Cum afectează slujbele inutile viața românească

Distribuie!

de Răzvan Constantin Dincă

Nota editorului: Acest articol prezintă opinia autorului, nu a publicației. GEN90 încurajează exprimarea liberă, dar nu răspunde pentru conținutul articolelor autorilor săi.

Să începem prin a numi aceste „meserii inutile”: opinilologia și părerologia. Slujbe practicate excelent de păreriștii din România. Cine sunt acești păreriști? Păi, spre exemplu, ar fi cei care stau în fața televizorului, se uită la meciul de fotbal, molfăie la semințe și discută tactica aleasă de antrenor, bineînțeles, greșită, deoarece ei știu mai bine. De ce știu mai bine? Păi, sunt experți în a-și da cu părerea și a comenta, doar sunt păreriști! Însă, cu toate că este interesant de dezbătut acest subiect foarte actual, prefer să îndrept mesajul acestui articol, referitor la „facultățile inutile”, către alți păreriști: Realitatea și Mihai Giurgea.

Pe la începutul lunii a fost publicat un articol referitor la anumite„facultăți inutile”. Cum au ajuns să creeze acest articol? Prin a face „un sondaj în rândul specialiștilor HR”. Care specialiști sau ce experiență au, rămâne la alegerea noastră! Însă, am impresia că, odată cu ploaia, în București au-nceput să pice din cer și cu HR specializați pe acest domeniu, al facultăților inutile.

Dar, care sunt totuși, acele „facultăți inutile”? Ei bine, „topul” este următorul: „Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe politice, urmate de Jurnalism, Administraţie Publică şi chiar Ştiinţe economice”. Doar acestea sunt nominalizate în topul facultăților inutile. Acum să revizuim un pic acest top. Nu pare ciudat că toate aceste forme de învățământ superior ar trebui să muncească pentru…statul român? De ce este ciudat? Deoarece persoanele care se ocupă cu Resursele Umane (HR), din cadrul articolelor, îmi par a fi angajate la firme particulare, nicidecum de stat.

O altă problemă a acestui articol publicat de către cei de la Realitatea.net este că „sondajul lor” nu există. Prin „nu există” mă refer că nu este publicat nicio mostră din acest sondaj, nicio statistică, nimic. Nu ai cu ce să compari, și nici nu ai de unde să știi că facultatea pe care o faci (sau vrei să o faci) nu va avea o cerere foarte mare în viitor. Motivul pentru care am specificat acest fapt este că în articol e amintit că „în alte țări europene” aceste „raporturi” sunt făcute de autorități. Cu un mic search pe „goagăl”am descoperit un astfel de sondaj, făcut în Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord pentru anul 2013 – în primul rând, nu este făcut de autorități, ci de o firmă numită CareerBuilder (un fel de ejobs/bestjobs din România), în al doilea rând, raportul lor oferă numere, creșterea procentuală a locurilor de muncă, cum și un clasament ce cuprinde 18 posibile meserii pentru cel care-și caută de muncă. Ca să vedeți ce înseamnă un astfel de „studiu”, aveți la finalul acestui articol două linkuri: unul spre profesiile și clasamentul acestora, iar al doilea conține clasamentul profesiilor, însă detaliat, fiecare meserie având un grafic ce arată creșterea plus orașele în care poți să profesezi acea meserie.

Față de „studiul” celor de la Realitatea.net, făcut în grabă și alimentat din stereotipurile care încețoșează mintea necunoscătorilor, cu țintă directă pentru cei care vor încerca să treacă cu brio de BAC, spun eu că vorbește mai mult și este mult mai transparent.

De asemenea, un foarte important aspect: în articol este precizat că medicina este „bine plătită”. Cum este „bine plătită” dacă se anunță a fi un protest privind salariile medicilor din România, iar medicii efectiv fug din țară. Într-un articol publicat în 31 mai a.c. în ziarul Wall-Street, este prezentat un studiu care spune că medicii și asistentele (3% respectiv 10-15%), plecau din România pentru salarii de 10 ori mai mari de la începutul aderării României la U.E. și până în prezent. De asemenea, Digi24 oferă și ei un studiu cutremurător, care arată discrepanța dintre salariul unui medic rezident în afară, și un medic general în România.

În legătură cu alt site, care a preluat articolul de pe Realitatea.Net și l-a comentat, mă rezum la a spune că Facultatea de Comunicare și Relații Publice nu este același lucru cu Facultatea de Jurnalism (să nu încurcăm ouăle, că ne stricăm la stomac) și-l invit să fie mai critic cu propriile sale critici, dacă nu știe despre ce vorbește.

Doresc să închei cu două întrebări:

  • Sondajul făcut de ce nu a fost publicat? Vreau să știu și eu ce întrebări au fost și pe cine au întrebat. Să fim sinceri, dacă te duci la Bitdefender sau o altă firmă a căror principală activitate este IT-ul, normal că nu vor avea nevoie de absolvenți de Filosofie sau Litere.
  • De ce nu s-a zis nimic despre următoarele facultăți: Istorie, Geografie, Teologie, DREPT, Biologie, Chimie, Educație fizică și sport ș.a.? (mi se pare că susține afirmația mea de mai sus, și anume că este un articol făcut în grabă, fără niciun suport sociologic bine pus la punct, cât să reiasă ceva bine știut).

P.S. Motivul, pentru care am așteptat atât până să răspund, este că am preferat să scriu un articol cât se poate de obiectiv și să nu scriu un articol peste care să planeze sentimentul de victimă.

Surse:

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva

3 Comments

  1. ina gica
    June 22

    Mi-am pierdut 5 minute din viata degeaba citind articolul tau. Adevarul este acesta: in tara asta nu te ajuta cu nimic nicio facultate!! Orice prost termina o facultate, insa daca nu ai nimic in cap (si eventual o pila) nimeni nu te angajeaza. De acord ca exista facultati care nu te invata nimic (nu inutile). De exemplu Litere, Jurnalism, Comunicare. Am imprumutat ce e mai rau de la Vest. Pe vremuri nu existau PR manager si porcarii de genul asta. Am inventat meserii inutile, cu denumiri cat mai softisticate. Lumea asta are nevoie de meseriasi! Ti se strica cizma, te duci la cizmar. Nu la “specialist”.

    • Cosmin
      June 22

      deci, hai sa ne bagam picioarele in ele de Literatura, Muzica, Film, Jurnalism si alte “tampenii” si sa ne facem toti cizmari. Bun plan. Mult succes, ce pot sa zic!

    • Ileana
      June 22

      Nu putem fi toti meseriasi cizmari sau tamplari, din pacate. Insa domeniul PR exista de mult timp, de dinainte sa se nasca si bunica ta. Mai informeaza-te.

Comments are closed.