Prejudecățile nu fac decât să ne limiteze

Distribuie!

Deși societatea e în continuă evoluție, observ că mulți oameni gândesc precum în trecut. Și nu mă refer neapărat la oamenii în vârstă - nu; poate că ei sunt mai înțelepți și înțeleg mai multe. Dar noi, tinerii, tindem din ce în ce mai mult să ne lăsăm pradă prejudecăților și aparențelor. Poate că de vină e efectul narcotizant al mass-media, poate e ignoranța noastră - nu știu; tot ce știu e că prejudecățile nu ne fac bine.

Ceea ce vreau să spun e că, de multe ori, nu părem să vedem dincolo de aparențe. Respingem pe țigan (doar pentru că are pielea mai închisă la coloare ca noi), pe colegul de școală care pare tocilar, pe noua prietenă a prietenei pentru că pare arogantă, răsfățată, nu vrem sa încercăm Yoga pentru că pare absurd, nici nu ne gândim să plecăm în vacanță în afară pentru că pare scump, etc. A! și să nu uit de celebrele fraze precum ”Toți bărbații sunt la fel”, ”Toate femeile sunt la fel” (nici nu vreau să denumesc exact felul în care ne referim în mod generalizat la femei și la bărbați - atât de revoltată sunt). Nu mă înțelegeți greșit - e normal să generalizăm uneori (asta am făcut și eu acum, în textul ăsta), dar nu trebuie să facem din asta o filosofie de viață!

Paradoxal, motto-urile momentului sunt ”Aparențele înșeală” și ”Îmaginea contează”. Da, toți știm asta; toți o spunem sau suntem de acord când o auzim. Dar câți dintre noi, cu adevărat, credem ce zicem? Cât de mult internalizăm cuvintele astea: ”aparențele înșeală”, când noi nu facem decât să cădem pradă prejudecăților și generalizărilor?!

Iar asta nu e numai o problemă de principiu. Prejudecățile ne limitează pentru că prin ele, respingem lucruri noi, oameni noi și ne împiedică să evoluăm. Poate că dacă am accepta măcar să luăm în considerare o vacanță în afară, de exemplu, am întâlni locuri minunate și am descoperi oameni deosebiți - poate că, măcar în vacanță, am fi fericiți. Poate că dacă am vorbi mai mult cu colegul tocilar sau cu prietena arogantă, am descoperi că sunt oameni pe gustul nostru. Până la urmă, toți oamenii au și bune și rele - nu trebuie decât să le căutăm pe cele bune.

În fine, ca să scăpăm de prejudecăți, nu trebuie să fim inteligenți - trebuie doar să avem mintea deschisă!

Taguri

Arhiva