Compte-rendu asupra zilei

Distribuie!

Carne de cal în lasagna, război în Mali, scandal diplomatic între România și Ungaria, campanie împotriva României inițiată de către britanici, Barack Obama votat președinte din nou, teste pe arme nucleare făcute de către Coreea de Nord. Ca să o citez pe străbunica mea : „Lumea de apoi”.

Dar trebuie să ne întrebăm : ce leagă de fapt toate aceste evenimente?

De unde și până unde lasagna din carne de cal și armele nucleare din Coreea au un punct comun?

Pânza de păianjen în care sunt țesute toate aceste evenimente reprezintă o „rețea politică postmodernă”. La fel ca și în literatură sau în muzică, postmodernismul s-a impus și în politică mai ales după terminarea Războiului Rece. Dacă înainte marea majoritate a acțiunilor politice era dirijată de către bipolarismul Est-Vest, tendința observată în ziua de azi este aceea a unei segmentări și stratificări într-un proces de globalizare politică. La nivel european, globalizarea politică este observată și în cadrul comun de referință din sistemul judiciar, care tinde să aducă o coeziune mai mare. Diferitele convenții internaționale joacă același rol pentru spațiul extra-european.

Inclusiv din punct de vedere confictual logica istorică nu mai funcționează la fel ca și cea de acum douăzeci de ani. Conflictele tind să apară rapid, să fie ținute sub ochii publicului o perioadă relativ scurtă de timp, după care lista se împrospătează. Nimic nu rămâne drept „o chestiune de maximă importanță”, ci gravitatea fiecărui eveniment este relativizată. Ceea ce face de multe ori ca lucrurile grave să pară mai puțin grave.

Bineînțeles că nu putem să punem pe picior de egalitate o porție de lasagna din carne de cal și o bombă nucleară. Asta arată influența presei asupra pervertirii importanței stării de fapt, dar poate într-o anumită măsură și docilitatea oamenilor în general.

Ceea ce ne conduce la o altă problematică : Ce îi face pe oameni să se supună? Vă propun un video care explică pe scurt Experimentul Milgram, care declară deschisă dezbaterea asupra subiectului.

http://www.youtube.com/watch?v=W147ybOdgpE

Taguri

Arhiva

One Comment

 1. Nita Mihai
  February 17

  Presupun ca cele 15 minute de faima ale lui Warhol se aplica nediscriminat
  si la evenimente de mare impact.
  Bine, bine…nu ca asta ar diminua importanta intrinseca
  a evenimentelor in cauza, ci doar perceptia lor publica.

  Pe langa experimentul lui Milgram, mai propun ca explicatie si
  teoria “spiralei tacerii” a lui Noelle-Neumann.

Comments are closed.