de Valentina Pîrlog
Democrația la momentul actual este văzută ca fiind cel mai potrivit sistem politic datorită faptului că, în aparență, permite cetățeanului libertate în conformitate cu legile statului și cu drepturile celuilalt.
Este mai mult decât evident că niciun sistem politic nu a putut supune mai bine omul decât democrația. Dacă într-un sistem totalitar individul s-a revoltat pentru că își vedea dușmanul și era conștient de el, în democrație, în schimb, lucrurile stau altfel pentru că suntem manipulați cu pretextul „libertății”.
Adevărul este că, dincolo de ceea ce se întâmplă pe scena politică românească, democrația în sine suferă o înclinație către un model autoritar în mai toate statele în care aceasta se desfășoară. Deși nu ne place să recunoaștem, deși nu putem accepta adevărul chiar dacă acesta ne este așezat în fața ochilor, acțiunile și măsurile luate de conducători în acest moment au scopul de a ne transforma într-o societate obedientă.
Avem dictatori – mass-media, avem cultul personalității – toate VIP-urile pe care le slăvim cu atâta dedicare, avem poliție secretă care momentan doar ne supraveghează, fără a interveni direct, avem lagăre – propriile locuri de muncă. Le avem pe toate acestea pentru că le dăm voie să existe.
Și în timp ce conducătorii trag sforile, noi mergem cuminți la serviciile la care am aspirat o viață întreagă. Am urmat o școală, un liceu, o facultate, de cele mai multe ori îndrumați de părinți cu pretextul că ei cunosc ce e mai bine pentru noi. Ne-am conformat cerințelor pieței de muncă, am renunțat la pasiunile noastre și ne-am îndreptat grăbiți către viziunea altcuiva. Am uitat de noi înșine și ne concentrăm pe viețile altora, ne abonăm la soluții și sfaturi comerciale despre cum să ne îmbunătățim existența, căutăm metode să ne schimbăm felul în care arătăm, modul în care vorbim și ne comportăm. De ce nu începem să modificăm perspectiva din care privim lucrurile?
Lăsăm informațiile transmise prin televizor să ne inducă în eroare, nu punem la îndoială nimic din ceea ce ni se spune și acceptăm totul fără discernământ. Doar 25% din informațiile prezentate la televizor sunt reale, restul sunt foarte bine construite pentru a menține cetățeanul într-o stare de nepăsare și neputință, motiv pentru care mai toate știrile au caracter negativ. Deși se spune că trăim în era informației, realitatea este că există cenzura, iar toate canalele de știri au un filtru prin care trec noutățile înainte să ajungă la noi. Așa că, viva la falsa democrație!
Cetățeanul este format, așadar, să respecte ordinele unui sistem eronat fără a contesta veridicitatea ori corectitudinea acestora, este manipulat către scopuri necunoscute, fiind o mică rotiță într-o mașinărie mult mai mare, într-un declin de care puțini sunt conștienți. Este exact ca în momentul prăbușirii unui avion, timp în care oamenilor li se spune să rămână calmi, acceptându-și soarta.
Sursa foto: Wikimedia.org