Interviu cu Ioana Constantin, Project Manager la The Great Business Challenge

Distribuie!

Societatea modernă română a descoperit de mai mult timp gustul capitalismului și tot mai mulți tineri visează momentul în care o să-și construiască o carieră în acest domeniu. Dar cum stau de fapt lucrurile într-o astfel de industrie? E frumos, e greu, ce trebuie să faci ca să ajungi acolo ș.a.m.d? Dacă ești pasionat de afaceri, atunci sigur ți-au trecut la un moment dat aceste întrebări prin minte. De astfel de dileme s-au lovit și studenții de la Facultatea de Management din cadrul SNSPA și s-au gândit să dea o mână de ajutor și altor tineri care au aceleași interese pentru universul antreprenoriatului.
Ei au pus bazele unei competiții naționale despre afaceri în care, spre deosebire de majoritatea concursurilor de acest gen, au pus accent pe activitatea practică, nu doar pe teorie.
Pentru că au concept inovativ și oferă oportunități viabile pentru tineri, ne-am gândit să stăm de vorbă cu Ioana Constantin, coordonatoarea evenimentului.

1. Alexandra Bogza: „The Great Business Challenge”, un concurs naţional despre afaceri, avem de-a face cu un proiect ambiţios, dar practic. Cum a început totul?

Ioana Constantin: La Facultatea de Management din SNSPA ne propunem să pregătim tinerii în domeniul managerial și să le dezvoltăm abilitățile managerile. De aceea, derulăm o serie de proiecte pentru a populariza mediul business în rândul tinerilor. Astfel, „The Great Business Challenge” a luat naștere firesc într-un astfel de context.

Dorim să le oferim studenților oportunitatea de a interacționa direct cu companii importante, de a participa la traininguri care să le faciliteze accesul la informații despre cum alcătuiești un plan de afaceri și vinzi o idee. De aceea, dincolo de competiția în sine, oferim și o sesiune de training prin care participanții vor avea ocazia să interacționeze cu specialiști din domenii precum financiar, bancar, organizare de evenimente.

2. AB: Cui i se adresează această competiţie?

IC: „The Great Business Challenge” se adresează tuturor tinerilor înscriși la o formă de învățământ superior (licență, master sau doctorat) public sau privat, indiferent de specializarea urmată. Persoanele interesate trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani.

3. AB: Care sunt principiile din spatele conceptului „The Great Business Challenge”?

IC: Ne dorim să dezvoltăm abilitățile antreprenoriale, de comunicare în afaceri ale tinerilor. Credem că mediul de afaceri din România are nevoie de tineri pregătiți în domeniul economic, managerial și financiar. Este important să ai capacitatea de a înțelege cum funcționează piața în ansamblu, cum să vinzi o idee nouă de business și care sunt etapele necesare realizării unei noi afaceri.

4. AB: Se spune că în afaceri ai nevoie de un al şaselea şimt. Se bazează afacerile doar pe atât?

IC: Considerăm că dincolo de acest „al șaselea simț” este nevoie și de talent, dedicare și o bună cunoaștere a mediului de afaceri. De aceea, ne dorim să le insuflăm tinerilor un impuls spre a se informa și perfecționa în acest domeniu.

5. AB: Fiecare participant are aşteptările lui în privinţa competiţiei, dar voi? Ce obiectiv v-aţi impus odată cu implementarea proiectului?

IC: Din punctul nostru de vedere cel mai important este ca acești tineri să fie integrați în mediul de afaceri. Ne dorim să le aducem un plus de valoare, să le oferim cunoștințe noi și sperăm ca viitorii antreprenori români să fie foști participanți la această competiție.

6. AB: Ce aptitudini pot dezvolta studenţii pe parcursul concursului?

IC: Participanții își pot dezvolta spiritul de echipă, abilitățile financiare, manageriale și de comunicare în afaceri. Juriul evaluează capacitatea de analiză a pieței, gândirea managerială, coeziunea echipei, capacitatea de a vorbi în public și de a vinde o idee de business.

7. AB: „The Great Business Challenge” este o competiţie axată în principal pe exerciţiul practic. Din acest punct de vedere, cum se va desfăşura mai exact competiţia?

IC: Participanții se pot înscrie până pe 20 februarie pe un brief de afaceri dat de una dintre companiile BCR, Business-Edu, Tritonic și Comunicatedepresă.ro. La finalul lunii februarie, în zilele de 25 și 26, participanții vor beneficia de o sesiune de training în cadrul căreia vor avea întâlniri cu specialiști din domeniu și cu reprezentanții companiilor. În a doua zi de training participanții vor primi brief-urile de afaceri și vor putea discuta cu reprezentanții companiilor.

În perioada următoare participanții vor rezolva brief-ul primit, urmând ca prezentările finale să aibă loc la finalul lunii martie.

8. AB: Pe ce subiecte se vor axa trainingurile?

IC: Temele generale abordate în cadrul trainingurilor sunt legate de domeniul financiar, bancar, educațional și organizare de evenimente.

9. AB: Ca urmare a competiţiei am obţinut experienţă practică, dar avem şi premii?

IC: Echipa clasată pe locul 1 pentru fiecare brief primește un internship la compania pentru care a aplicat. Așadar, avem internshipuri la BCR, Business-Edu, Tritonic și Comunicate de presă. ro. Echipele clasate pe locurile 2 și 3 vor primi în funcție de compania pentru care aplică invitații la evenimente de networking, la conferințe, la film, cărți și alte obiecte personalizate date de parteneri.

10. Cred că mai rămâne doar o întrebare: dacă sunt un student îndrăgostit de business, până când mai am timp să aplic şi unde pot s-o fac?

Data limită este 20 februarie. Cei interesați trebuie să formeze o echipă de patru persoane. Pe site-ul concursului se regăsesc formularul de înscriere și informații despre înscrierea în concurs. Aplicațiile de înscriere se trimit pe adresa de email participa@thegreatbusinesschallenge.ro.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul competiției www.thegreatbusinesschallenge.ro și pe pagina de Facebook.

Interviu realizat de Alexandra Bogza pentru GEN90.

Taguri

Arhiva