Sergiu Maximov: Am privit totul ca pe o afacere şi ca pe o pasiune, am încercat să le îmbin. Şi cred că mi-a ieşit

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Sergiu îți atrage atenția din mulțime. Dacă îl întâlnești, ai impresia că a fost luat din anii `30 și așezat frumos și cu grijă în prezentul nebun, cu ale lui betoane și oameni veșnic grăbiți. A pornit de la o idee care, cu timpul, s-a concretizat în ceea ce înseamnă azi showroom-ul Men`s Square de pe strada Frumoasă, nr. 52, loc dedicat eleganței masculine.

1

 

 

Acum, Sergiu e la Men`s Square, e mândru de showroom-ul proaspăt deschis. Dar unde era Sergiu acum 5 ani? Ce făcea el atunci?

Eram la liceu! Eram clasa a 12-a, dădeam bacul! Am fost relaxat în timpul examenului, ştiam deja ce vreau să fac, ştiam că o să fiu admis la facultatea la care îmi propusesem să intru.

Iar în timpul liber ce făceai?

Jucam handbal, am practicat sport de performanţă la echipa Uztel Ploieşti, iar apoi la 1 Mai Ploieşti. Mai aveam o altă pasiune, Bmx-ul, îmi plăcea să îmi petrec timpul în fața Galeriilor Comerciale din Ploieşti, eram o adevărată trupă acolo. Eram complet diferit, aveam tricouri largi, blugi strâmţi, iar în picioare purtam skateri. Sergiu de acum 5 ani e la 178 de grade faţă de Sergiu de azi, mai rămân 2 grade până să mă întorc total la 180 de grade!

Şi crezi că tu de atunci ar fi fost interesat să se împrietenească cu Sergiu de acum?

Mai degrabă invers, eu de acum l-aş fi întrebat pe Sergiu de atunci despre viaţă, pentru că îmi place să cunosc viaţa unui om. Acest lucru mă ajută să mă dezvolt în funcţie de experienţele şi greşelile altora.

Am văzut la intrare un fel de diplomă, decernată de Societatea Bărboşilor şi Mustăcioşilor din România.

Da, da… Am câştigat premiul pentru ,,Bărbos în creştere”. Aveam o ,,bărbiţă” nici mică, dar nici mare. Am rămas impresionat de cel care a primit premiul pentru Cel mai mare Mustăcios, un domn venit tocmai din Harghita, venise special în Bucureşti pentru concurs, tocmai ce se externase din spital.

Ce proiecte aveţi, voi cei din Societatea Bărboşilor şi Mustăcioşilor?

Tocmai ce am pus la cale o colaborare cu o firmă de aranjamente florale, iar la jumătatea lunii august vom împărţi flori doamnelor şi domnişoarelor. Cred că acest lucru le-ar surprinde plăcut şi, de ce nu, le-ar da idei bune băieţilor.

2

Cum a început povestea Men`s Square de pe strada Frumoasă, nr. 52?

Pur şi simplu, dintr-o dată. Eram în anul… 2, da în al doilea an de facultate, deci cam acum doi ani şi jumătate. Eu şi Alex Mărăcine, colegul meu de facultate pe atunci, vedeam că media începea să promoveze costumul, debutase serialul Suits, Justin Timberlake lansase o melodie, Suit & Tie, se propaga o idee de eleganță masculină. Şi am realizat că cei din media sunt oarecum cu un pas înaintea noastră, mi-am dat seama că dacă ei anticipează fenomenul, sigur se va întâmpla ceva în legătură cu asta. Şi am zis: ,,măi, de ce să nu profit de treaba asta?”. Am privit totul ca pe o afacere şi ca pe o pasiune, am încercat să le îmbin. Şi cred că mi-a ieşit.

Cam cât a durat organizarea pentru tine şi Alex?

