Poate știați (sau nu), dar de câțiva ani, a doua vineri din martie poartă numele de Ziua Internațională a Somnului. Și anul acesta a picat într-o zi de 13.
Am menționat asta pentru că există o asemănare între celebra serie de filme și ce am făcut eu și câțiva colegi în Iorga 13: nu s-a dormit în ziua respectivă.
Se ia un calendar pe care am notat la începutul anului toate zilele importante din anul 2015, un departament de Social Media pus pe fapte mari, un client entuziast și multe ore de muncă.
Pe scurt, ce am făcut: am transformat Ziua Internațională a Somnului în Ziua Nesomnului – o campanie prin care ne-am propus să fim prezenți non-stop, 24 de ore pe pagina de facebook Chio România. Ceea ce se traduce în 24 de postări (una pe oră), răspuns imediat tuturor comentariilor și un dialog întreținut cu fiecare fan Chio România pentru cât mai mult timp posibil.
Sună simplu? Nu e.
Ca să vă faceți o idee, paginile de facebook ale brandurilor supraviețuiesc într-un mediu foarte energic. Se întâmplă prea multe lucruri în prea puțin timp, în prea multe locuri, în moduri prea diferite. Așa că, în tot acest amalgam de informații e ușor să recurgi la o anumită matriță în ceea ce privește comunicarea zilnică pe rețelele sociale. Știți despre ce vorbesc: e luni – „Să aveți o săptămână ușoară!”, dimineața – „Și noi ne bem cafeaua.”, vineri – „Începe weekendul!” etc.
Ce am încercat noi să facem cu această zi, a fost să luăm toate aceste reguli nescrise și să le aruncăm la gunoi. Cu ce am rămas? Cu 24 de postări mai mult sau mai puțin originale, o libertate de conținut majoră și o cantitate serioasă de umanitate.
Iar publicul a simțit asta. S-au angajat în discuții cu noi, s-au interesat de postările ce vor urma în acea zi, și-au arătat interesul pentru postări pe tot parcursul zilei.
Nu voi pretinde că am reinventat social media. Ar fi o aberație. Dar timp de o zi am adăugat puțin mai multă umanitate unei pagini de Facebook. Și publicului i-a plăcut.
Conștient sau nu, fiecare dintre noi știe că în spatele unei pagini de social media există o persoană sau mai multe care generează conținut, răspunde la întrebări și are grijă de bunul mers al paginii. Iar un răspuns sec din partea paginii e privit cu dezaprob și chiar antipatie pentru pagina și brandul respectiv.
A fost haios, a fost obositor și au fost multe chipsuri. Dar a meritat fiecare secundă!
Sursa foto: “Facebook t-shirt with whitehat debit card for Hackers” by vigneshkumar – https://www.flickr.com/photos/91269585@N04/13959237010/. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons si pagina oficiala Facebook Chio