Sunt patriot, dar nu știu de ce

Distribuie!

de Greta Bogdan

Nu știu dacă ne e tipic doar nouă, românilor, sau dacă mai sunt și alte națiuni infestate cu acest sindrom de „fals patriotism”, dar a devenit un lucru general valabil ca, atunci când numele marilor campioni ai României să răsune în străinătate – PAC!, să ne asumăm și succesul lor. Problema, însă, tocmai aici începe: suntem mândri doar pe site-urile de socializare, fiindcă, în realitate, ne macină o indiferență rară față de subiectul în cauză.

Unde a dispărut responsabilitatea afirmațiilor?

Chiar discutam cu colega mea de cameră și mi-am dat seama cam ce atitudine ar trebui să avem față de valorile noastre pe tot parcursul carierei lor, nu doar în momentele de glorie. Ea este una dintre acele persoane care i-au urmărit, de exemplu, prestațiile și evoluția Simonei Halep și care s-a bucurat enorm de succesul ei din ultimul timp. Cu toate astea, deși ar fi fost îndreptățită, nu și-a exteriorizat bucuria pe Facebook, ci s-a rezumat la urmărirea subiectului în presă. Hmm... să fie ăsta oare un caz pe cale de dispariție? Clar, mai sunt și alte persoane ca ea... sunt unele care scriu postări în cunoștință de cauză sau care au un minim de documentare despre succesul unor sportivi, de pildă, însă majoritatea cade într-o latură de penibilism care lasă mult de dorit.

Tot de la colega mea am aflat că această jucătoare de tenis nu a avut susținere constantă din partea unui singur antrenor, că a avut un vis, la fel ca noi toți, pentru care a luptat neîncetat. În această luptă nu a fost nimeni alături de ea. Statul, în primul rând, cât suport material le-a oferit/le oferă oamenilor ca ea? Dar acum, ce să vezi? Tare mândri de România și valorile ei mai suntem noi. Serios? Ponta-și face poze cu atâta drag alături de oamenii de succes, de parcă Guvernul lui a dat doi bani pe nevoile lor, până să ajungă departe...

Ipocrizie? Să fie ăsta cuvântul care descrie atmosfera de decor care începe de la sus-puși și se termină undeva, printre cetățenii de rând?

La fel e și-n fotbal, și pe la olimpiade, și la festivalurile internaționale... Oamenii critică foarte ușor eșecurile sau le cataloghează în necunoștință de cauză, dar, când e vorba de succes, acolo sunt și ei, fără să-l merite.

Să ne aducem aminte că suntem români și atunci când mergem la „all inclusive” și ne comportăm de parcă s-ar epuiza toate resursele alimentare din stațiune; atunci când ne călcăm în picioare la cozi sau când îi înjurăm pe politicieni fără să fi făcut minimul efort de a merge să ne exercităm dreptul la vot, de a protesta pentru o cauză bine întemeiată sau mai știu eu ce...

Merităm valorile cu care ne mândrim? Noi, românii.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva