Lucruri pe care nu ți le spune nimeni

Distribuie!

M-am săturat de traininguri/cursuri/conferințe în care lumea îți vorbește pe ocolite și nu-ți dă detaliile esențiale. Cu toții îți dau imaginea de ansamblu, însă evită să îți dea detalii cu adevărat importante.

 

Momentan trec prin stresul cauzat de examenul practic pentru obținerea permisului de conducere. Instructorul care mi-a dat lecții este cel mai calm si nemaipomenit om posibil; m-a ajutat să învăț să trec peste tracul traficului, dar mai ales, a reuși să mă facă să îmi placă să conduc. Ca să înțelegeți mai bine, până să încep școala de șoferi, eram ferm convinsă că nu am să urc vreodată la volan. De fiecare dată când visam că șofez, ajungeam să „parchez” într-un lac, de pe un pod sau ceva.

După toate orele de condus prin care am trecut, declar cu maximă onestitate că nu mă simt pregătită. Conduc okay. Dar NU sunt pregătită să îmi primesc carnetul de șofer. Nu mi se pare normal ca oricine are pur și simplu o zi bună și puțină inspirație să fie declarat oficial șofer. În primul rând îmi pun problema că nu am fost pusă în anumite situații din trafic pentru a fi sigură că reacționez eficient (adică fără să pun în pericol viața mea sau a altor persoane). Aici mă refer la: condiții meteo, situații neprevăzute din trafic, defecțiuni tehnice, aso. În al doilea rând, există anumite reguli de circulație de care nu îți spune nimeni, cum ar fi „regula priorității de stânga”. Cum vine asta? Păi simplu! Cartea ne învață că într-o intersecție nedirijată se aplică întotdeauna regula priorității de dreapta, iar într-o intersecție dirijată se aplică regulile din intersecție. Dar, nimeni nu îți spune cum se intră exact într-o intersecție cu sens giratoriu. Regula de bază este că „Se acordă prioritate vehiculelor care se află deja în intersecție”, însă nimeni nu îți spune că acorzi prioritate vehiculelor care vin din partea stângă în mod expres.

Am dat acest exemplu fiindcă mă aflu în această situație și mi-am ridicat un semn de întrebare, însă astfel de situații se găsesc peste tot. Odată la seminarul de PR la facultate, ni s-a dat să întocmim un comunicat de presă. Menționez că nu ni s-a predat nici structură, nu ni se explicat nici ce înseamnă. (absolut orice temă primim se punctează fără a primi și feedback, deci fără posibilitatea de a știi unde ai greșit) Dacă cineva a avut ocazia să meargă la un training pe Social Media, cu siguranță a observat clișeul ”trebuie să ai conținut relevant pentru publicul tău”, dar nimeni nu îți spune exact ce fel de conținut și cum îl creezi.

Personal, cred că la români încă există acea teamă de genul „să nu-mi fure meseria” pe care nu reușesc să o înțeleg, sincer. Înțeleg că meseria se fură, însă dacă oamenii neinițiați care își doresc să învețe meserie tot stau să reinventeze roata din nou și din nou, evoluția are loc într-un ritm foarte încet și de multe ori stagnează. De ce nu ai putea să înveți cu drag un om care chiar își dorește să învețe? Până la urmă fiecare dintre noi ieșim la pensie cândva. E legea naturii! De ce te-ai panica din cauză că un om învață din experiența ta și poate chiar aduce un plus? Timpul pe care acel om îl pierde cu descoperirea pe cont propriu a ceea ce tu știi deja ar putea fi la fel de bine investit în aducerea unui plus de valoare în domeniu.

Înțeleg și aprob egoismul, până la un anumit punct. Însă în momentul în care acesta ajuge să fie distructiv în loc de constructiv, trebuie tras un semnal de alarmă.

 

P.S. Iar pentru viitorii șoferi, 9 lucruri pe care un istructor auto nu ți le va spune.

 

Cătălina Carmen Pop

Taguri

Arhiva