Nu înţeleg, zău că nu înţeleg! Deşi au trecut atâtea decenii de când lumea era împărţită între Vest şi Est şi am ajuns o Europă unită, percepţia oamenilor nu s-a schimbat. Românii fug în continuare după iluzia Occidentului, aleargă încercând să prindă din urmă oamenii frumos îmbrăcaţi de la Chanel, filmele de la Hollywood şi viaţa agitată a acestora.
Deşi nu pricep de ce în lupta Sfântul Andrei vs. Halloween câştigă cel din urmă, se pare că fenomenul „Treat or trick” începe să capete amploare în România în ultimii ani şi oamenii, deşi nu au început să meargă cu „colinda” din uşă în uşă, au adoptat ideea de costumaţie la petreceri şi asta a devenit o afacere extraordinară pentru patronii afacerilor care ştiu să profite de orice ocazie.
Zilele trecute dacă ajungeai într-un hypermarket vedeai grămezi de dovleci, patiseriile s-au orientat şi vând produse care conţin dovleac, iar cluburile organizează petreceri tematice de aproape o săptămână. Aşa că putem să uităm de usturoi şi de stihiile noastre pe care le îndepărtam cu un simbol creştin, fiindcă sărbătoarea americană a cucerit românii şi aş spune, întreaga Europă.
Românii nu doar că au uitat de sărbătoarea românească, dar încearcă să îşi facă din sărbătorirea acestui eveniment o adevărată tradiţie. De câţiva ani se organizează maratoane cu filme de groază şi sunt atât de multe săli pline în tot Bucureştiul. Oamenii stau până dimineaţa bucurându-se împreună de sărbătoare chiar dacă aceasta nu rezonează atât de bine cu ei, fiindcă Halloween-ul nu este înrădăcinat încă în spiritul românesc.
Această afacere se extinde şi în zona turismului, Branul, considerat în mod eronat de americani locul unde „trăieşte” Dracula, este vizitat de sute de oameni care se costumează în personaje străine, preluate din cultura americană în această săptămână fermecată de spiritele necurate.
Nici măcar imaginea vrăjitoarei nu rămâne intactă, aceeaşi cu cea pe care o au românii de câteva decenii, ci este preluată de la americani. Nu o să vezi la petreceri vrăjitoare cu fuste multe şi colorate, cu batic pe cap şi cu plete lungi, ci o să vezi oameni îmbrăcaţi în negru, cu pălării exagerat de înalte, machiate cu fard foarte închis la culoare, având ca accesoriu o mătură rustică.
Într-o societate în care încercăm să imităm, nu o să reuşim să ne formăm ca o individualitate, ci vom fi absorbiţi de culturile care deja acaparează lumea. În mod raţional ar trebui să alegem elementele cu care rezonăm cel mai bine şi să nu uităm că trebuie să fim unici, nu copii scoase de pe uşile fabricii ca nişte păpuşi mari de lemn.
Happy Halloween!
Ariadna Drăgolici
Sursa foto: wikimedia.org