Ziua Femeii sau Ziua Păcii Internaționale?

Distribuie!

de Diana Poleac

Ce este o zi internațională adoptată de ONU? Este un fel de SSR (state social responsibility) al statelor membre ONU. Când apare o problemă socială în schemă, ONU desemnează o zi internațională a acelei probleme, pentru ca atunci când lucrurile nu ies tocmai bine să poată să zică „Oh, dar am făcut ceva în sensul ăsta! Uitați, avem chiar o zi internațională anti-rasism!”

Cam așa a luat naștere și ziua femeii atunci când s-a pus problema dreptului acesteia la vot. De altfel, denumirea oficială din 1977 a fost „Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională”. O bună bucată de timp, 8 martie a reprezentat consolidarea dimensiunii civice a femeii, după care i-a luat locul sărbătorirea zilei mamei – lucru firesc, având în vedere faptul că acesta era rolul principal al femeii în societate la momentul respectiv. „Ziua Femeii” este, așadar, doar o prescurtare care produce extensiunea adevăratei semnificații acordate acestei zile de-a lungul timpului. Nu femeia în adevăratul sens a fost celebrată, ci diferite roluri ale sale în contextul socio-politic.

Ca în multe alte cazuri, cultura de masă a dus la țeserea treptată a unui mit în jurul datei de 8 martie, făcând-o indispensabilă consumatorului comun. Nu vreau să-mi imaginez cum e să ai o iubită și să mai fii și conformist în vremuri ca astea – ia și cumpără cadou de Crăciun, luați masa în oraș de Sf. Valentin, ia-i trandafiri de Dragobete, mărțișor de 1 Martie și… de 8 Martie deja ești calic! Iar fata e plictisită, pentru că n-ai surprins-o cu nimic. De altfel, femininul poate fi celebrat doar prin artă, iar arta nu are un ritm sacadat, constant, ca cel al lui 8 martie în sânul societății de consum. Arta este de esență atemporală, la fel ca femeia și bărbatul deopotrivă.

Revenind la dimensiunea concretă, ziua de astăzi este un prilej pentru feministe și nu numai să facă tot soiul de manifestații (împotriva violenței în familie, a abuzului sexual ș.a.), profitând de atenția primită din partea mass-media. Adevărul e că am primit noi drept de vot, însă mai e cale lungă până când procentul total al femeilor din parlament va ajunge de la 13% la 50%. Așadar, mi-aș dori ca ziua de astăzi să se centreze din nou asupra statutului femeii în contextul socio-politic, iar dovezile de apreciere a femeilor ca ființe complexe să se manifeste fără sfială în orice zi a anului.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva