Cântecul Mării sau Song of the Sea

Distribuie!

de Alina Maria Șerban

Cântecul Mării sau Song of the Sea (titlul oficial) este un film de animație irlandez, apărut în 2014 și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film de animație – premiu pierdut în favoarea filmului Big Hero 6 al celor de la Disney.

Regizat de Tomm Moore, (cunoscut pentru filmul The Secret of Kells), Song of The Sea are la bază un mit întâlnit mai ales în mitologia scoțiană și irlandeză despre o creatură, numită Selkie, care în apă este o focă, iar pe uscat se transformă în om. Filmul spune povestea a doi frați, Ben și Saoirse, care locuiesc împreună cu tatăl lor într-un far. Acesta suferă de pe urma pierderii soției sale cu ani în urmă și este adesea văzut abătut și trist chiar și în prezența copiilor săi.  Acțiunea începe propriu-zis atunci când Saoirse descoperă un flaut în formă de scoică aparținând  mamei ei. De acolo, o mulțime de lucruri fantastice se întâmplă, lucruri care îi poartă pe protagoniștii noștri prin mitologia irlandeză, dar și printr-o călătorie de redescoperire a legăturii frățești și a depășirii propriilor frici.

Vizual, animația este la același nivel cu a celor de la Studiourile Ghibli (echivalentul japonez al Disney).  Chiar dacă, acum, animația 3D dictează regulile, animația 2D are încă un cuvânt de spus și nu va dispărea prea curând datorită sentimentului de nostalgie. De la început și până la sfârșit ești încântat vizual de stilul superb, de animația impecabilă și de culorile de basm pe care filmul le oferă. Toate astea crează o atmosferă Myazakiană, (de la Hayao Miazaki – fondatorul studiourilor Ghibli ), în care ești surprins la fiecare pas de modul original în care povestea este transpusă în imagini.

Personajele sunt foarte bine conturate. Au defecte, au calități, suferă și se bucură și, mai ales, nu sunt unidimensionale și nu se încadrează în niciun stereotip. Până și personajul, considerat la prima vedre unul negativ, se dovedește a fi unul cu care putem empatiza și ale cărui suferințe le putem înțelege aproape la un nivel personal.

Deși povestea e una fantastică, ea are legături strânse cu realitatea noastră, astfel încât nu ne simțim niște străini în lumea acestui film, ci mai degrabă ne simțim bineveniți într-o lume pe care parcă o cunoaștem deja.

Vă invit să vă pierdeți în lumea acestui film, a acestei opere de artă a animației care, deși nu a câștigat un Oscar, a reușit să readucă animația 2D în prim-plan și să demonstreze că ne putem abate de la clișee și stereotipuri, dacă suntem dispuși să ne asumăm  riscul de a spune o poveste originală.

Sursa foto: “Song of the Sea (2014 film) poster” by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Song_of_the_Sea_(2014_film)_poster.jpg#/media/File:Song_of_the_Sea_(2014_film)_poster.jpg

Taguri

Arhiva