BizMasters. Sau cum să vorbești despre viață și ecosisteme ale afacerilor

Distribuie!

de Răzvan Constantin Dincă

La conferința de la BizMasters de săptămâna asta, „Business is an EcoSystem”, au fost invitați d-ul Sotiris Chatzidakis, Executive Vice President al CEO Clubs, filiala din România, d-ul Șerban Radu, co-proprietar al librăriei Cărturești, dar și d-na Florina Pînzaru, decanul facultății de Management din cadrul SNSPA.

Un trio ce a reușit, pentru două ore, să mențină vie discuția și să o alimenteze cu răspunsuri la întrebările noastre, ale publicului; curiozități și deopotrivă speranțe, au fost satisfăcute în cadrul acestei conferințe.

D-ul Sotiris Chatzidakis, primul speaker, de origine greacă, a dorit să-și împartă în două categorii speech-ul: și anume ce înseamnă ecosistem și ce înseamnă CEO Clubs. Pentru prima parte, acesta integrat o definiție a ecosistemului și anume că „totul este legat”, ca într-un lanț, iar dacă un inel se rupe, atunci lanțul va deveni o problemă. Cu alte cuvinte, în mediul de afaceri, fiecare firmă importantă pe plan mondial este legată de altă firmă pe plan mondial, iar dacă una din aceste firme va falimenta, atunci celelalte  vor avea probleme serioase.

Economia este o platformă extrem de fragilă pe care pașii tăi trebuie să fie calculați continuu, iar dacă tu vei cădea – și ceilalți vor avea de suferit de pe urma căderii tale. Până aici conversația nu a avut nimic de arătat. Însă continuarea a făcut ca noi, cei din sală, să simțim nevoia să punem întrebări: cum anume se construiește un ecosistem? Sotiris Chatzidakis a fost destul de bun să reducă explicația acestei întrebări la termeni relativ simpli, dar, în același timp să fie și foarte bine închegată.  Pentru a construi un ecosistem este nevoie de un catalist, o viziune, dar și de un centru în jurul căruia să orbiteze ceilalți. Ultimele două „ingrediente” necesare pentru a construi un ecosistem sunt clare, indiferent în ce context le folosești. Însă ce înseamnă acest catalist? Vicepreședintele CEO Clubs a preferat să facă o analogie cu „o persoană” care este un John Doe. În primul rând, catalistul este cel care creează o situație, cum ar fi „persoana care sună tot grupul de prieteni și vă cheamă la o plimbare” (cu toții îl avem în grupul de prieteni, nu-i așa?). Însă acest catalist nu trebuie doar să aibă inițiativă, el trebuie să fie și pasionat. Entuziast, dar cu valori și principii, el are o încredere de campion, rămâne determinat visului și are puterea de a învăța continuu. Și cel mai important aspect – el trebuie să aibă curajul să iasă din zona lui de confort.

În a doua parte ne-a fost prezentat CEO Clubs. CEO Clubs este un loc unde președinții consiliului de administrație din diferite firme stau la aceeași masă și discută, încercând să învețe unul de la altul. Ceea ce CEO Clubs dorește să facă este să ridice nivelul de comunicare dintre oamenii care conduc firmele din România (deocamdată doar a nivelul Bucureștiului). Să-i convingă pe lideri că este mai bine dacă discută decât dacă se luptă.

După această introducere, d-ul Sotiris a răspuns la o întrebare extrem de bună: ce înseamnă să fii un lider? Pe fața speakerului grec s-a schițat un mic zâmbet, și-a lăsat notițele deoparte, și a prezentat în câteva cuvinte ce înseamnă să fii un lider. Adică să fii extrovertit, open-minded, să dorești să înveți continuu, și să vrei să împarți cu ceilalți lideri. Dar nu s-a oprit aici. El a continuat să spună că, de obicei, oamenii din fruntea companiei sunt singuri, datorită poziției și necesității de a fi continuu mai bun ca cel cu care te întreci. Însă ce înseamnă să ai cu adevărat succes? Răspunsul a fost următorul: „succesul în viață: dragostea, fericirea, să te trezești dimineață și să zâmbești!”.

Al doilea speaker, d-ul Șerban Radu, co-proprietar Cărturești, a vorbit despre ce-nseamnă, de fapt, să ai un partener de afaceri, cu o precizare – „un partener de afaceri trebuie să fie o persoană care te completează, care este ceea ce tu nu ești, iar împreună să formați un întreg”.

A avea un partener de afaceri înseamnă să fii în stare să vii cu idei mai bune, să le pui în contradicție cu celălalt și să se încerce găsirea unei soluții. D-ul Șerban Radu a recunoscut că el și partenera sa de afaceri se ceartă foarte des pentru că au idei diferite, de la felul cum se amenajează librăria, până la ce carte să fie tipărită. Însă, cei doi reușesc să facă o echipă, iar asta a transformat librăria Cărturești într-o siglă pentru cărțile de valoare tipărite în România. Cum reușesc cei doi? Deoarece între ei există și dorința de a face afacerea să prospere, cei doi ajung la o idee comună, prin compromisuri de ambele părți. Compromisurile sunt făcute pentru beneficiul librăriei, deoarece cei doi lucrează nu pentru ei, ci pentru cumpărători.

De asemenea, speaker-ul Șerban Radu ne-a mărturisit că și el este membru CEO Clubs, pentru că e conștient de competiția care există în piață,

D-na Florina Pînzaru a fost, de-a lungul întregii discuții, un arbitru. Echipa de organizare a reușit să creeze un mediu plăcut, pe toată durata conferinței nu au lipsit sucurile și prăjturelele, iar cei din echipă au fost activi pe toată durata conferinței. Acestea fiind spuse, vă invit să veniți la următorul eveniment BizMasters; eu știu că mă voi duce!

Taguri

Arhiva