“The Croods” sau cum să ieşi din zona de confort

Distribuie!

de Violeta Dobre

Animaţiile oferă de obicei impresia de filme uşoare, destinate în principal copiilor, pe care le urmăreşti cu zâmbetul pe buze şi care oferă o lecţie de viaţă, într-un mod optimist.

“The Croods”, produs de DreamWorks, poate fi caracterizat astfel, dar este mult mai mult de atât. Cu toate elementele fantastice, lumea descoperită de personaje, dincolo de peştera unde se ascund pentru a supravieţui, “The Croods” este o poveste despre frică, despre speranţa în ziua de mâine şi mai ales despre curajul de a ieşi din zona de confort care te limitează.

Povestea este simplă: familia The Croods, care pare că este cumva familia universală (cu toţii ne-am putea regăsi în dinamica dintre membrii ei), nevoită să se supună regulilor unui tată protectiv, pentru care frica înseamă garantarea supravieţuirii, este singura care reuseşte să trăiască în condiţiile aspre, preistorice. Dar Eep, fiica cea mare, doreşte să exploreze, să iasă din peşteră, intrând în conflict cu tatăl ei. Într-o seară, văzând o făclie, curioasă, neştiind ce este focul, o urmăreşte contrariată pentru a se întâlni cu Guy, un tânăr ce a depăşit starea de om al tavernelor, care o anunţă în mod categoric că sfârşitul lumii, aşa cum o ştiu, se apropie. De aici, începe aventura familiei Croods, care, nevoită să iasă din peştera sigură, distrusă, ajunge într-o altă lume pe care o explorează până la munţii care le asigură salvarea, într-o „călătorie spre mâine” ca o temă a filmului.

În această călătorie, fiecare membru al familiei se descoperă pe sine cu adevărat, oamenii care sunt dincolo de pereţii peşterii unde se ascundeau, iar Guy, mereu de unul singur, descoperă ce bine e să ai o familie, care, în ciuda divergenţelor şi a momentelor de nebunie, îți garantează protecţia. Conflictul dintre Eep şi tatăl ei este rezolvat într-un mod emoţionant.

Un alt aspect pozitiv al animaţiei este umorul de calitate. De mult nu am mai auzit ca un film de animaţie să provoace râsete la unison în sala de cinema. Umorul este datorat interacţiunii dintre personaje, gândită într-un mod sclipitor de către scenariştii ce au reuşit să demonstreze că o animaţie nu este doar un film pentru copii, ci poate fi mai mult de atât.

Recomand cu căldură „The Croods”, o peliculă care îmbină cu succes toate elementele care pot face un desen să fie reuşit, şi nu o pierdere de vreme.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva