Noaptea Institutelor Culturale 2013

Distribuie!

de Laura Bisericanu

Luând-o pe urmele nopții muzeelor, a apărut și noaptea Institutelor. Fiecare a avut un program diferit în funcție de specificul țării reprezentate.

La ICR a fost o expoziție de ii în variatele lor forme. Cum se apropie Ziua Internațională a Iei (de Sânziene), acestea erau reprezentate în toate formele posibile, de la tricourile Mândra Chic până la o ie pictată fragmentar pe farfurii, la genți cu motive tradiționale și la tronuri de Cosânzene. Expoziția nu era cu vânzare, însă erai înconjurat de oameni care îți puteau explica originile produselor expuse, modul de fabricare și stilul (vintage recondiționate sau moderne). Am fost surprinsă de abundența de site-uri de unde se pot cumpăra ii, în afară de clasicul MȚR. Tot la ICR exista o expoziție de fotografii cu arhitectura bucureșteană și urma să se desfășoare un recital de pian.

Mutându-ne către zonele mai Vestice, la British Council se sărbătoreau 75 de ani de activitate în România, participanții putând beneficia de o reducere la abonamentul bibliotecii de 75%. În rest, printre frânturi de literatură și muzică britanică, puteam viziona un film artistic, puteam să ne bucurăm de un concert de muzică simfonică britanică sau dacă ne simțeam curajoși, să participăm la karaoke.

La Institul Francez erau tot soiuri de jocuri și joculețe pentru cei mici și mari. Plecând de la zona celor mici, unde joaca tradițională (cortul construit din pături pe scaune) se împletea cu jocuri moderne (jocuri oferite de Ubisoft spre testare), ajungeam la zona celor mari, cu două secțiuni: cei mai tehnici se puteau bucura de roboței de metal care variau de la mașinuțe la pensule automate, pe când artiștii puteau participa la un cerc literar: pasionații de poezie se așezau într-un cerc și recitau poezii alese de ei. Tot acolo s-a lansat și Culturethèque, platforma online de cărți și media a Institului.

La Institul Cervantes din păcate s-au difuzat doar filme, însă la Centrul Cultural Turc printre cursuri de limbă și expoziții culinare, au existat și un workshop, pe tema artei sticlei suflate, și ateliere de creație.

Ca și la alte evenimente, Asociația Green Revolution a oferit 50 de biciclete de închiriat pentru a face tranziția între Institute mai ușoară.

Spre deosebire de alți ani, anul acesta am fost plăcut surprinsă de ICR că au pregătit ceva cu adevărat reprezentativ pentru noi, au mai spălat tristețea lipsei de promovare a țării despre care am mai vorbit. Poate că ar fi fost mai interesant dacă la mijlocul nopții toate Institutele s-ar fi reunite în Spațiul Public European, unde se proiectau filme, și ar fi făcut o serie de schimburi interculturale, poate un concert-colaborare organizat de artiști din diferite națiuni, sau o masă mare cu preparate gastronomice din toate țările participante. Însă chiar și așa, nu mă pot plânge. Public a fost din belșug și peste tot ne întâmpina o atmoseferă energică și oameni gata să ne explice ceea ce urma să vedem. De pus pe listă anul viitor, când poate că va fi puțin mai mult mediatizat evenimentul, și cu această ocazie și mai extins.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva