012 emisiunea a devenit săptămânală.

Din „familia YouTube” face parte şi Caspar Lee (dicasp), un puşti sud-african, recent mutat la Londra.

Pentru mulţi dintre cei de mai sus totul a început ca o joacă şi a devenit o slujbă: există un parteneriat cu YouTube (care nu e valabil şi pentru ţara noastră, by the way) prin care aceştia sunt plătiţi în funcţie de numărul de vizualizări ale videoclipurilor, cu anumite condiţii (să uploadeze conţinut nou periodic, videoclipurile să nu conţină melodii fără drept de autor sau să fie coveruri ale unor cântece etc.) Mulţi dintre ei au renunţat la facultate, pentru că YouTube le asigură ziua de mâine (şi nu numai) şi le-a oferit şansa de a-şi găsi slujbe potrivite, fiind adesea abordaţi pentru colaborări. Mă simt obligată să menţionez că vârsta celor de mai sus este cuprinsă între 18 şi 25 de ani, pentru a justifica scopul acestui articol. Şi, la 20 de ani să fii Internet famous, să faci ce-ţi place şi să mai şi primeşti bani pentru asta, nu sună chiar aşa rău, nu?

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

3 Comments

 1. Alin
  February 2

  Parca si in Romania merge parteneriatul cu Youtube, nu aveai aceleasi beneficii, dar niste bani tot ies.

 2. Celcareuraste
  February 2

  Cum ai ajuns la concluzia ca Youtube nu este un website asa de popular in Romania ?

  • Anca
   February 2

   recunosc, a fost o presupunere. dar m-am gandit la comparatia cu Facebook sau Twitter si, mai nou Pinterest, de exemplu. si m-am mai gandit la faptul ca foarte putini dintre oamenii pe care ii cunosc au un cont de YouTube pe care sa-l foloseasca in mod activ. sau la faptul ca mi se pare ca in Romania, oamenii nu folosesc YouTube pentru a face/urmari vlogging. sau la faptul ca stiu doar doua vloggerite romance care nu au foarte mare succes. sau la faptul ca tara noastra nici macar nu exista in parteneriatul pe care il face YouTube.

Comments are closed.