Din ce în ce tot mai mulți oameni se plâng de lipsa timpului. Fraze precum «nu am timp» și «aș vrea ca ziua să fie ceva mai lungă» sunt mai frecvente de pe o zi pe alta. Soluții diverse de management al timpului sunt inventate, testate și eșuează.
Pe de altă parte, ziua are tot 24 de ore, ca și pe vremea antecedenților noștri. Dacă ei s-au descurcat și au făcut lucruri remarcabile, ar trebui să putem să le facem și noi. Totuși, undeva trebuie să existe ceva probleme…
Una dintre ele ar fi faptul că avem prea multe distracții în jur. Internetul e atât de rapid încât 3 secunde de întârziere în activitatea curentă se vor transforma într-o pagină deschisă în browser. De acolo nu mai e decât un pas până la a pierde ore întregi navigând pe diverse site-uri, unele utile, altele nu.
Multitudinea de servicii create pentru a ne ține conectați reprezintă o nouă cauză a pierderii timpului. E prea ușor ca un mesaj venit de la cineva să ne determine sa pierdem câteva minute vorbind cu el. La final, fiind mult mai greu să revenim la contextul legat de activitatea pe care o făceam, vom prefera să mai luăm o scurtă pauză de browsing, cu tot ce implică ea.
Dar, problemele întreruperilor și a folosirii necontrolate a Internetului sunt mici pe lângă cea a amânării. Foarte puțini mai ascultă azi de proverbul «Nu lăsa pe mâine ce poți face azi». Și așa se adună lucruri nefăcute și se apropie termeni de predare, deadlines, etc. Așa se încalcă promisiuni, așa apar regrete că ne lipsește timpul disponibil pentru a face tot ce vrem.
Pentru câțiva dintre noi mai există o problemă. Sunt oameni care nu pot spune nu în fața unor provocări sau cerințe de la cunoscuți. Acceptă să facă lucruri diverse, să participe la multe activități, să se implice în acțiuni și, cu câteva zile înainte de un deadline important, descoperă că și-au luat prea multe lucruri pe cap și nu le pot face bine pe toate. Deși știu că au o problemă cu asta, extrem de puțini reușesc să se vindece – majoritatea preferă acest mod de viață.
Totuși, ar trebui să existe și ceva soluții. Se pot folosi diverse paradigme de orgranizare a timpului (recomand Getting Things Done) și diverse programe auxiliare pentru time tracking și liste de TO DO. Se pot configura browserele în așa fel încât anumite site-uri să fie blocate în intervalul obișnuit de lucru. Se poate chiar renunța la a fi prezent online tot timpul.
Dar metodele de mai sus nu funcționează dacă omul nu se antrenează să se țină de ele. Cu tristețe spun că din multitudinea de liste de TO DO și sisteme de gestiune a timpului folosite, niciunul nu a funcționat pentru mine: mereu apărea câte ceva ce nu era prevăzut de sistem sau pur și simplu uitam. Dacă nu este rutină folosirea unei asemenea metode atunci tot se va ajunge la un moment dat la pierderea timpului.
La final, să nu uităm că ne mai trebuie și ceva timp pentru a trăi. În fond, suntem oameni, nu roboți. Viața este viteză dar ne trebuie și timp ca să fim fericiți, nu doar pentru activitățile noastre de zi cu zi.
Mihai Maruseac
Foto: Alexandra Proca