Educaţia şi românii – un subiect dezbătut şi criticat de foarte mult timp. Părinţii sunt nemulţumiţi, profesorii sunt supăraţi, iar studenţii/elevii sunt plictisiţi şi critică des sistemul. Se vrea şi se caută o schimbare care să ofere o haină nouă învăţământului şi conceptului de educaţie din România, dar se pare că încă mai e cale lungă până acolo.
Cu toate acestea, există şi o parte bună. În ultimii ani, au prins avânt o mulţime de cursuri, proiecte şi iniţiative educaţionale prin care se urmăreşte o atlfel de educaţie. Un astfel de proiect este TimeBank. Această iniţiativă poate fi privită ca o variantă modernizată a trocului din Evul Mediu (doar că în loc de clasicul exemplu de „îmi dai o găină în schimbul a cinci mere?”, acum putem face schimb de experienţe).
Dar mai bine aflăm mai multe despre acest proiect direct de la sursă. Armina Stepan şi Ioana Zamfir, două dintre persoanele din spatele întregului concept TimeBank, o să ne ajute în a înțelege mai bine la ce se referă conceptul.
Bogza Alexandra: Pentru cei care nu au auzit încă despre conceptul TimeBank, cum aţi rezuma proiectul în două-trei cuvinte?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: „Platforma online ce facilitează schimbul de cunoștințe, abilități și timp.” Unii oameni vor să învețe lucruri pe care alții le știu deja destul de bine și invers. Atunci de ce nu s-ar învăța unii pe alții fără să mai fie implicați banii, care, de obicei, ne opresc să facem multe lucruri. Învățarea se face prin schimb de ore. Eu îți dau două ore din timpul meu, învățându-te cum să lucrezi în Photoshop și pentru că ai primit alea 2 ore de la mine, trebuie să le dai înapoi comunității învățând pe cineva cum să cânte la pian, de exemplu.
Bogza Alexandra: De fapt, cum a început totul? La o ceaşcă de ceai, la o discuţie între prieteni sau poate în urma unei experienţe proprii?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: Ioana a fost în Turcia la un workshop unde a fost încurajată să învețe ceva pe cineva. S-a întâmplat să învețe pe un avocat din India prima lui lecție de samba. Apoi lucrurile au prins contur, un an mai târziu, când și-a dat ea seama că ar vrea să învețe germană, dar era scump la un centru specializat și nu e nici cea mai autodidactă persoană. Treaba asta s-a transformat în conceptul TimeBank Romania, înainte ca ea să îi găsească un nume. Mai departe, a început să vorbească cu oamenii din jur despre ideea asta și toată lumea spunea că e faină, până a spus Armina „Eu mă bag chiar să facem proiectul!” și s-au și pus pe gândit și făcut. Apropo, ne-am cunoscut la Școala De Vară organizată de asociația studențească Voluntari pentru Idei și Proiecte – fain de tot acolo! Apoi i-am găsit pe Andrei și Ciprian, care au fost primii noștri web developers și, mai departe, am întors conceptul pe toate părțile vreo jumate de an, până ne-am hotărât exact ce și cum. A fost o perioadă de dezbateri în care ni s-au alăturat și alți voluntari cărora le-a plăcut ideea.
După ce am câștigat RestartEdu (concurs care își propune să promoveze proiecte care îmbină educația și tehnologia în mod inovator) am întregit echipa și acum suntem 20 de voluntari din diverse domenii precum IT, comunicare și resurse umane, absolvenți și studenți din București, Iași, Marea Britanie și Olanda.
Bogza Alexandra: Bănuiesc că au fost destule hopuri până să se contureze proiectul. Au existat momente în care pur şi simplu aţi vrut să renunţaţi? Şi dacă da, ce v-a determinat să continuaţi până la sfârşit?
Ioana Zamfir: Chiar la teambuildingul nostru de acum câteva săptămâni, am recunoscut cu voce tare că am vrut să renunț de o mulțime de ori. Serios, o mulțime! Când vrei să faci ceva de la 0, când lucrezi la un concept care nu prea e înțeles și nu există în România, te lovești de foarte mulți „Nu”, „Nu o să meargă” și chiar „Dar tu nu ai ocupație, sau de ce te-ai apucat de asta?”. Pe lângă atitudinea asta a oamenilor, s-a întâmplat de multe ori ca pur și simplu să nu meargă lucrurile, să ni se blocheze actele în tribunal luni întregi până să ne facem ONG, să ne bucurăm de communication breakdown sau să clacăm de oboseală.
Ei, și când spuneam că „Nu mai pot!” și îmi spuneam doar în gând că renunț (pentru că nu cred că am spus cuiva cu voce tare), pur și simplu îmi luam liber o seară ori o zi întreagă, dacă era grav! Apoi reveneam cu un action plan foarte clar și foarte pusă pe treaba! Am noroc că mă pot automotiva cam tot timpul.
Armina Stepan: De fiecare dată când aveam îndoieli asupra proiectului apărea cineva care ne felicita și spunea că e o idee bună și ne întreba „cand lansați?”. Echipa super din proiect și susținătorii care află despre el de te-miri-unde mă motivează cel mai mult.