Un an, aproximativ un an şi ceva. Iniţial, am făcut o pagină de Facebook, Men`s Page, am muncit ceva să îmi dau seama cum funcţionează Facebookul ăsta, cum atrage el lumea, mi-am dat seama că trebuie să mă împrietenesc cu diverşi oameni, să merg la evenimente. Treptat, m-am ridicat, oamenii au început să mă cunoască, să mă cheme la evenimente. Apoi, după un an şi ceva, i-am spus lui Alex că e timpul să începem şi afacerea, să vindem costume. Iniţial, am vrut să vindem costume ready to wear, pe care le cumpăram gata făcute şi le vindeam. Dar ne-am dat seama că aşa nu putem să ne impunem ideile noastre. Ne-am gândit la o altă soluţie, la costume made to measure, pe care le iei gata croite şi pe care le modifici după dimensiunile clientului. Dar nici asta nu era OK pentru noi, era cam acelaşi lucru, nu ne puneam amprenta. Şi, nu ştiu, Dumnezeu, să zic, mi-a trimis un tip pe pagina Men`s Page, care face papioane. Mi-a scris şi m-a întrebat dacă nu vreau să îi promovez papioanele pe pagina mea. Am acceptat şi am început să vorbesc tot mai mult cu el, să îi povestesc despre faptul că vreau să realizez costume. Mi-a recomandat un atelier din Câmpina. În momentul următor, l-am sunat pe Alex, ne-am îmbrăcat şi am plecat la Câmpina. Am ajuns acolo, în atelierul lui Cezar, un om de nota 20! Ne-a ajutat cu orice, ne-a învăţat foarte multe lucruri,. Ne-am spus: ,,Clar! Trebuie să lucrăm cu omul ăsta!”. La început, am început să croim costume pentru prietenii din Ploieşti, pentru un coleg de la Politehnică, iar ei au început să ne recomande.

3

 

Locaţia showroom-ului cum aţi ales-o?

Înainte de a deschide showroom-ul de pe strada Frumoasă, luam măsuri clienţilor într-un fel de separeu al unui restaurant, cam jumătate de an a durat acest lucru. Apoi, am scos banii de la ciorap şi am început să căutăm locaţii. Am avut o încercare de a deschide showroom-ul în zona Unirii, dar ne-am dat seama că nu era tocmai ce ne doream. Apoi am găsit locul acesta şi l-am închiriat. Nu era chiar cum voiam noi, dar structura clădirii era chiar ce ne doream. Apoi am început să amenajăm locul, după ce am căutat informaţii despre cum era atmosfera în anii `30.

V-a ajutat vreun prieten de la Facultatea de Arhitectură sau de Design Interior în amenajare?

Oarecum, să spunem. Sora lui Alex ne-a dat câteva idei, ceva de genul : ,,uite, asta îţi trebuie aici şi asta aici.” Dar, sincer să fiu, nu prea am ascultat-o, pentru că noi vedeam altfel locul, voiam altceva.

Cum decurge întregul proces în croirea unui costum la Men`s Square ?

Iniţial, clientului i se face o consiliere, iar toată frumuseţea stă în acest lucru. Încercăm să facem clientul să se simtă confortabil încă de la început. Îl întrebăm pentru ce fel de eveniment este costumul şi îi luăm măsurile. Ne gândim la absolut toate detaliile – numărul şi felul buzunarelor, nasturi, ațe folosite, butoniere.

Cam cât durează să croiţi un costum ?

Fiind vorba despre un costum be spoke, adică pe măsura clientului, procesul durează cam două săptămâni. După o săptămână, chemăm clientul la probă, iar dacă nu există niciun fel de modificare, putem să îi dăm costumul pe loc. O dată pe săptămână, eu şi Alex mergem la Câmpina, la atelier, de obicei vinerea.

Cum află oamenii despre voi?

Acum, ne găsesc pe pagina noastră de Facebook, urmează să lansăm şi un site. În principal, ,,atacăm” prin media, avem cunoştinţe pe la diferite posturi de televiziune, reviste. Am avut o apariţie într-o revistă de haute-couture, Luxury, a fost prima noastră apariţie mai importantă. A fost o senzaţie super-tare, să vezi că apari într-o revistă prezentă la toate tonetele de ziare. În plus, în fiecare an se ţine un eveniment în Italia, Pitti Uomo, iar acolo vin toţi cei din domeniul costumului la nivel înalt. Iar la acest eveniment au participat doi foşti clienţi de-ai noştri, purtând costume croite de noi. Au apărut în GQ America, revista de top a domeniului, a tot ceea ce înseamnă costume şi stil bărbătesc. Mi-am spus: ,,Wow! Ce am făcut, frate?!”

Activitatea ta de la Men`s Square e un fel de manifest pentru eleganța masculină?

Da, încă de la început, ideea noastră a fost să schimbăm puţin stilul, să readucem la lumină stilul anilor `30. Personal, sunt fascinat de perioada aceea, pentru că niciun om nu purta un costum asemănător cu al altuia.

Pe viitor, cum crezi că se va dezvolta Men`s Square? Veţi dezvolta showroom-ul?

