Ce facem cu „Hoții de timp” la BizMasters

Distribuie!

de Bianca Radu

Joia asta ne-am adunat cu toții la Librăria Bastilia  în jur de 30 de tineri care afirmă de prea multe ori ”Nu am timp”, ”Aș vrea ca ziua să aibă mai multe ore” și ”De ce weekendul durează doar două zile?”. Evenimentul organizat de BizMasters, workshopul ”Managementul timpului și al stresului”, cu Cornel Bălan, Consultant business și specialist marcomm, a ridicat multe întrebări și a venit și cu câteva sfaturi utile și de încercat. Am avut prăjituri, ceai, iar conferința a durat fix două ore. Probabil organizatorii știau deja câte ceva despre time management.

Întâi, am vorbit despre ce este timpul. Răspunsurile din sală au venit repede, ”ceva incontrolabil”, ”ceva pe care îl valorificăm sau nu”, iar concluzia a fost că este atât o sursă, cât și o resursă. Și ne-am dat seama că, deși în sală media de vârstă era 21 de ani, percepem timpul diferit cu toții, iar cu atât mai mult la perioade diferite din viață. Însă partea cea mai importantă este ce facem cu el, cum reușim să îl planificăm încât să limităm afirmațiile de genul celor de mai sus și mai ales sentimentele de regret pentru cum ne folosim timpul personal. Pentru că anumite lucruri nu mai au același farmec când sunt făcute la vârsta nepotrivită.

Astfel că am ajuns la planificarea timpului. Fiecare dintre noi are tabieturi care ne ajută să păstrăm un echilibru, o ordine în viață; în fiecare dimineață, când ne trezim, unii deschidem laptopul, alții pur și simplu beau cafeaua, ceaiul în timp ce citesc ziarele și așa mai departe. Iar dacă tot am vorbit de dimineață, un instrument foarte util și poate destul de comun pe care ni l-a  prezentat Cornel Bălan este simpla ”to do list”. O asemenea listă ne poate ajuta să avem proiecția, cel puțin la nivel mental, a întregii zile și să câștigăm timp, dacă este folosită corect. Pentru ca instrumentul să fie util, este necesar să scriem ce avem de făcut într-o agendă, pe telefon, pe orice avem cu noi toată ziua și putem să verificăm, tocmai ca să nu lăsăm pe mâine, ce vrem și putem să facem azi. Cum în sală majoritatea eram studenți care pe lângă facultate lucrează part-time, full-time sau fac voluntariat sau chiar full-time + voluntariat, o asemenea listă este un ”time saver” pentru că ne păstrează taskurile în minte toată ziua.

Ca să nu renunțăm la activități când le vedem multe și complicate, este indicat să trecem cel mult 10 task-uri importante pe listă. De asemenea, este bine să avem și un interval orar pentru fiecare tocmai  ca să nu ne deranjeze nimeni, mai ales ”Hoții de timp”.

Și așa am ajuns la cea mai mare problemă: hoții de timp. Șefi ședințomani, colegi care stau la mici povestiri mai mult decât în pauza de țigară, telefoane neimportante, adică acei factori care distrag atenția gratuit. Și când suntem acasă, dar și când suntem la serviciu.

Evident că nu putem să oprim mereu toți acești factori din viața noastră. Mai ales când șeful ne cere să mai rămânem o oră și se fac trei, când ne sună cea mai bună prietenă în timp ce scriem la un proiect, iar cele zece minute de vorbit la telefon se fac o oră sau când colegul pur și simplu aduce în discuție fiecare detaliu despre ce a făcut în weekend. Însă este important să nu lăsăm acești hoți de timp să preia controlul asupra timpului nostru și să ajungem cumva la o înțelegere de mijloc sau chiar să nu îi includem prea mult în viața noastră. Să păstrăm niște timp personal pentru noi și ce vrem noi să facem cu el, însă în același timp, să oferim și celorlați din jur atenția noastră pentru că, în final, colegul cel simpatic cu multe de împărtășit poate să povestească și la o ieșire după serviciu, nu neapărat în timpul programului.

Lipsa timpului personal cauzată de hoții de timp și modul în care gestionăm relația cu aceștia, conduce la stres, la anxietate, iar într-un final, la un dezechilibru în viața personală. De aceea este important și să ne cunoaștem timpul zilei când dăm randament maxim, tocmai ca să ne programăm cele mai importante activități în acea parte a zilei. Și pentru că uneori, și noi ne furăm din timp, am aflat și despre tehnica Pomodoro. Stabilești sarcina pe care vrei să o îndeplinești, setezi timer-ul ”pomodoro-ul” sau ”roșia” la 25 de minute, iar în timpul acela lucrezi neîntrerupt. Apoi faci o pauză de 5 minute în care faci orice altceva în afară de ceva legat de task (bei apă, asculți muzică, exerciții fizice). După fiecare set de câte patru ”pomodori” (25 de minute fiecare ”pomodoro”), se face o pauză mai mare de 15-30 de minute. Intervalul de 25 de minute poate să fie și de 15 minute și de o oră, depinde cât de concentrat ești încă de la început. Tehnica asta te ajută să fii prezent întru totul în activitate și astfel să devii mai eficient cu timpul tău.

Așa că puneți mâna pe pix și foaie, notați-vă task-urile și câștigați-vă timpul personal. Iar între timp, păstrați-vă câteva ore și pentru următoarele evenimente marca BizMasters la care ne vom mai vedea cu siguranță.

Sursa foto: Bianca Radu

Taguri

Arhiva