Bogza Alexandra: TimeBank mi se pare o iniţiativă super, un fel de gură de aer proaspăt pentru educaţia formală. Când spunem „TimeBank” trebuie să ne gândim doar la o comunitate mică în care se face schimb de experienţe sau aveţi speranţe că se va dezvolta în aşa fel încât să aibă un impact asupra întregii sfere educaţionale din România?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: Ți se pare așa pentru că încă îi spui „initiațivă”. Începem desigur, cu formarea unor comunități ce nu pot fi imense de la început. Avem puncte în plus pentru că, așa cum sunt construite conceptul, website-ul și tot planul nostru de acțiune, putem și vom dezvolta atât comunități online de schimb de abilități, cât și comunități locale. București sună bine ca și prima noastră mare comunitate locală, dar Ioana, de exemplu, e din Iași și acela va fi următorul oraș vizat. Mai departe, avem oameni care ne susțin din multe orașe și o să ne extindem comunitățile locale în multe colțuri ale țării. N-am zis că va fi ușor sau că se va întâmpla totul foarte curând, însă nu avem doar speranțe, ci și obiective clare (să îți dau un exemplu: 1000 de utilizatori activi într-un an de la lansare).
Bogza Alexandra: Deşi platforma are rolul de a pune oamenii în contact, „cursurile” propriu-zise trebuie să se desfăşoare sub o anumită formă sau depinde mai mult de preferinţele şi posibilităţile celor implicaţi?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: Ne-a fost adresată întrebarea asta de destul de multe ori. Există foarte multă „structură” în modelul de învățare propus de școlile și universitățile din România, de aceea e greu să îți imaginezi că vei învăța nestructurat, nu?
Noi nu vom propune acum o structură a cursurilor ori o curricula. Vrem să vedem cum e să înveți liber, când vrei tu, ce vrei tu și cu ce profesor vrei tu. Și poți să-ți alegi de pe timebank.ro ce înveți, să-ți cauți cel mai potrivit om să te învețe asta și apoi să stabiliți de comun acord când să faceți asta. Însă noi încurajăm ca, odată ce ți-ai ales ceva și un învățător care îți place, ca să fii sigur că se prinde de tine, să ai 2 ore pe săptămână în care să înveți asta. Desigur, în funcție de ce feedback primim, suntem deschiși să ne adaptăm procesele de învățare/predare; e posibil să fie nevoie de o doză mică de structură, că așa suntem crescuți și educați.
Bogza Alexandra: Practic, tu înveţi ceva nou timp de o oră, iar ora aia o „plăteşti” învăţând pe altcineva ceva ce ştii doar tu. Pentru a participa la acest schimb, ai nevoie de un atestat care să demonstreze ceea ce poţi oferi la schimb sau există vreo condiţie specială pentru a fi inclus în comunitatea TimeBank?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: Ai spus bine, exact așa funcționează. Acum, în varianta beta a website-ului, nu e foarte bine controlat lucrul acesta, însă vom lucra să implementăm anumite opțiuni. Nu suntem fani ai hârtiilor semnate și cu ștampile pe ele. Pentru noi, faptul că ai o diplomă sau un atestat nu înseamnă că ai fi un bun învățător în acel domeniu. Pentru noi contează cel mai mult să știi cât de cât ce faci și să fii foarte pasionat de lucrul acela, să îl faci tu cu mare plăcere. Abia atunci îi vei putea învăța și pe ceilalți – când îți place ție foarte mult ceea ce faci. Vom include curând o opțiune pentru a specifica, pe lângă faptul că „știu samba”, la ce nivel știi samba (ca începător ori profesionist) și vei putea să și povestești oamenilor de pe platformă despre „experiența ta cu samba”. Opțiunile astea vor veni, însă, la ceva timp după lansare, după ce trecem și noi de examenele dătătoare de foi cu semnături și ștampile, de la facultate.
Printr-o funcționalitate a site-ului ți se cere să îți evaluezi învățătorul, după ce a avut loc întâlnirea, fie ea offline sau online. Astfel, cei mai buni învățători vor urca în ierarhie și vor fi cumva „safe”, recomandați de ceilalți. Și alte site-uri funcționează pe acest sistem, couchsurfing.org de exemplu.
Bogza Alexandra: Când cineva va intra pentru prima dată petimebank.ro la ce ar trebui să se aştepte (posibilitatea de a te înscrie pentru nişte cursuri preexistente, un demo etc.)?
Armina Stepan & Ioana Zamfir:Pentru început, voluntarii TimeBank Romania își vor pune la bătaie abilitățile pe site. Ele sunt destul de diverse, pentru că și noi avem pasiuni și studii diferite pe care le-am „pus in joc” lucrând la proiect. Ulterior, vrem să avem invitați speciali pe platformă, persoane de renume într-un anume domeniu – artă, business, tehnologie, sport, ș.a., care să ofere câteva ore din timpul lor pentru a preda unui „învățăcel”.
Pregătim un demo vizual și un Frequently Asked Questions exhaustiv. De asemenea, vom sta la dispoziția userilor pentru orice fel de feedback și sugestii pe contact@timebank.ro.
Bogza Alexandra: Tot ce ne mai rămâne de făcut este să aşteptăm lansarea oficială a platformei. Ceva veşti despre asta?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: Lansăm pe 21 noiembrie platforma beta, stay tuned 🙂
Bogza Alexandra: Lansarea online pe de-o parte, oare să ne aşteptăm la ceva evenimente offline din partea echipei TimeBank?
Armina Stepan & Ioana Zamfir: Pe 22 de la ora 20 avem petrecerea de lansare cu cântec în Club Control din București. Vă invităm să veniți să ne cunoaștem, să povestim despre timebank și să ascultăm muzică bună. Se lasă cu o cântare a trupei The Amsterdams și after party cu DJ Cliza. Apoi participam la neConferința celor de la CROS (23-25 noiembrie) unde vrem să ținem și un atelier pe „ce”-urile și „de ce”-urile Timebank.
Mai departe, vrem să organizăm în București și Iași sesiuni de timebanking – abia așteptăm!
Interviu realizat de Alexandra Bogza
Sursa foto: facebook.com/timebank.romania
[…] O alta descriere a acestui site interesant gasiti aici. […]