de Raluca Bobei
Astăzi vom vorbi puțin despre comunism. Aud foarte mulți tineri care susțin că perioada comunistă a fost mult mai benefică decât perioada democratică. Părerea mea este că nu am trăit în democrație, încă. Mai este și faptul că maladia funcțională de care dispune democrația noastră este o consecință a perioadei comuniste. Pentru câteva minute ar trebui să nu mai blamăm tot ce ne înconjoară și să vedem de ce democrația noastră nu merge cum trebuie.
Totul a început de la comunism. Comunismul este o idee minunată, însă numai atât timp cât rămâne în acest stadiu. În practică, se va prăbuși sub propria-i greutate. Este minunat să existe egalitate între oameni, să existe locuri de muncă și locuințe asigurate. Acestea sunt, într-adevăr, niște plusuri pe care comunismul le va aduce. Consecințele, însă sunt problema și subiectul acestui articol.
În primul rând, într-o țară în care fiecărui om îi este asigurat un loc de muncă, mâncare și o casă, acest om nu va mai dori să exceleze în ceea ce face. Oamenii se vor complace în acest sistem, unde nu trebuie să exceleze. De aceea, va scădea calitatea personalului. Oamenii se vor mulțumi cu un minimum de informații primite, pe baza cărora își vor face datoria.
Dacă la acest lucru mai adăugăm și bula care ne proteja de informațiile din străinătate, este de la sine înțeles de ce nu puteam furniza servicii de calitate. Prin urmare, noile descoperiri, noile tehnologii, noile tehnici de lucru descoperite în țările occidentale erau complet ignorate. În timp ce noi utilizam echipamente donate de la ruși și îi învățam pe copii minunatele învățături ale lui Stalin și Lenin, țările occidentale se dezvoltau.
O altă problemă este interzicerea avortului și a metodelor contraceptive. Natalitatea crescuse, precum și forța de lucru. Prin urmare, banii erau divizați la mai multe persoane, deci salariile au scăzut. Economia României era proastă dinainte de Revoluție sau lovitura de stat, cum vreți să o numim.
Deci după Revoluție/lovitura de stat, au ajuns la conducere noii „democrați”. Democrați care au fost crescuți în comunism, educați în comunism si au lucrat o perioadă pe principiile comuniste. Ei bine, după ce lucrezi o perioadă după anumite standarde și norme, nu poți trece imediat la principii democratice. Conducătorii noștri habar n-aveau ce-s alea. Cum probabil niciunul dintre părinții noștri nu știau. Nu poți spune după o viață întreaga în care ai lucrat și ai trăit în comunism, că peste noapte că vei fi democrat și că vei ști ce înseamnă acest lucru. Este ca și cum după 20 de ani în care ai lucrat ca măcelar, peste noapte decizi că vrei să devii chirurg. Un exemplu, pentru a-mi susține idea, ar fi faptul că și după căderea comunismului, guvernul va încerca să cenzureze de câteva ori presa, propunând decrete prin care redacțiile ar fi trebuit să dea spre verificare guvernului, ziarele pe care doreau să le publice. De aici rezultă că mentalitatea comunistă încă exista. Și mi se pare normal. Din cauza asta, tind să o numesc lovitură de stat.
Și aici veți zice „Da, dar au trecut 25 de ani, când ne vom reveni?”. Când ne vom curăța de aceste efecte ale comunismului. Probabil în trei, patru generații. Corupția, de exemplu, este tot un efect al comunismului. Într-o societate în care eram pedepsiți pentru că doream mai mult, acum oamenii vor apuca tot ce prind și de unde prind. Oamenii de rând, dar și cei de la conducere. Acesta este doar unul din motive. Dacă mai adaugăm și salariile extrem de mici și prețurile europene, vor fi două, pe lângă multe altele.
Într-o țară în care fetele nu au voie să se îmbrace indecent, după căderea regulilor fetele se vor îmbrăca cât mai indecent cu putință. Într-o țară în care portocalele nu vor mai fi importate, când vor reapărea pe piață vor fi extrem de dorite. Într-o țară în care este interzisă libera exprimare, după căderea restricțiilor lumea va abuza de acest drept, vorbind cât mai mult, despre cât mai multe nimicuri. Într-o țară în care oamenii nu pot câștiga mai mult decât le este impus, mai târziu vor dori să câștige cât mai mult.
Ar fi multe de spus pe această temă. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că situația proastă a României, serviciile proaste, lipsa banilor, nemulțumirea cetățenilor sunt toate un efect al comunismului. După zeci de ani de îndoctrinare, în care educația și serviciile erau mediocre, comunismul nu ne-a lasat numai cu o gaură în buzunar. Din păcate, o altă revoluție nu cred că va rezolva problema, pentru că este vorba de mentalitate și de educație. Cred că soluția ar fi să începem să înțelegem de unde vine problema, să nu mai dăm vina pe unii și pe alții și să încercam să scăpăm de frustrările pe care le avem, pentru a ne educa pe noi și generația care vine, într-un mod cât mai democratic posibil.