O pereche: Fundraising-ul și Friendraising-ul

Distribuie!

Urmărind Barrons Business Dictionary putem delimita Fundraisng-ul ca fiind activitate prin intermediul căreia sunt solicitate anumite sume de bani necesare și caracteristice în special ONG-urilor pentru investirea in educație, medicină, mediu politic, social, religios, caritabil sau altele. O activitate care în sine este caracterizată de efortul depus pentru obținerea contribuțiilor financiare celor cu potențial material. Dacă ar fi sa realizăm fie o citire scanată și nu numai a rândurilor anterioare, cu siguranță atenția s-ar îndrepta asupra cuvântului ­bani.

Ne gândim la bani ca desemnând instrumentul, prin care, de la apariția lor și până în clipa de față reprezintă cea mai semnificativă unitate de măsurare a valorilor materiale.

Cu toate acestea, dat fiind faptul că trăim într-o lume a simbolurilor, se încearcă trecerea la aprecierea valorilor spirituale și îndeosebire morale, deoarece ele sunt noțiunile de care nu ar putea să ne lipsească nimeni.

Continuând cu explicarea termenilor, este de subliniat că vastitatea, necesitatea și importanța celui de-al doilea termen, cel de ”Friendraising” mă va limita în oferirea unei definiții, deoarece accentul cade asupra prieteniei.

Bazată pe o atitudine specifică, prietenia este considerată ca reprezentând un ideal, un lucru intangibil, ceva inexistent, dar de care orice om are trebuință și care îmbină necesitatea și libertatea, adică rezonează cu acea atitudine de cele mai multe ori minunată, cât și de anumite ori mai ciudată, care servește sfaturilor, surprizelor, soluționării de probleme, socializării, iubirii, cunoașterii ș.m.d.

Până aici putem observa că deși Fundraising-ul este un termen care include Friendraising-ul, cel din urmă are o arie mult mai complexă, răspândită de oameni între ei și între comunități indiferent de domeniul lor de activitate, stilul de viață și nivelul de trai. Revenind la Fundraising ne putem da seama că acesta concordă la o realitate într-un context anume cu persoane care au strict de-a face cu sistemul colectării resurselor financiare și care implică în mod indiscutabil pe cei în măsură să răspundă acestor preocupări.

Introducând faptul că, de-a lungul timpului, numeroase sondaje (realizate de cercetători americani) au constatat că cei desemnați să se ocupe de stângerea de fonduri au o reticență în a merge să  ceară bani, inițierea prieteniei este privită ca oportunitatea care vine în ajutor și care va ușura munca celor însărcinați cu aceasta. Acesta este un aspect, pe care dacă reușim să îl introducem și să îl fructificăm (menținem) cu înțelepciune va face ca stresul unei negocieri, al unei donații să dispară fară probleme, excluzând în mod cert, faptul că existența unei asftel de relații ar însemna ”pile”.

Când spunem Friendraising ne gândim la înlăturarea tehnicilor rigide din Fundraising și la implementarea de activități, crearea de evenimente la care pot participa diferite persoane, posibili donatori, constituind un prilej de a construi prietenii, care mai târziu pot fi transformate în oportunități. Acum, organizațiile vor avea tendința de a nu crede în astfel de posibilități, focusându-se pe principiul ”punct ochit, punct lovit”, care le pot satisface necesități fără să aștepte prea mult, neluând în calcul faptul că o relație deja existentă, face ca ambele părți să se sprijine pe moment, cât și de-a lungul colaborării, apelând la un parteneriat reciproc, oferindu-și pe lângă bani gratificații de altă natură (feedback, sfaturi, încurajări, susțineri, idei, sprijin).

Prin urmare FR si FRD sunt concepte care pot conviețui, oferind confort pe termen lung părților implicate în strângerea de fonduri, ceea ce se va reflecta în randamentul fundraiserilor. Luând aminte la cuvintele lui Cato cel Bătrân: ”prietenia este o haină valoroasă care se curăță atunci când se murdărește și care nu se aruncă la prima pată”, la fel cum și fundraising-ul întreținut de o astfel de relație reușește să capete o valoare mai prețioasă decât cea generată de axa interesului financiar.

Tatiana Mocanu

Foto: Manuela Dospina

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. Dumitra
    December 20

    Imi place, imi place, parca mai schimbam putin atmosfera si invatam lucruri interesante in acelasi timp. Good job & thanks, Tatiana!

Comments are closed.