Povestea BizMasters: Marketingul Crăciunului, emoţie sau promoţie?

Distribuie!

Se apropie cu paşi mult prea repezi  (şi îngheţaţi-brr!) Crăciunul, iar pe noi parcă ne-a terorizat Fuego, Hruşcă, Ştefan Bănică, dar şi Coca-Cola sau Tuborg Christmas Brew. Păi, cam asta este definiţia brandurilor personalizate de Crăciun. La BizMasters am vorbit chiar despre aceste “mici terori sezoniere”, despre emoţie şi …despre brazi.

Au fost patru speakeri, care mai de care mai pregătiţi să ne introducă în lumea sărbătorilor, legendele Crăciunului, să ne prezinte statistici şi reclame iernatice şi emoţionante. După cum zicea şi Veronica, una dintre prezentatorii Bizmasters în data de 13 decembrie am aflat “cum se  îmbină arta cu ştiinţa în perioada sărbătorilor”.

Primul speaker a fost Laura Leonte, copywriter la Publicis care ne-a subliniat în repetate rânduri că această agitaţie saintnoelică este o afacere  şi a explicat că “a fost o decizie de marketing, mai marii voiau să aibă o sărbătoare care să eclipseze sărbătorile păgâne”. Totodată, potrivit Laurei, Crăciunul este o manifestare BTL a Bisericii Creştine, o abordare cât se poate de neortodoxă, dar adevărată.

De ce e Crăciunul un brand? Are un endorser, are un logo, un USP (viaţa după moarte), chiar şi un brand guide (Biblia). Mulţi ar spune că o abordare publicitară a Crăciunului este un soi de blasfemie, dar, haideţi, fraţilor, să recunoaştem! Toate marile businessuri şi firme câştigă cel mai bine  în perioada sărbătorilor. Să nu fim ipocritici!

Am vorbit desigur despre valorile care întregesc campania crăciunitică: tradiţie, renaştere, umanitate, altruism, familie şi speranţă. Am ascultat  fascinaţi un scurt istoric, asta aşa “ca să ne facem o idee”. Apoi am intrat în pâine.

Cum comunică brandurile în perioada asta roş-albă? Comunică la fel cum o fac colindătorii, iar de aici am primit o întreagă tipologie. Pot fi colindători ocazionali, cei care vin special ca să-ţi ia bănuţii şi pot fi colindători profesionişti, cei care creează tradiţii. Ce sunt brandurile astea care creează tradiţii, care lasă o amprentă în istoria publicităţii? Laura ne spunea că acestea iau un obicei cu care îşi îmbracă platforma (spre exemplu cum face Orange în reclama cu colindele). Să urmărim cu MARE atenţie ( în special voi, băieţandrii) cum creează Victoria’s Secret tradiţie.

Natalia Stroe - Marketing Manager Still Beverages Coca - ColaApoi a venit Natalia Stroe , Marketing Manager la- ghiciţi unde, chiar la Coca-Cola, unul dintre colindătorii profesionişti. Natalia ne-a provocat puţin cu câteva întrebări sugestive, concluzia fiind că “mesajele creează emoţii”. Am fost întrebaţi “Cât vinde emoţia şi cât vinde promoţia de Crăciun?”, cineva a răspuns că „promoţia creează emoţie”. Discutabil.

Natalia a dezlegat un mister pentru noi, misterul legăturii dintre Coca-Cola şi Moş Crăciun. A creat Coca-Cola imaginea Moşului, cea roş-albă? „Nu, e doar o legendă. Dar faptul că oamenii cred asta ne ajută pe noi destul de mult”. Coca-Cola nu a făcut decât să intersecteze un personaj cu un brand. Rezultatul? Îl vedem şi noi la televizor prin reclama cu respectivele camioane roşii Coca-Cola. “Dacă aş vedea unul pe stradă, nu m-ar surprinde cu nimic”. Care este secretul Coca-Cola ?  Împleteşte elementele personale cu emoţia şi magia sărbătorilor. Le iese un spic destul de reuşit, că tot sunt la modă împletiturile anul acesta.

Andra CarbunaruA urmat Andra Cărbunaru, PR la Librăria Bastilia, ştiţi voi “care se numeşte Bastilia pentru că se află pe căderea Bastiliei”. Ea a început prin a ne explica faptul că a terminat Facultatea de Litere – in regula, şi ce legătură are asta cu sărbătorile şi brandurile? Păi, aparent, oamenii cumpără cărticele pentru a le face cadou de  Crăciun. Fun fact: oamenii cumpără cărți de o calitate incertă. Cele mai vândute cărţi sunt chestii precum “Respiraţia taoistă, cum să respirăm corect” şi surpriză: “Kamasutra”. Aparent, oamenii devin destul de obraznici şi uituci cum dă zăpada.

Am ajuns la afacerea cu brazii. A venit un tip glumeţ şi ne-a explicat despre afaceri cu brăduţi.  Ovidiu Neacşu, director la Silva Group Romania, susţine şi el ideea Nataliei “un brad este o emoţie”.

Vrei să cumperi un brad şi nenea din piaţă îl dă prea scump şi prea urâţel? Ia intră pe magazinuldebrazi.ro şi îţi vine oriunde în ţară, iar, ca să vezi hiperofertă, transportul este gratuit.

“Păi şi brazii din poze sunt exact ca cei care îmi vin acasă?”, Ovidiu ne-a povestit că asta este cea mai frecventă întrebare, iar soluţia lui a fost să se pozeze lângă brazii respectivi. Asta da implicare!

În ceea ce primeşte partea cu promoţia, cumpărătorii nu sunt chiar nesăbuiţi, doar reacţionează la stimulii ce mai potriviţi pentru ei în acel moment, ne mai spune Ovidiu.

Cum vinde el 42.000 de brazi pe an? Oferă oamenilor o poveste. “Un produs cu o poveste bună rămâne în mintea oamenilor” sau “mâna care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”.

Aşa că dacă vreţi brazi, în ghiveci sau nu, intraţi pe site, comandaţi şi imediat vine frumuseţea verde la voi în casă. Povestea? “Frate, am comandat aseară un brad de pe net”, “Cum, frate?”, “Serios, sper să scoată şi aplicaţie pe android”.

În partea a doua a conferinţei, echipa BizMasters ne-a pregătit lansarea cărţii Similaritatea în cadrul comunităţilor virtuale, semnată de Mădălina Vătămănescu. O carte autentică, scrisă de o profesoară în vârstă de 29 de ani care abordează o temă nouă în literatura din România şi din străinătate. O analiză a resorturilor psiho-sociale şi comunicaţionale, inerente formării unei comunităţi virtuale. Este propus un model teoretic al similarităţii care poate deveni un filtru de analiză a comunităţilor din reţeaua Facebook.

Şi pentru că am discutat mai mult de 3 ore despre Spiritul Crăciunului, evenimentul a fost închis de un grup de 30 de studenţi care au cântat diverse colinde, româneşti şi internaţionale, după care toţi participanţii au fost invitaţi să ciocnească un pahar de şampanie în cinstea sărbătorilor de iarnă.

Promoţie sau nu, nu ştiu să vă spun, dar emoţia sigur a fost la fiecare dintre noi pe parcursul acestui eveniment marca BizMasters.

Ana – Maria Gheorghe

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. Steff
    December 18

    Super articol! Imi place stilul si mai ca m-ai facut sa vreau sa fi ajuns la conferinta.

Comments are closed.