Nu ştiu dacă aş vrea să îl dezvolt în viitorul apropiat, îmi place aşa cum este acum. Poate aş vrea să mai aduc ceva piese de mobilier. Nu vreau să încarc prea mult spaţiul, pentru că vreau să dea o senzaţie cosy. Vreau să fie un loc simplu şi elegant, ştii, cum zicea Leonardo da Vinci, că simplitatea e cel mai sofisticat lucru. Avem proiecte de colaborare cu firme de trabucuri, cafea, băuturi fine. Bine, avem destule proiecte care încet-încet încep să se concretizeze. Însă, mai întâi vreau ca Men`s Square să placă, apoi să se dezvolte ca afacere. Sau aş putea să spun că mi-ar plăcea ca oamenii, chiar dacă s-ar îmbrăca din altă parte, măcar să o facă cu gust.

Ce înseamnă Men`s Square pentru tine?

Pasiune, mod de viaţă, îmi ,,dictează” frumos cum să port hainele, dacă aş putea spune.

Care este piesa vestimentară care, în opinia ta, ar întregi sau ar schimba o ţinută masculină elegantă?

Cred că pălăria întregeşte o ţinută masculină elegantă, iar ceva care ar schimba-o ar fi sacoul sau cămaşa. Azi, mi se pare că bărbaţilor sau băieţilor le este incomod  să treacă de la tricou la cămaşă. Dar dacă această schimbare se face, este un prim pas în schimbarea ţinutei. Şi nu doar a ţinutei, ci şi a gândirii!

Ce părere ai despre modul în care se îmbracă ceilalţi tineri de vârsta ta?

Se îmbracă diferit, la 180 de grade! Au un stil diferit, poartă tricouri, jeanşi. Ştii de ce îmi este teamă? Că dacă s-ar schimba lucrurile, poate stilul pe care îl am eu ar avea un efect de turmă. Bine, dar şi frica asta ar fi pusă între ghilimele, pentru că mi-ar plăcea să am teama asta.

Ai spus că pentru tine, Men`s Square este un mod de viaţă. Crezi ai putea să faci o carieră din activitatea de la showroom? Sau te-ai întoarce la profesia de inginer?

Nu ştiu dacă mă mai întorc la profesia de inginer, aşa mă văd şi pe viitor, cum sunt acum. Aş vrea chiar ca Men`s Square să fie un fel de tradiţie, cum sunt croitoriile din Anglia sau cele din Italia.

Cam cât timp crezi că ar dura pentru ca Men`s Square să devină un fel de tradiţie?

Trebuie ceva timp, trebuie răbdare şi organizare. Aş spune că ar fi nevoie de mai multă muncă psihică decât fizică, pentru că trebuie să gândeşti mereu cu 5 paşi înainte.

Ce face Sergiu când nu este la Men`s Square?

Citeşte. Şi se uită la seriale.

Ce citeşte şi la ce seriale se uită?

Hmm.. ce citeşte? Aici e mai dubios, să zicem… Citesc lucrări legate de mitologie, de istoria religiilor, de dezvoltare personală. Îmi place să citesc lucruri despre daVinci, despre tot ce a însemnat el, despre partea lui spirituală, despre care nu prea se vorbeşte. Iar în ceea ce priveşte serialele pe care le urmăresc, în majoritate producţii vechi. Îmi plac filmele cu gangsteri. Acum mă uit la Boardwalk Empire, e un serial super tare! Sau daVinci`s Demons, e un serial la fel de grozav. În general, îmi plac filmele care aduc în lumină ceea ce a fost în trecut.

Unde este Sergiu peste 5 ani? Şi ce face?

Poate în Cuba, fumând un trabuc, purtând o pălărie Panama. Toate astea dacă ar fi vară, ca acum.

Iar la nivel profesional ?

Aş vrea să fiu tot aici, dar pe un scaun mai ridicat. Mă ocup în comtinuare de Men`s Square, de mai multe showroom-uri. Chiar am în plan să deschid alte două showroom-uri, la Ploieşti şi la Braşov. Poate va fi greu, dar nu imposibil, totul este să cunoşti persoanele potrivite. Dar, în general, nu sunt un om care îşi face planuri, mă rezum mai mult la a trăi clipă, mă gândesc doar la ziua de mâine şi atât, că nu se ştie ce întâmplă cu ziua de poimâine.

S-ar mai da Sergiu cu Bmx-ul ?

Cum să nu?! E un trend nou acum, să te dai cu longboard-ul. Mi-am făcut și eu o astfel de placă, un fel de hand-made, am descoperit şi un loc, un parc pe undeva pe la Eroilor. Câteodată mai vin şi la showroom pe longboard.

 

Taguri

Arhiva