Irina Schrotter, WonderWoman din lumea modei („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

Câţi dintre voi ştiţi că una dintre cele mai mari creatoare de modă din România a terminat facultatea de Medicină şi a lucrat, chiar în primul an al generaţiei noastre, ca stagiar la spitalul de Urgente „Sf. Ioan” Iaşi, în Secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie? Dar ce ziceţi despre faptul că  în 2008 s-a decis să intre în politică şi să candideze ca independent la Primăria Municipiului Iaşi?

Irina Schrotter, creatoarea de modă în vârstă de 47 de ani, are o multitudine de talente. Se pare că, în timpul facultăţii, a activat în brigada „Seringa”, faimoasă înainte de 1989 pentru textele umoristice care luau în derâdere regimul Ceauşescu. Să facem o scurtă recapitulare: doctor, scriitor, politician şi, nu în ultimul rând, creatoare de modă.

Mai e ceva de spus? Ah, da, munca excelentă cu care ne-a făcut cunoscuţi peste mări şi ţări. Spre exemplu, să luăm ceva la întâmplare. Primul lucru care îmi vine în minte este, să zicem, anul 2003. Ce e atât de special la anul 2003? Păi, făceam 13 ani şi… Nu, domne, ce treabă are Irina Schrotter? Ah, un fleac, devine primul designer român acceptat la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, la care participă de atunci în fiecare an. Vi se pare puţin? Sunt convinsă că împătimiţii modei v-ar contrazice într-o clipită. Ca să nu mai spun că este acceptată şi la alte târguri fandosite şi prestigioase precum The Train - New York, Magic Show – Las Vegas, Milano - Vende Moda sau Nec Moda – Birmingham.

Stai, lasă-mă să înţeleg, femeia aceasta a fost un fel wunderkind? Na klar, ar spune neamţul. Şi stai aşa, încă nici nu am început s-o laud cum trebuie. Aş vrea să enumăr premiile pe care le-a câştigat această WonderWoman a României.

1999 - Premiu pentru „Cel mai bun creator al PAP” în cadrul Galei de Modă, organizate de revista VIP
E un început promiţător. Să vedem mai departe.

2000 - Premiu „Personalitatea lunii” la Gala Personalităților organizată de revista VIP2000 - Premiu de excelență pentru „Cel mai bun eveniment de Modă” acordat de Pro TV

2001 - Diploma de excelență și medalia orașului Iași pentru promovarea imaginii orașului
Vă întreb un lucru doar: câte persoane primesc medalia oraşului Iaşi DE DOUĂ ORI ?!

2002 - Premiul „Femeia anului 2001” - Secțiunea „Știință, Artă, Cultură”, în cadrul Galei Londa
2004 - Premiul „Femeia de succes a anului 2004” acordat de revista VIP
2004 - Diplomă de excelență și medalia orașului Iași pentru promovarea imaginii orașului
2005 - Premiul de „Excelenţă în modă” în cadrul evenimentului „Pantene Beauty Awards”
2006 - Oscar pentru „Cea mai bună evoluție în carieră de modă” acordat de revista Capital
2006 - Premiul „Femeia anului” la secțiunea „Stiintă, Artă, Cultură”

Enough said.

Să vorbim despre primele încercări (fructuoase) de a intra în lumea modei. Păi, primul magazin de confecţii îl deschide în 1990, iar în acelaşi an deschide şi primul salon de înfrumuseţare de la Iaşi. Când are loc prima prezentare de modă? Un an mai târziu la Teatrul Naţional din Iaşi.

Patru ani mai târziu, ajunge şi la Bucureşti, unde are prima prezentare de modă. Un an mai târziu, începe drumul pe poteca succesului. Irina începe să facă prezentări bisezoniere, tot în capitală şi deschide primul magazin pe Calea Victoriei.

În 1999, creatoarea organizează propriul festival de modă la Iaşi, unde aduce numai nume mari din lumea modei, evenimentul în sine ajungând să se transforme în Săptămâna Modei Româneşti, marcă înregistrată a oraşului Iaşi. Iar în 2006, înfiinţează Asociaţia „Future in Textile” pentru a susţine şi promova industria textilă românească.

Nu ştii cine e Irina Schrotter? N-ai văzut nicio colecţie de-a ei? Creativul designer are şi o pagină proprie, încearcați să intrați pe http://www.irinaschrotter.ro/ şi documentaţi-vă, eyecanduiţi-vă şi nu în ultimul rând, fiţi mândrii! J
http://www.youtube.com/watch?v=2-LOgRo1yG0

Ana Maria Gheorghe

Taguri

Arhiva