„eu nu mă aliniez, nu mă conformez, nu mă supun” – Maia Morgenstern, 2011
Este greu să vorbești despre oameni faimoși fără a-i lăuda sau critica, fără a cădea pe panta penibilului exagerând sau spunând lucruri pe care le știe toată lumea, dar unele lucruri trebuie spuse și deși începutul este greu, cuvintele curg când realizezi cât de multe ar fi de spus despre ea. Cine este ea? Femeia modestă, a cărei teamă este să nu-și ia „nasul la purtare”, care a trezit în viețile multor tinere dorința de a deveni actrițe și a arătat că se poate să ajungi cunoscut de lumea întreagă rămânând în România.
Maia Morgenstern, fiindcă despre ea e vorba, este una din cele mai importante femei ale zilelor noastre din lumea artelor. Actrița este recunoscută pentru numeroasele roluri cărora le-a dat viață pe scenele din România și din lume, dar cu precădere pentru rolurile care au adus-o pe marile ecrane.
Orice român știe cine este Maia Morgenstern și chiar dacă are această notorietate, nu o vei vedea niciodată la televizor discutând despre viața sa. Când și când, vei găsi câteva interviuri în care femeia Maia vorbește cu drag despre copii ei, în rest, talentul o recomandă.
Un actor trebuie să fie flexibil, să se adapteze la nou, lucru pe care artista Maia Morgenstern îl știe prea bine și pe care l-a demonstrat de nenumărate ori, de aceea continuă să joace pe scenele din România și să atragă numeroși oameni în fața micilor sau marilor ecrane.
După ce a jucat în filmul „Patimile lui Iisus”, actrița nu s-a lăsat doborâtă de criticile aduse de lumea întreagă referitoare la rolul ei, rol care cu siguranță i-a adus multă vizibilitate. Cu toate faima câștigată, actrița nu a devenit inabordabilă pentru regizorii români. Ba mai mult, Maia Morgenstern a început să joace și în seriale precum Aniela, având rolul unei maici sau în comedia Las Fierbinți, unde s-a metamorfozat în țața Rapidoaica sau spoturi publicitare precum cele de la Doncafé.
Maia Morgenstern a primit și numeroase decorații prin care i s-a recunoscut importanța la nivel mondial, printre care merită menționate cele primite în anii 2010 și 2012. În 2010 a fost numită ambasadoare pentru Alianța Civilizațiilor în România, iar anul acesta, pe 14 noiembrie a fost decorată cu însemnele „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” de către ambasadorul francez, Philippe Gustin.
Un lucru este cert, această femeie a exploatat necunoscutul, s-a adaptat de fiecare dată și a oferit publicului roluri memorabile, a știut cum să rezoneze cu oamenii care o iubesc și cu cei care o critică, deopotrivă și nu a uitat niciodată să rămână un om simplu și corect. Răsplata vine din partea publicului care aplaudă cu patos la finalul fiecărei reprezentații, iar România poate spune că a dat naștere unui luceafăr de dimineață (Morgenstern) care va străluci în istorie veșnic.
Ariadna Drăgolici