Imaginea gamerului de astăzi – Între mit și realitate

Distribuie!

de Raluca Bobei

În articolul de astăzi voi vorbi despre gaming și imaginea jucătorului online. Am observat că în societatea de astăzi, majoritatea adepților jocurilor video preferă să ascundă acest hobby. Singurele momente în care menționează despre acest lucru sunt cele în care știu că au alături un alt adept al jocurilor video. Gaming-ul este un hobby privit într-un mod destul de negativ în zilele noastre.

În general, oamenii nu se sfiesc să menționeze când au pasiuni precum desenatul, cititul, skateboardingul, mersul la sală etc. Când vine vorba de jocurile online, treaba stă altfel. Am văzut mai mulți oameni lăudându-se că fumează, decât cei care menționează că joacă jocuri pe calculator. Acum nu spun că trebuie să ne lăudăm cu asta, dar nu cred că lumea ar trebui să se sfiiască menționând că uneori fac și acest lucru, cel puțin nu mai mult decât menționează că sunt fumători ocazionali.

Când mă refer la jocuri pe calculator nu mă refer la diversele jocuri de pe Facebook ori tipul de jocuri numite „flash games”. Vorbesc despre Mmorpg-uri pregum Wow (World of Warcraft), Aion, Dragon Age, Lol (League of Legends), Guild Wars etc. – și când mă refer la jucători, mă refer atât la cei ocazionali, cât și la cei înrăiți. Scriu articolul din prisma unei foste pasionate de jocuri online, am jucat timp de cinci ani, aproape zilnic, câte trei, patru ore pe zi. Uneori depășeam cu mult orele respective și pe parcursul celor cinci ani am încercat toate jocurile menționate mai sus, deși mi-am îndreptat atenția mai mult asupra unui singur joc.

În prezent, gaming-ul pentru mine reprezintă un capitol închis, iar acest articol reprezintă concluzia pe care am tras-o în urma acestor ani. În trecut, când le menționam prietenilor că obișnuiam să îmi petrec o bună parte din timp jucându-mă pe calculator îmi aruncau priviri ciudate și comentarii de genul: „Ți-ar prinde mult mai bine să ieși în lumea reală și să cunoști oameni reali”. Am avut și înca am prieteni reali.

Conceptul de gaming în timp a fost destul de mitificat și mai ales conceptul jucătorului online. Dacă la început, când au apărut calculatoarele, cei care jucau aceste jocuri erau considerați „nerds” pentru că se pricepeau la calculatoare (la vremea respectivă, calculatoarele nu erau chiar atât de comune și nu oricine se pricepea la utilizarea lor); în prezent situația s-a schimbat. Peste câțiva ani a apărut și a fost mediatizată imaginea jucătorului de 40 de ani, supraponderal, fan Metallica, plin de coșuri și cu o codiță la spate. Însă, imaginea aceasta s-a schimbat destul de mult în prezent, iar eu personal am întâlnit mai multe excepții decât cei care aparțineau regulii.

Încă există multe concepții despre persoanele adepte ale acestui hobby precum faptul că joacă pierd timpul aiurea. Din punctul meu de vedere nu pierd timpul mai mult decât cineva care se plimbă din pub în pub. Sau faptul că își pierd tinerețea și banii. Gamerii consideră că cei care ies în club își pierd tinerețea și banii pe băuturi și pe țigări. Gaming-ul este doar o modalitate de petrecere a timpului și de cheltuire a banilor. Până la urmă trăim într-o țară liberă, fiecare are dreptul să își petreacă timpul și banii pe ce își dorește, atâta timp cât nu cauzează un disconfort celuilalt. De asemenea, mulți consideră că gaming-ul este un viciu. El nu se transformă întotdeauna în viciu, însă are același risc să se transforme ca orice activitate care oferă plăcere. Până la urmă, orice se poate transforma într-un viciu și toți avem vicii. Fie că este vorba de fumat, băut, pierdut timpul în fața televizorului sau verificarea Facebook-ului din cinci în cinci minute, chiar și când ieșim într-un grup de prieteni. Există persoane care se joacă o oră, două, o dată la câteva zile.

Nu toți gamerii sunt dependenți de jocurile pe calculator. Și nu toți sunt grași sau fani Metallica. Odată am întâlnit un baiat de origine chineză, care studia designul vestimentar la o facultate în America și îmi făcea poze de fiecare dată când venea cu o idee nouă. Era întotdeauna la curent cu trendurile din lumea modei și îmi dădea sfaturi despre alegerea ținutei. Am cunoscut și o femeie de 72 de ani pasionată de grădinărit și îmi spunea mereu ce îi mai făceau florile. De la ea am învățat că praful făcut din coji de ouă pus în gradină este benefic pentru creșterea florilor. Exemplele pot continua, însă ideea este că gaming-ul oferă o portiță spre lumi pe care altfel nu le-ai putea cunoaște.

În final, după ce am clarificat perspectiva din care scriu despre acest subiect și faptul că nu toți gamerii sunt la fel, în articolul următor voi detalia avantajele pe care acesta le oferă și ce poți dobândi din această experiență în afara sfaturilor despre ținuta și grădina perfectă.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva