Ești student dacă… (Interviu cu Ioana Cozma)

Distribuie!

de Bianca Firezar

…ai auzit de „Student din provincie”. Știi, cu siguranță, de această campanie de pe Facebook. Ea a fost creată pentru a sublinia în mod aparte și într-o notă amuzantă problemele cu care se confruntă studenții, de la trezitul de dimineață, până la borcanul cu zacuscă de la mama.

Ne amuzăm de imaginile postate zilnic de „Studentul din provincie”, dar nu îi știm povestea. Cine e, de unde a început totul, cine a avut această idee transformată în scurt timp într-o campanie de succes? Faceți cunoștință cu Ioana, „tipa care a pornit treaba”.

1. Tu ești creatoarea „Studentului din provincie”, dar nu știm aproape nimic despre tine. Cine este Ioana?
Sunt Ioana Cozma, am 22 de ani, am terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, secția Publicitate și acum „mă lupt” cu un Master de Arte Grafice la Universitatea Națională de Arte. Flirtez cu publicitatea și marea mea dragoste e ilustrația digitală.

2. Cum a început povestea „Studentului din provincie”? Când, cum ți-a venit ideea?
Povestea începuturilor se leagă, în mod surprinzător, de jurnalism. Eram în primul semestru din anul II de facultate și am venit într-un weekend în orașul natal, Piatra Neamț, ca să-i iau interviu bunicului meu pentru una din materii. Am ieșit la o plimbare prin oraș și mi-am dat seama că mi s-a făcut dor și îmi doresc să mă întorc în București. Mi-a venit în minte citatul „Ai două case. Nu știi care-ți place mai mult” și descrierea „Studenților din provincie li se întâmplă zilnic”; când am ajuns acasă, le-am transpus într-o imagine și așa am creat primul citat.

3. Cât de receptiv a fost publicul pentru care ai creat „Student în provincie” la puțin timp după ce ai creat pagina?
Am creat prima dată blogul Tumblr ca pe un blog personal, unde să pun citate create de mine. Dar apoi am adăugat și o rubrică de „submit” și oamenii au început să trimită ideile pe care eu le transformam în imagini. Când s-au adunat mai multe imagini, am creat pagina de Facebook care în doar câteva ore a strâns peste 1000 de like-uri. Studenții din provincie au fost foarte receptivi și au primit bine ideea.

4. Și Facebook, și site. Care a fost primul?
Când am realizat că în jurul paginii de Facebook s-a creat o comunitate, am format o echipă și am decis să facem și site-ul www.studentdinprovincie.ro, o platformă online care vine în ajutorul tinerilor veniți în București. Acolo, aceștia pot găsi oportunități de dezvoltare profesională, recomandări de timp liber, se pot lăuda cu proiectele lor și se pot distra citind comicul sau pot afla ce pot cumpăra cu un leu.

5. Ai o întreagă echipă care lucrează cu tine. Cum v-ați adunat?
Îi cunoșteam pe aproape toți dinainte, cu unii lucrasem în cadrul altor proiecte, iar altora le știam proiectele. Echipa a fost formată încât să ne completăm reciproc. Mulți dintre noi suntem absolvenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu specializări diferite, dar și absolvenți SNSPA și studenți la Arhitectură.

6. Care e spiritul echipei?
Toți suntem studenți din provincie + o studentă din București care-și dorește să se fi născut la poalele Ceahlăului. Ne identificăm cu întâmplările amuzante trimise de studenți: telefoanele îngrijorate ale mamei, primirea pachetului (pe care uneori îl împărțim între noi), obiceiurile și accentele din locurile natale și poveștile din cămin.
Suntem și vom rămâne mereu studenți din provincie și cred că tocmai acest lucru ne leagă și în asta constă spiritul coeziunii noastre.

7. Câte replici primiți pe zi?
În medie primim 7-8 citate pe zi, dar există și perioade aglomerate ca sesiunea, când numărul lor crește şi primim de două sau chiar trei ori mai multe mesaje pe zi.

8. Cum te simți, ce sentimente ai în legătură cu „Student din provincie”?
Poate sună neobișnuit, dar încă mă emoționează popularitatea lui și mă bucură foarte mult că proiectul a devenit o comunitate faină de studenți din toate părțile țării. Îmi doresc să crească în continuare și toți tinerii care vin să învețe în București să găsească în „Student din provincie” un kit online de ajutor, cu sfaturi legate de unde să petreacă, la ce evenimente să meargă pentru distracţie sau dezvoltare profesională, cu propuneri despre cum să îşi cheltuiască ultimul leu rămas în buzunar şi cu experienţe împărtăşite de alţi studenţi din care să se inspire sau să îşi facă anumite aşteptări legate de viaţa studenţească.

Ești din Onești. Lumea te întreabă: Cum, tu nu ai McDonalds la tine în oraș?” ar fi un citat numai bun pentru Adina, pusă la zi cu toate postările „Studentului din provincie”:

Știam de existența acestui site dinainte de a ajunge la facultate. E foarte popular, tot studenții îl urmăresc, și nu numai. Eu sunt mai activă pe contul lor de Facebook. Mereu mă amuz când citesc postările altora, 90% din ele parcă sunt scrise de mine. În toate mă regăsesc. Perioada în care intru mereu și mă distrez este cea din sesiune, când timpul nu îmi permite să fac altceva, iar singura modalitate de a mă relaxa este Facebook-ul. Recent, am trimis un text, sunt și eu vedetă printre „studenții din provincie”. (Adina Brișcă, Onești)

„Studentul din provincie” este un fenomen actual și autentic, îndrăgit de toată lumea. Nu degeaba pagina de pe Facebook are peste 65 de mii de like-uri, iar numărul crește de la o zi la alta.

Sursa foto: studentdinprovincie.ro

Taguri

Arhiva