de Alina Șerban
În ultimul timp, presa românească parcă a luat-o razna. Dacă deschizi televizorul, dai de așa-zisele celebrități care sunt invitate permanent în mai toate emisiunile de maximă audiență. Pe orice canal ai muta vezi aceleași fețe cunoscute dezbătând aceleași subiecte obosite de când vremea. În ce vacanță a mai fost vedeta cutare sau cu cine a mai umblat diva X. Nimic care să intereseze, nimic care să iasă din banalul în care presa a ales să se cufunde. Astfel că singurele lucruri care-ți rămân de văzut la televizor, dacă totuși mai vrei să-ți consumi timpul cu el, sunt documentarele și desenele animate. Eventual progamele despre gătit sau cele cu muzică.
Nici dacă cumperi un ziar sau încerci să-l citești online nu ești mai câștigat. Găsești exact aceleași informații despre aceleași persoane pagini de-a rândul. De fapt, nici nu poți să le zici informații pentru că nu afli nimic nou. Mass-media din România au ajuns într-un punct mort din care nici nu pot și nici nu vor să iasă. Scriu și vorbesc doar despre oameni care nu contribuie cu nimic la societatea în care trăiesc și care nu pot fi considerați modele de urmat pentru tânăra generație.
Este binecunoscut faptul că presa este necrofagul societății. Ea ia cele mai mizere aspecte ale unei știri și profită de ele, mulgându-le ca pe o vacă pentru lapte. Exemplul cel mai concludent din ultima perioadă este cel al accidentului aviatic din Apuseni. Ziarele şi posturile TV au speculat momentul și au cules exact informațiile pe care și le doreau și au profitat de ele. Au mizat pe partea emoțională, au încălcat multe coduri deontologice ale meseriei de jurnalist, totul pentru a fi senzaționali. Probabil cea mai revoltătoare încălcare deontologică a fost fotografierea lui Adrian Iovan printre fiarele avionului și publicarea fotografiei într-un ziar național, fără nici un fel de jenă.
Alt obicei pe care îl are presa românească este să orbiteze în jurul unei persoane publice și să publice știri despre orice banalitate pe care aceasta o face. Acest concept vine de la englezescul media darling care înseamnă că presa are oameni pe care îi preferă și despre care scrie pentru că ei le dau subiectele senzaționale pe care aceștia le caută.
Un alt fenomen care a luat amploare și la noi în ultimii ani este ca o celebritate să vină într-o emisiune și să vorbească despre vacanța sau vacanțele de care s-a bucurat în ultima perioadă. Invitatul trebuie numaidecât să vină echipat cu filmulețe și fotografii, chiar cu familia, dacă se poate. E drept că uneori chiar celebritățile sunt cele care trimit la redacția unui ziar sau a unui post TV filmulețe sau poze tocmai pentru a fi băgați în seamă și chemați pe la diferite emisiuni.
Ajungem, deci, la concluzia că mass-media de la noi au renunțat de mult timp să ne mai dea informații. În schimb, creează povești, intrigi și drame. Creează personaje și situații imaginare pentru a se mula pe cerințele publicului. Public care, la fel ca în Roma Antică, nu vrea altceva decât pâine și circ.
E drept că nu numai la noi se întâmplă așa ceva dar dacă ești curios și urmărești un post TV sau un ziar din orice altă țară o să observi o delimitare clară între mondenități și informații. Între ce e important și ce nu e.