Un roman de consum – Conspiraţia, de Dan Brown – între thriller politic şi roman ştiinţific

Distribuie!

de Emilian Voaideș

Cu siguranţă primul titlu care ne vine în minte atunci când auzim de Dan Brown e „Codul lui Da Vinci”, cea mai renumită lucrare a acestuia, dar şi una din cele mai controversate cărţi apărute recent.

Eh, cu toate astea, eu când m-am hotărât să citesc operele americanului, nu am început cu best-seller-ul lui, ci cu Deception Point” (titlul original al romanului apărut în 2001). Cartea debutează cât se poate de spectaculos: un geolog este ucis în mod bizar de către o echipă de oameni înarmaţi, care îi solicită în prealabil să transmită un apel de urgenţă cel puţin ciudat.

După acest „eveniment”, acţiunea se mută în Washington D.C., într-un restaurant din Capitol Hill, acolo unde Sedgewick Sexton, candidat la preşedinţia S.U.A., are o întâlnire cu fiica sa, Rachel, cea care va deveni pe parcurs personajul principal al romanului. Intriga romanului o reprezintă descoperirea unui meteorit de către NASA, agenţia spaţială chemând o mulţime de oameni de ştiinţă, dar şi un om de televiziune spre a certifica această descoperire. Multora însă li se pare cel puţin ciudat faptul că NASA a „dat” peste meteorit chiar în momentul în care agenţia spaţială era atacată de Sexton, iar preşedintele actual al Statelor Unite, Zack Herney, cel mai fervent susţinător NASA, este în plină campanie electorală.

Cu timpul, acţiunea va avea parte de o multitudine de răsturnări de situaţie, iar aşa cum cineva afirma, vom vedea cum „băieţii buni” devin răi, iar cei răi devin buni (unii dintre ei, bineînţeles). Stilul lui Dan Brown e unul cât se poate de plăcut, iar dacă vi se va părea uneori că exagerează cu detaliile ştiinţifice, vă sfătuiesc să continuaţi lectura, pentru că nu veţi regreta. Pe parcursul romanului, veţi descoperi şi o mulţime de detalii inedite din secretele Americii, precum faptul că inovaţiile tehnologice ale Statelor Unite sunt descoperite publicului larg cam cu zece ani după ce ele sunt date în folosinţă.

Deşi „Conspiraţia” nu e roman poliţist, veţi fi „martori” la un număr destul de mare de crime, toate săvârşite cu un singur scop: acela de a nu periclita siguranţa secretului NASA.

Cartea nu e recomandabilă celor care se află acum în sesiune, pentru că poate crea dependenţă. Cu alte cuvinte, vom simţi şi noi că avem parte de o conspiraţie, aceea de a nu studia pentru examene, deoarece suntem obligaţi să terminăm de lecturat romanul lui Dan Brown. Lăsând gluma la o parte, recomand cartea oricărui iubitor de lectură, ea fiind disponibilă spre comandare la un preţ modic, accesibil cam oricui e dornic de o experienţă plăcută sau de ceva momente de relaxare într-o după-amiază de duminică.

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva