Lincoln – la un cuvânt distanță de libertate

Distribuie!

de Cătălina Carmen Pop

Lincoln este o superbă ecranizare inspirată, în mare parte, de romanul lui Doris Kearns Goodwin, intitulat Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln”, dar mai ales de viaţa marelui preşedinte american Abraham Lincoln, sub atenta reproducere a scenografului Tony Kushner (cunoscut pentru Munich şi Theatre of War) şi regia inconfundabilului Steven Spielberg.

Cu un rating de 8.3/10 din partea a 21 167 de utilizatori IMDB (eu personal i-am acordat nota 9) şi un metascore de 86/100, acesta este, de departe, unul dintre cele mai bune filme istorice şi biografice de până acum. Jurnalistul, scenograful şi criticul de film Roger Ebert declară, în Chicago Sun-Times: S-a întâmplat foarte rar ca un film să trateze atât de minuţios substraturile politicii”. Ocupă locul 23 în Top 25 BOX OFFICE din anul 2012 pe IMDB și îl are în rol principal pe Daniel Day-Lewis, cunoscut și pentru There Will be Blood (2007) și Ultimul Mohican (1992). Ceea ce m-a surprins într-un mod plăcut a fost calitatea decorului și a machiajului, Daniel semănând izbitor de bine cu răposatul președinte al SUA.

Acțiunea filmului are loc în perioada desfășurării Războiului Civil dintre Sudul tradiționalist al Statelor Unite ale Americii, bazat pe agricultură si exploatarea sclaviei, și Nordul modernizat, industrializat, care lupta pentru abolirea acesteia. În centrul acțiunii se află cel de-al XVI-lea președinte american, Abraham Lincoln, omul care a reușit ceea ce părea imposibil, care a luptat pentru egalitate și a obținut-o cu prețul vieții sale. “Sunt în favoarea drepturilor animalelor ca și în favoarea drepturilor omului. Aceasta este calea unui om complet” susținea Lincoln, “libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”, iar „democrația este guvernarea poporului, de către popor, pentru popor”. Acestea sunt principiile unui om mare, principiile cuiva care nu numai că a crezut în ideile sale, dar a luptat până la ultima suflare pentru ele.

El nu numai că a fost acel om care s-a născut la timpul și locul potrivit, ci a fost „omul oamenilor”, cel care a avut curajul să schimbe destinul a milioane de suflete. Lincoln a dat sens și consistență sintagmei „Statele Unite ale Americii”. El este un exemplu pentru președinții americani și ar trebui să fie un exemplu pentru președinții lumii, fiindcă o cârmuire sub aripa unui om cu principii va conduce statul spre evoluție și emancipare. Însă dincolo de toate, ceea ce contează este ceea ce lași în urmă, iar A. Lincoln, ca primul președinte republican al Americii, s-a opus sclaviei și a avut un rol major în abolirea acesteia prin Proclamația emancipării pronunțată la 1 ianuarie 1863. Abraham Lincoln rămâne un personaj enigmatic, dificil de creionat, complex și simplu în același timp.

Atmosfera tensionată din cadrul Senatului în momentul votării pro sau contra includerii celui de-al 13-lea Amendament în Constituția SUA reprezintă punctul culminant al filmului, momentul în care avea să se decidă soarta unor oameni ce au fost asupriți conștient și cu liber arbitru secole la rând. Viitorul lor zăcea în pronunția a două cuvinte; „aye”, sunt pentru încetarea acestei nedreptăți, sau „ney”, sunt împotrivă. Astfel, libertatea de simplă existență a acestor oameni se afla la un cuvânt distanță de aceștia.

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva