Totul depinde de tine

Distribuie!

… în orice circumstanță.

Ai ajuns, în sfarșit, la facultate. Esti înconjurat de clădiri mari, oameni mulți și mult zgomot. O grămadă de zgomot. Vii de pe băncile liceului cu noțiuni, mai mult sau mai puțin suficiente. Nu știi ce te așteaptă, nu știi ce o să urmeze, de fapt, în cei 3-4 ani de facultate pe care o să-i urmezi.

Studenția e frumoasă. Mie, cel puțin, îmi place să cunosc mulți oameni noi. Îmi place să fiu înconjurat de oameni deștepți și zâmbăreți (cui nu-i place?). Well, am ajuns la facultate cu minimul de cunoștințe. Nu pentru că nu am vrut să învăț, ci pentru că nu mi s-au oferit ocazii mai bune. Pentru mine prioritatea era matematica și m-am străduit să învăț singur cam ceea ce se putea (lucram zilnic – mai ales în clasa a 12-a ) fără profesor, pentru că profesorul titular se schimba de la an la an ( ba chiar, am avut și un suplinitor prin clasa a 11-a). Așa am umplut vreo 10-20 caiete de matematică în ultimul an de liceu (caiete de la 160 la 400 pagini, nu din alea cu 80 file, pentru că riscam sa le termin în 2-3 zile ).

Am ajuns în București la facultate și am realizat că eu, de fapt, nu știu nimic. Nimic din liceu nu prea îmi folosea aici. Pe la matematică mai era ce mai era, dar fizica … hehehe. M-am demoralizat la început. Am zis că n-o să fac față și că nu știu cum de m-am gândit să dau la facultatea asta. De ce ? Am început să-mi pun întrebari până când am realizat că nu eram singurul în situația asta. Bineînțeles, au existat și excepții… întotdeauna exista. Mi-am amintit de vorbele unui prieten care-mi zicea în felul următor: „O să fie demoralizant la început să fii printre olimpici și absolvenți de licee bune”. Am ajuns la vorbele lui, până la urmă.

Am zis „ok, trebuie s-o fac si pe asta”. Mi-am zis că dacă alții pot, o să pot și eu. Nimic nu e imposibil și totul e greu dacă-ți repeți că e greu. Și uite așa a pornit campania mea de auto-sugestie că nimic nu e greu. Mi s-au deschis mai multe uși” decât de obicei (sau poate așa s-a nimerit). Care-i scopul acestui articol, de fapt? Sunt mulți care vin la o facultate sau încearcă să facă ceva și pleacă greșit cu ideea că „e greu” sau „nu pot să fac asta”. Ba da, poți dacă vrei cu adevărat. Chiar dacă începi cu stângul încearcă să-ți repari greșelile sau să muncești mai mult. Într-adevăr, toate astea cer și un pic de muncă din partea ta și puțină ambiție. Nu e greu. Ești student, descurcă-te ! Nu mai e nimeni în jurul tău să te ajute sau să te întrebe dacă ai înțeles. Nu e cu dus și întors aici : „Dacă ai ințeles, foarte bine. Dacă nu … muncește mai mult“. Dacă nu înțelegi ceva, citește de 2 ori, de 3 ori , de n ori. Poți, pentru că ești înzestrat cu materie inteligentă (altfel, n-ai fi avut-o ).

Un sfat: Nu încerca să înveți lucruri complicate doar pentru că alții par să le știe. Clădește baza! Și tu vei ajunge acolo dacă te ții de treabă. Sunt mulți care par să înțeleagă lucruri și dau din cap de fiecare dată la cursuri. Nu înțeleg o iota din ceea ce scrie acolo sau ceea ce explică profesorul. Dau din cap pentru „văzul” lumii. Nu-i băga în seamă. Ești deștept și poți (doar dacă vrei cu adevărat).

Matei Oprea

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva