de Greta Bogdan
Spațiul virtual este plin de înțelepciune. Cel puțin asta putem observa din câteva scroll-uri pe Facebook. De la citate motivaționale la citate filosofice, oamenii se regăsesc în fel de fel de autori sau cărți. De fapt, aici vine întrebarea: câți oameni postează vorbe de duh din ceea ce au asimilat de-a lungul timpului și câți încearcă să iasă în evidență cu ajutorul tastelor copy-paste? Ce reprezintă aceste învățături, dincolo de peretele virtual și…dacă ne mai ghidăm după aceleași principii și atunci când ne delogăm de pe Facebook?
Tema este destul de complexă, iar opiniile sunt împărțite, de aceea am ales să cer câteva păreri și altor tineri care sunt prezenți zilnic în mediul online.
Postezi citate pe Facebook din autori celebri, cărți citite sau…de pe net?
Claudia: Nu prea, doar atunci când vreau să fac o ironie.Oricum, pe FB nu găsești decât citate care nu au surse 100% credibile. Mulți și le însușesc. Deci, în mare, mă citez pe mine, nu din cărți.
Vlad: Destul de rar, pentru că sunt puține care chiar sunt valoroase și nu clișee.
Simona: Rareori, de obicei le scriu eu.
Norina: Nu prea. Nu sunt genul care să filosofeze prin rânduri numeroase. Îmi place să fiu directă și la obiect.
Marius: Da, am postat și postez citate pe FB. E ca o terapie adecvată în situații nefericite .Dețin efecte miraculoase, printre care sporirea încrederii de sine. De cele mai multe ori, un cuvânt pus într-o ordine coerentă e carburant pentru motorul reușitei.
Ai în listă prieteni care își exprimă stările / se afirmă prin citate luate de pe internet și nu din cărțile citite?
Claudia: Da, este un trend amuzant. Ori ai succes ca Tony Poptamas ori rămâi în continuare un anonim. Aici este vorba de dorința de afirmare între prieteni. Goana după like-uri și share-uri a dus la pierderea personalității utilizatorului și regăsirea lui în citatele altora. Practic, aceste persoane se redefinesc, dar nu își dau seama.
Vlad: Cred că da. Ideea unui citat e să înțelegi ce zice citatul, nu cred că trebuie neaparat să știi totul despre persoana care l-a scris. Așa știu și eu citate din Confucius, dar în afară că a fost un filozof chinez, nu știu mare lucru despre el.În ultimul timp, cel puțin, am observat că e mai la modă să bagi tu vorbe de duh de 2 lei de la tine decât să le folosești pe ale altora.
Simona: Logic, dai peste tot felul de citate în news feed. Ce să zic…nu pot să condamn, pentru că și eu mai fac asta. Depinde de fraza respectivă, eu de cele mai multe ori le găsesc în cărți, dar nu mi se pare o chestie de învinovățit. Important e să rezoneze cu ceea ce e în sufletul meu.
Norina: De regulă, cercurile sociale prin care mă învârt sunt formate din persoane cu o cultură destul de bogată și atunci când postează anumite rânduri și le asumă. Deci nu am astfel de prieteni.
Marius: Da, cunosc. În general, utilizatorii FB-ului folosesc limbajul filosofic pentru a-și justifica trăirile, lucru la care cred că fiecare dintre noi a recurs cel puțin o dată în așa-numita activitate de “facebook-uit”.
Când și de ce ar trebui să folosim citatele în social media? Am devenit mai “înțelepți” odată cu internetul?
Vlad: În general, pe FB oricum 99% din lucrurile pe care le faci sunt pentru a cere atenție: “Ia uite ce citat știu eu și ce intelectual sunt eu!”, deci, la o analiza mai aspră, probabil niciodată, dar na- fiecare vrea să arate lumii ce idei îl reprezintă: fie prin melodii, citate, poze, etc. Nu cred că sunt neaparat mai înțelepți odată cu internetul. Asta n-are legatura: ori ești înțelept, ori nu ești. Dar da, netul îți deschide o lume nouă la care, probabil, nu aveai acces înainte. Deci- per total- e o chestie bună.
Se mai ghidează oamenii după aceleași principii/ citate și după ce se deloghează de pe FB?
Jojo: Cel mai probabil nu. Facebook e mai mult o carte de vizită. Oamenii scriu rar citate în care cred, dar accentuez acel probabil.
Ioana: Nu, citatele postate reflectă ceea ce simte utilizatorul în momentul respectiv. După ce se deloghează, acea postare nu rămâne decât o dovadă a erudiției false a acestuia. În mare parte, cei care postează citate nu vor decât să arate faptul că “sunt oameni citiți”.
Fie că doresc să se afirme, fie că simt nevoia de exteriorizare a sentimentelor, oamenii folosesc constant citatele pe Facebook. Ceea ce putem deduce din răspunsurile de mai sus, este faptul că acest lucru poate fi uneori benefic.
Să nu uităm că postările noastre comunică multe și că imaginea de pe FB este cea pe care, în mare parte, o au unii oameni despre noi.